Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dziś zapadła decyzja że przesiewam 8ha rzepaku, z ziemi wyszło max 7roslin / m2 gdyby deszcze przyszły tydzień wcześniej to może bym zostawił a tak będzie pszenica. Dużo Macie rzepaku do likwidacjii?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Andpol napisał:

Nie wszyscy moje pola rzepaku opryskiwacza jeszcze nie widziały i szybko nie zobaczą bo teraz zajmę sie siewem pszenicy. Rzepak ładnie rządkuje i wychodzi z ziemi reszta roślin to ponad tydzień do dwóch zanim w niego wjadę.

U mnie tak wygląda mój pierwszy rzepak. 

Od czego ubezpieczasz i daj znać jakie stawki i firma.

20210924_150110.jpg

Stan na dziś, siany 02.09. ciekawe jaki będzie jak zima przyjedzie i czy da sobie radę do wiosny.

20210924_150140.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Dla mnie grad i przymrozki wiosenne, bo za przezimowanie dają grosze jak wymarznie raz na 5 lat ,to i tak jesteś do tyłu

Opublikowano (edytowane)

Gnatarz

Edytowane przez Zapracowany
T9
Opublikowano
19 godzin temu, Andpol napisał:

Francyza 25% to 1/4 wartości ubezpieczenia powinni wypłacić w razie wymarznięcia a przymrozki wiosenne to szkoda nerwów.

Haha przymrozki najlepsza kasa, przezimowanie tak jak @miwigos szkoda bo nie zwraca się.

I zawsze ubezpieczam max 5t.

A tu znajomego wrześniowy, w tamtym roku też siał podobnie to się udał 😂

IMG_20210924_144917.jpg

Opublikowano
39 minut temu, miwigos napisał:

Nie wróże mu dobrze

Proszę o poradę rzepak jest w różnych fazach rozwojowych a mianowicie od 2 liści właściwych do 6 liści właściwych przedsiewnie dostał ok. 45 kg N. Ile ewentualnie saletry mogę podać na ten mniejszy rzepak? Pozdrawiam 

Opublikowano

Opryskałem 2 dni temu Belkar + Kliper i chwasty pięknie pokręcone ale rzepak ma trochę zdeformowane liście. Czy to normlane zjawisko? Opryskiwacz dobrze wypłukany bo wczesniej już rzepak pryskałem na pchełkę.

Opublikowano

Co dać na regulację rzepaku, który obecnie jest w fazie około 6-7 liści? Mam przygotowane 0,6 caryx + 0,6 tebu, ale patrząc na pogodę zastanawiam się czy nie będzie zbyt mocno? Może lepiej dać samo tebu a caryx zostawić na wiosnę?

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

Co dać na regulację rzepaku, który obecnie jest w fazie około 6-7 liści? Mam przygotowane 0,6 caryx + 0,6 tebu, ale patrząc na pogodę zastanawiam się czy nie będzie zbyt mocno? Może lepiej dać samo tebu a caryx zostawić na wiosnę?

ja właśnie na rzepak w takiej fazie mam przygotowane 0,7 caryx i 0,7 tebu jutro będę pryskał. 

Opublikowano
5 godzin temu, MarcinNH napisał:

Toprex poradzi sobie z regulacją? 

5-6 liść 

20210925_120903.jpg

dawaj caryx nie toprex

1 godzinę temu, oregano napisał:

Caryx teraz a Tebu na wiosnę

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, androproteam napisał:

Stanie się coś rzepakowi jak dałem 1l agilu na hektar od samosiewów.Rzepak 5-6 liści 

jeśli dobrze pamietam to dawka perzowa jest jeszcze wyższa więc nic mu nie powinno być...

Może ktoś podpowie który środek/substania czynna działa na samosiewy najszybciej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v