Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

Dziś na późnym rzepaku (siew 05.09) poszła regulacja

20211004_110700.jpg

20211004_110708.jpg

20211004_111408.jpg

20211004_111411.jpg

U nas kto siał 28 sierpnia ,nie zbiło bo pada mało 3 razy mniejszy, inny klimat u was

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, disel16v napisał:

Takie nieuprawnione stanowiska po rzepaku to idealny inkubator dla tego robactwa. Ile tam śmietki żeruje itd. powinien być przymus jakiś likwidacji tego dziadostwa z urzędu. Ludzie sobie robią poplon bo rzepak rośnie ale ile patogenów i szkodników się namnaża to już nie jest istotne.

@ovi skusiłem się na niego bo był mocno polecany, rzekomo najszybciej działający graminicyd. No mam nadzieję że nie trzeba będzie poprawiać kolejnym 0.7..

6 godzin temu, MarcinNH napisał:

Toprex słabo zadziałał, 2 tyg po zabiegu a liście dalej stoją. Czym to poprawić? 

wszystkie regulatory bądź fungicydy z funkcja regulatora wzrostu trzeba odpowiednio dobrać do ilości liści ale i do obsady roślin, jeżeli dość spora obsada to Toprex trzeba stosować dosyć wcześnie żeby podziałał regulująco, miałem dawno temu rzepak gęsty dałem 0,3l Toprex i nie było żadnego efektu, na dużą obsadę i sporą ilość liści bądz mniej liści ale wyrośniete blaszki i ogonki to Caryx większa dawka i go usadzi jeżeli uważasz że jest ryzyko że Ci go wybuja

3 godziny temu, Aroo22 napisał:

Po toprexie u mnie ładnie wciśnięty do ziemi. Tydzień po zabiegu. 

w dobrym momencie poszedł zabieg

32 minuty temu, Tigon napisał:

można dodać do regulacji na jedno liscienne?

w ub.r. stosowałem Orius, Labrador, pyretroid było okey w tym roku do tej mieszaniny doszedł Navigator zobaczymy jaka bedzie reakcja...

co do szkodników to występują bardzo lokalnie, regionalnie wręcz placowo, mam pole rzepaku gdzie nikt w okolicy rzepaku nie sieje prócz mnie, sąsiad żaden, rzepak był tam 3 lata temu i tam najwieksze porażenie śmietką, gnatarza dziś widziałem i pchełki zrobiły robote, oczywiście Buteo - G*wneo było i nic z nimi nie robi zaś inne pola super liście, zdrowe bez znaków uszkodzeń po szkodnikach, śmietki również nie widać a rzepak rosnie jak szalony terminowo siany co powschodził taki mamy klimat a przesiewane mało co rosną, źle również powschodziły i będą cześciowo znów do przesiania prawdopodobnie...

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

U mnie w tym wcześniej sianym (24) śmietki sporo, duży wyrósł. Ten z 5 września bardziej mi się podoba i śmietki mniej.

Opublikowano

czy rzepak urosnie bez nawozenia azotowego , jesli popszednie rosliny nie wykorzystaly azotu bo pszenzyto i pszenica jara nie posypala a dostalo sporo azotu to rzepak to wykorzysta ? bo przy tych cenach azotu to racze nie da rady przeprowadzic nawozenia azotowego na wiosne 

Opublikowano
Przed chwilą, warchest napisał:

czy rzepak urosnie bez nawozenia azotowego , jesli popszednie rosliny nie wykorzystaly azotu bo pszenzyto i pszenica jara nie posypala a dostalo sporo azotu to rzepak to wykorzysta ? bo przy tych cenach azotu to racze nie da rady przeprowadzic nawozenia azotowego na wiosne 

Nie

Opublikowano

Tak przez trzy dni wyrósł, to do końca pażdziernika będze po jaja, rzepak się reguluje na 4 liść

Opublikowano
2 godziny temu, proxy8441 napisał:

wszystkie regulatory bądź fungicydy z funkcja regulatora wzrostu trzeba odpowiednio dobrać do ilości liści ale i do obsady roślin, jeżeli dość spora obsada to Toprex trzeba stosować dosyć wcześnie żeby podziałał regulująco, miałem dawno temu rzepak gęsty dałem 0,3l Toprex i nie było żadnego efektu, na dużą obsadę i sporą ilość liści bądz mniej liści ale wyrośniete blaszki i ogonki to Caryx większa dawka i go usadzi jeżeli uważasz że jest ryzyko że Ci go wybuja

w dobrym momencie poszedł zabieg

w ub.r. stosowałem Orius, Labrador, pyretroid było okey w tym roku do tej mieszaniny doszedł Navigator zobaczymy jaka bedzie reakcja...

co do szkodników to występują bardzo lokalnie, regionalnie wręcz placowo, mam pole rzepaku gdzie nikt w okolicy rzepaku nie sieje prócz mnie, sąsiad żaden, rzepak był tam 3 lata temu i tam najwieksze porażenie śmietką, gnatarza dziś widziałem i pchełki zrobiły robote, oczywiście Buteo - G*wneo było i nic z nimi nie robi zaś inne pola super liście, zdrowe bez znaków uszkodzeń po szkodnikach, śmietki również nie widać a rzepak rosnie jak szalony terminowo siany co powschodził taki mamy klimat a przesiewane mało co rosną, źle również powschodziły i będą cześciowo znów do przesiania prawdopodobnie...

tebu 0,5+mepik0,5+jenot 0,3 + navigator 0,3 - 26.09 poszło

dużo roślin który miały mniej jak 4 liście dostały fito. Myślałem że będzie gorzej. Przynajmniej go zatrzyma. Na całej plantacji bym się bał taki zabieg robić ale mam działkę 3 ha 5 km w jedną stronę i nie dałem rady się czasowo wyrobić. 

Opublikowano
11 godzin temu, warchest napisał:

Jak ceny nawozów nie spadną to rzepak czy zboża w żniwa będą płacić. Nawozy, chemia, paliwo wszystko poszło do góry nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Na razie nie ma podstaw do tego by w żniwa ceny były niższe niż to co było w tym roku.

Teraz to skup się na tym, by rzepak dobrze wszedł w zimowanie a cenami nawozów będziesz martwił się później. Jak będzie azot po 3000 to mówi się trudno, trzeba będzie dołożyć trochę do zakupów i żyjemy dalej.

Opublikowano

Nikt nie zagwarantuje Ci wysokiej ceny, to że UE oszalała i swoimi głupimi decyzjami rozwala nie tylko rolnictwo ale i różne gałęzie przemysłu, nie znaczy, że nie można sprowadzać z innych części świata. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie a jak rzepak jest bardzo nierówny. Krotko po siewie spadł dosyć mocny deszcz i go ullepało. Obsada jest niewielka, miejscami nawet koło 10 roślin na metrze. Dodatkowo sporo roślin jest drobnych w fazie dwóch lisci. Ale część jest już w fazie 4-6. 
To już czas na regulacje? 
Sprawdzam notatki to zeszłoroczny siany w podobnym terminie pryskalem regulatorem 24 października. Efekt był bardzo dobry. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v