Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, masa24 napisał:

No straszny rzepak . Obsada spora , liści dużo . 

Szczególnie te białe najpiękniejsze, prawda? ;) Ciekawe jaki herbicyd złapał ten rzepak,  że tak ładnie odpuścił. Wielu już orało rapsy przez brudne opryskiwacze, a ten jeszcze ponad 4t oddał.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Nic mu nie jest po liściu upaliłeś uszkodzony to tak wygląda niektóre całkiem po mrozach się poprzewracały niektórym czuby poodlatywały tak przemroziło... 

IMG_20200419_090708.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Zapracowany napisał:

On naprawdę źle wyglądał, kolega z Flory przyjechał, złapał się za głowę i mówi " co ty tu odj....eś" Dwa dni myślał i mówi próbujemy ratować. Tu zdięcie jak zaczął się regenerować.

20200407_193209.jpg

A czym on tu niby dostał?? 

Mój zjarany rsm i bez stymulatorów, czym się strułeś tym się lecz poszło normalnie 264kg r s m na drugą dawkę. 

received_2847421282211946.jpeg

Opublikowano
Kubawww napisał:

A co powiecie na plony jockera 5.3 tony 😅😂

Z której hodowli ta odmiana ? 😋

Opublikowano

Panowie, pochwalcie się jak wyglądają wasze plantacje na dzień dzisiejszy(miło by było jakbyście dodali województwo również) bo mam wrażenie że moja plantacja na coś choruje/czegoś jej brakuje

Macie już jakieś strategię jak walczyć ze szkodnikami? Ja mam dużą nadzieję na prawdziwa zimę, z mrozem i śniegiem(może presja będzie mniejsza) Nie uwierzę w to że każdy zrobił zapasy Proteusa, chloropiryfosu i się nie przejmuje że wycofali tyle środków.. 

Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Kubawww napisał:

Syngenta Sy Aganos

I wcale  Cię to nie zastanawia, że ten ściemniacz z choliłódu występuje często w polarze Syngenty na filmach?

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

I wcale  Cię to nie zastanawia, że ten ściemniacz z choliłódu występuje często w polarze Syngenty na filmach?

Rzepak miał pierwszy raz posiany to na nowiźnie jest możliwe, nawet przy słabszych glebach. Wyczyn to będzie jeśli w kolejnych latach osiągnie taki plon. 

Opublikowano (edytowane)

Czy redukcja tych największych liści to dobry objaw ? Nie dawaliśmy azotu tylko z NPK pod korzeń, poglownie NPK oraz siarczan magnezu(NPK wyszło koło 250 kg/ha)

Btw piękny rzepak koledzy 

IMG_20210104_154205.jpg

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
2 minuty temu, Aroo22 napisał:

Rzepak miał pierwszy raz posiany to na nowiźnie jest możliwe, nawet przy słabszych glebach. Wyczyn to będzie jeśli w kolejnych latach osiągnie taki plon. 

Pewnie że mógł mieć, ale mogliby podać średnią plonu z odmian Syngenty ze wszystkich swoich pól, a nie tylko chwalić się najlepszą działką...

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, disel16v napisał:

Czy redukcja tych największych liści to dobry objaw ? Nie dawaliśmy azotu tylko z NPK pod korzeń, poglownie NPK oraz siarczan magnezu(NPK wyszło koło 250 kg/ha)

piękny to on będzie jak nasypie 4t

Opublikowano
7 minut temu, disel16v napisał:

IMG_20210104_154205.jpg

Braki w glebie masz, npk mało dałeś, azotu nic i chwasty są, gwiazdnica pospolita? 

Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Pewnie że mógł mieć, ale mogliby podać średnią plonu z odmian Syngenty ze wszystkich swoich pól, a nie tylko chwalić się najlepszą działką...

Podał średnią z całego rzepaku z gospodarstwa to jakoś ponad 4t/ha

Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Braki w glebie masz, npk mało dałeś, azotu nic i chwasty są, gwiazdnica pospolita? 

Robiłem badania w zeszlym roku to tylko siarka wyszła na przeciętnym poziomie. Reszta wyszła dobrze a nawet bardzo dobrze pod względem zasobności. Równie dobrze ksztaltuje się pH na tej działce. Chwasty są bo tato nie trafił z odpryskiem(znając życie oszczędzał) ale wiosna będzie poprawka o ile pogoda pozwoli. 

1 minutę temu, JanKrzysztof napisał:

Głównie azotu pewnie brakuje i w tym roku stawiam tradycyjnie na śmietkę, ona działała praktycznie na każdej kolorowej plantacji.

Sprawdzałem korzenie i rośliny nie są porażone.. kolorowa plantacja, dobrze ujęte. Trzeba czekać bliżej wiosny, teraz już azotu nie dosypie..

Opublikowano
2 minuty temu, Mich9 napisał:

Azotu nie ma

Dzięki za opinie .

Jak mają się porażenia śmietki do plonu? O ile procent potrafią go zmniejszyć ? Tak jak przy larwach chowacza w korzeniu?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kubawww napisał:

Nic nie zmniejsza  o ile rosilna nie wypadnie z wiosny bor i sladu nie ma

Była zaprawiana neonikotydem przed siewem.. no zobaczymy. Następnym razem więcej azotu i mikro jesienią.

Dziękuję.

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
1 minutę temu, disel16v napisał:

Była zaprawiana neonikotydem przed siewem.. no zobaczymy. Następnym razem więcej azotu i mikro jesienią.

Dziękuję.

Tez mialem zaprawione i smietki od cholery 

Azotu brakuje 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v