Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U nas dziś spadło z 50l wody, rzepak nie wiem czy w sierpniu będzie zasiany, w sobotę dopiero skończone żniwa, jakby ilość wody generowała plon tak jak to jutuberY mówią to powinniśmy zbierać po 10 ton pszenicy a tak mamy po 6t, wiecej szkody jak korzyści z tej ilości wody, wielu rolników nie skończyło żniw a teraz dopiero będą cyrki po takich deszczach nie wiadomo co z tego będzie tym bardziej że wszystko to już lega

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
56 minut temu, tommy66692 napisał:

U nas dziś spadło z 50l wody, rzepak nie wiem czy w sierpniu będzie zasiany, w sobotę dopiero skończone żniwa, jakby ilość wody generowała plon tak jak to jutuberY mówią to powinniśmy zbierać po 10 ton pszenicy a tak mamy po 6t, wiecej szkody jak korzyści z tej ilości wody, wielu rolników nie skończyło żniw a teraz dopiero będą cyrki po takich deszczach nie wiadomo co z tego będzie tym bardziej że wszystko to już lega

raczej na siew w sierpniu nie ma szans, na niektórych działkach wgl trzeba zapomnieć o wjeździe.

Opublikowano

A kim jest ten pan Stanisław Pokrzywka bo żadnego tytułu naukowego nie było a że artykuł napisał to nie znaczy że jakaś wielka wyrocznia z niego w opcji pszenica po rzepaku stawiasz na pierwszym planie pszenicę a jęczmień jak się uda i zostaje problem samosiewów pszenicy w jęczmieniu ja bym zrobił odwrotnie jęczmień po rzepaku jakiś poplonik z łubinu co by wody za dużo nie pobrał i początkiem października siew pszenicy.

Opublikowano

Dziwne podejście macie, Dla mnie to oczywiste że w takim płodozmianie to rzepak, pszenica, jęczmień. Nawet jak zostaną jakieś samosiewy pszenicy to i tak nie dojdą razem z jęczmieniem.

Opublikowano

Rzepak dziś posiany, zostało trochę luciano z ubiegłego roku i wymieszalem z Roberto. 42 szt na m2. Jako że siałem w strip tillu a przedplonem było żyto, słoma cięta i dany obornik trochę słomy leży na polu. Pryskać doglebowo ? Myślałem o mniejszej dawce a potem poprawka po wschodach.

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

to syp saletre na rośliny a nie na gołą ziemię :P
kilka lat z rzędy sypaliśmy saletre na 4 liściu rzepaku. Wychodziło to końcem września, no ale u nas DSW to praktycznie rzepak staje z rozwojem na tydzień / góra dwa

widzialem ze siales rzepak cl swego czasu.  Dlaczego dodawałes navigatora do cleravis?  Jakies wskazowki na temat tej technologii?  Sam cleravis to za malo do odchwaszczania?

Opublikowano

Cholera, rzepak posiany w czwartek, po siewie od razu opryskany doglebówką, a od wczoraj już z 50 litrów spadło(nie wiem ile dokładnie bo deszczomierz się przelał hehe). Ciekawe czy te deszcze i chlomazon coś zaszkodzą

• Root Admin
Opublikowano
Karol06 napisał:

Cholera, rzepak posiany w czwartek, po siewie od razu opryskany doglebówką, a od wczoraj już z 50 litrów spadło(nie wiem ile dokładnie bo deszczomierz się przelał hehe). Ciekawe czy te deszcze i chlomazon coś zaszkodzą

dlatego naszykowalem ale nie posiałem rzepaku. dwa ostatnie dni 40l

masa24 napisał:

11 godzin temu, yacenty napisał:

to syp saletre na rośliny a nie na gołą ziemię :P
kilka lat z rzędy sypaliśmy saletre na 4 liściu rzepaku. Wychodziło to końcem września, no ale u nas DSW to praktycznie rzepak staje z rozwojem na tydzień / góra dwa

widzialem ze siales rzepak cl swego czasu.  Dlaczego dodawałes navigatora do cleravis?  Jakies wskazowki na temat tej technologii?  Sam cleravis to za malo do odchwaszczania?

daj mi chwilę muszę sobie odnaleźć te lata i zobaczyć czym było pryskane i dlaczego

Opublikowano
8 godzin temu, Unexpected napisał:

Czy ktoś siał z was starszym poznaniakiem na tych małych aparatach siewnych? Czy da się go dobrze ustawić? Jak z głębokością siewu?

Pytam na przyszłość.

jeśli chodzi o ustawienia wiadomo, zmniejszony wysiew potem próba no i jakoś to wyjdzie, aparaty do drobnonasiennych, no i co druga redlica. Aczkolwiek najgorszym jest to ile rzepaku zostaje w skrzyni zasypowej...  ( przez to musiałem dokupić trochę nasion ) U mnie z głębokością wiadomo nie wychodzi idealnie, ale te 1,5- 2 cm myślę że da się utrzymać. 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

Szło to w pakiecie Cleravo 5L + Iguana Pack 1L + Dash 5L.

Samo Cleravo ma tylko 2 substancje aktywne i można go przyrównać do samego Butisanu, działa dobrze tylko na część chwastów, jak chcesz zrobić bardzo dobrze, albo masz presję takich a nie innych chwastów to dajesz 2 produkty. W tym rozwiązaniu Cleravo + navigator szło 5 substancji aktywnych i fajnie czyściło pole.

W kolejnych latach jeszcze raz siałem CLa to było podobnie. W zeszłym roku podobnie było robione w zwykłym rzepaku: butisan i navigator. W tym roku jeszcze zobaczymy, bo jeszcze rzepak nie posiany.

W rzepaku CL jedyna różnica w uprawie to tylko oprysk na chwasty

Opublikowano
Karol06 napisał:

Chlomazon pewnie mocno przycgamuje rzepak, gorsza sprawa to ta ilość opadów bo gdy trafi na ciężkie gleby to potrafi tak przyklepać rzepak, że mogą być probkemy ze wschodami. Według prognozy to przez najbliższy tydzień nic się nie uda wsiać. Nawet jutrzejsza jednodniowa przerwa w deszczu na nic się zda jak w polu mokradło a poza tym zapowiadają kolejne opady.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v