Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, disel16v napisał:

Pytanie do tych co orzą pod rzepaki, na jaką głębokość wykonujecie orkę? Bo u nas krąży mit że rzepak nie lubi głębokiej orki, uprawy a co z tymi co gleboszują? 

Drugie pytanie to czy ktoś może sieje talerzowym agromaszem sr300 rzepak? Miałbym pytanie 😁 

Swoją drogą jak się tu nie wchodzi cały dzień i wejdzie się wieczorem to popcorn trzeba brać zanim się forum odpali 😁😁

Myślę że z tą orką i głęboszowaniem pod rzepak to chodzi o to aby glebę trochę rozluźnić żeby korzeń miał lżej. Więc myślę że te 20cm dobrze jak byś złapał pługiem

Opublikowano
23 minuty temu, Andpol napisał:

Zakupiłem 3 worki rzepaku ponad 7 kg. każdy i do tego na całość 0,25l zaprawy za 190zł. to tanio bo dodatkowo zaprawiane nasiona worek 200 zł. droższy.

Jaka zaprawa ? 

Opublikowano
andrzej1988 napisał:

Rzepak sprzedany. Odmiana Copernicus F1. Średni plon 2.70 ton z ha. W tamtym roku populacja Randy 3.3 tony przy takim samym nawozeniu 150 N.

U mnie w tym roku kuga i dominator.Sredni plon też 2.7.Rok temu te same odmiany średnio 4.7t

Opublikowano
22 minuty temu, szymon09875 napisał:

A w skupie jak mi było wstyd z moim 3.3t z ha :o kazdy 4.5-5t 

W przyszłym roku jak pojedziesz to żebyś się nie zamotał. Powiedz od razu 4,8t.

Abo 5,2t💪💪

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

A w skupie jak mi było wstyd z moim 3.3t z ha :o kazdy 4.5-5t 

To że ty miałeś 3,3 nie znaczy że ktoś nie mógł mieć 5 czy nawet 5,5. Gul wam skacze że komuś się coś udało?

Opublikowano

Słuchaj ty się dziś urodziles? 5 , 6 czy nawet 4 t rzepaku lub powiedzmy 8 t pszenicy to nie jest takie hop siup powiedzmy na klasie 3-4 . Nie wiem jak na 1-2 bo takich nie mam . Może ktoś mnie tu zaraz wyzwie ale prawda jest taka ze większość polskich rolników to są normalne dziady. Dziady !!! Npk nie da bo szkoda albo gdzieś tan rzuci jakiejs amofoski po 1200 raz na 2 lata.wapnowanie to jest tona wap magu raz na 5 lat. Kwalifikat za drogi. Oprysk na grzyba jakiś się zrobi albo nawet dwa jak pszenica zacznie czarniec i zaprzyjaźniony sprzedawca coś poleci . Zabiegi oczywiście poza terminem bo zawsze jest za wcześnie za mokro za zimno za ciepło . Sprzęt rozjebany , szkoda kupić i zrobić jak człowiek lepiej latać prowizorkami. Spawarki nie ma bo szkoda pieniędzy .ale k**wa jak żniwa to ja pier**le . Rzepak 4 albo 4.5. Pszenica 7 8. A za dwa tygodnie płacz ze wszystko drogie i nic się nie opłaca . 

• Like 9
  • Thanks 2
Opublikowano
24 minuty temu, Zapracowany napisał:

To że ty miałeś 3,3 nie znaczy że ktoś nie mógł mieć 5 czy nawet 5,5. Gul wam skacze że komuś się coś udało?

Masa napisał wyczerpująco, rzepak widziałem przed koszeniem, mieszanka chabra z rumiankiem, a sypal 4 t ? Daj spokój. 

Opublikowano

Mnie to strzela od takiego gadania . Wiem ze dbam , robię zgodnie ze sztuka i w terminie . Ale np 4 t rzepaku jeszcze nie miałem . Może jakiś błąd . Może niskie pH z którym walczę od niedawna. A potem taki dziad mówi No u mnie sypie 3.5 czy tam 4 . 
sypie wam 4 czy 5 t to super . Tylko na żywo większość te plony zawyża i nie ma z kim wymienić doświadczeń żeby jakies wnioski wyciągnąć to i takie zawyżanie jest tu. Masz 4.5 t i dbasz ? Super. Podziel się agrotechnika . Ale masz 3 czy 2.5 to napisz ze tyle masz wyciągnij wnioski a nie piszesz ze 4. To tyle z mojej strony 

• Like 2
Opublikowano

@masa24 dobrze napisałeś bo ja robię co mogę badania, npk wszystko w r terminie grzybówki,Nawożenie, aminokwasy i widać że ten rzepak naprawdę świetnie wygląda, ale miałem,w tym roku 3.8 i 3.4t heheh a wszyscy na skupię ponad 4 ale fajnie ze się od roku nowym kombajnem lata tu i tam że kuzynem realia się okazują inne, nagle się robi 2 czy 3 t max i to nie tylko u tych dziadów ale i u takich naprawdę że hoho, także w d*pie mam ich gadanie 4 czy 5 t  i fakt są tacy  bo są i widziałem w sprzyjającym roku gdzie znajomy naprawdę miał pod 4.7t ale nie co rok,a w innym 2 i potrafił się przyznać a co niektórzy czy warunki w danym roku do d to i tak 4 ponad, kurna co wstyd się przyznać nie nie wstyd poprostu tak jest ja też miałem lata gdzie było 2.8 t ale wiem że oni też tyle mieli i mniej a nie 4 jak chwalili się na skupie. Pozdrówka 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Słuchaj ty się dziś urodziles? 5 , 6 czy nawet 4 t rzepaku lub powiedzmy 8 t pszenicy to nie jest takie hop siup powiedzmy na klasie 3-4 . Nie wiem jak na 1-2 bo takich nie mam . Może ktoś mnie tu zaraz wyzwie ale prawda jest taka ze większość polskich rolników to są normalne dziady. Dziady !!! Npk nie da bo szkoda albo gdzieś tan rzuci jakiejs amofoski po 1200 raz na 2 lata.wapnowanie to jest tona wap magu raz na 5 lat. Kwalifikat za drogi. Oprysk na grzyba jakiś się zrobi albo nawet dwa jak pszenica zacznie czarniec i zaprzyjaźniony sprzedawca coś poleci . Zabiegi oczywiście poza terminem bo zawsze jest za wcześnie za mokro za zimno za ciepło . Sprzęt rozjebany , szkoda kupić i zrobić jak człowiek lepiej latać prowizorkami. Spawarki nie ma bo szkoda pieniędzy .ale k**wa jak żniwa to ja pier**le . Rzepak 4 albo 4.5. Pszenica 7 8. A za dwa tygodnie płacz ze wszystko drogie i nic się nie opłaca . 

Tylko jedno się w twym wywodzie zgadza, dziś się urodziłem. 43 lata temu😜

Opublikowano

Ja mam nawet całą książkę, ale po co ci to jak i tak próbę trzeba robić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v