Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez wody zdechnie jak każdy inny. W tamtym roku wiosna bez deszczu to strasznie się męczył na piaskach. Ale wiadomo mniejszą masę robi to mniej mu potrzeba. Na 4-5 klasie po łubinie około 4t D06 raz wypadł.

Opublikowano
6 minut temu, hardkor113 napisał:

Jaką odmiane na słabą glebe polecacie ?

Raczej myśle o populacji

jak populacja to mam sprawdzone Chrobrego i Sherlocka, nawet ok odmiany ( chociaż ja w tym roku daje sobie spokój a populacją )  Z tego co słyszałem to na słabe gleby polecają sy ilona chociaż ja jej nie siałem, więc nie będę wprowadzał w błąd. 

Opublikowano
2 minuty temu, Rzepakowiec napisał:

jak populacja to mam sprawdzone Chrobrego i Sherlocka, nawet ok odmiany ( chociaż ja w tym roku daje sobie spokój a populacją )  Z tego co słyszałem to na słabe gleby polecają sy ilona chociaż ja jej nie siałem, więc nie będę wprowadzał w błąd. 

A Gemini? Podobno wdzięczna odmiana. Skłaniałbym się ku tej odmianie w tym roku 

Opublikowano
Przed chwilą, Wichura123 napisał:

Gemini po desykacji w tym roku ok 3,5-3,7t , nie sprzedałem jeszcze wszystkiego , więc dokładnie będę wiedział jutro .

U mnie gemini to samo zostało jeszcze 2ha ale więcej jak 3.6sredniej nie da rzepak ładny ale wywaliło go i d*pa za to sherlok z kupy dał z 1.5ha 6.1tony stojący równy i tym sposobem kolejny rok wypadł najlepiej dlatego pierdziele w tym roku sieje wszystko sherlokiem z kupy... 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Tu nie ma co sypać . Rzepak malało rozgałęzień bocznych , lodyszka chyba jak palec . Z tej biedy to nie wiem czy 3 t było No ale jak mowisz 4 to 4

10 % rzepak nie porośnie w żadne 2 dni. Bardziej może się parzyć s nie rosnąć 

4 łapie luźno 

IMG_20210726_092714.jpg

Opublikowano
50 minut temu, Xion napisał:

Bez wody zdechnie jak każdy inny. W tamtym roku wiosna bez deszczu to strasznie się męczył na piaskach. Ale wiadomo mniejszą masę robi to mniej mu potrzeba. Na 4-5 klasie po łubinie około 4t D06 raz wypadł.

Mam i ja D06 miałem dziś kosić ale deszcz i czekam nie skracany wody miał rozgałęziony jest i na karła nie wygląda. Czy 131 dużo lepszy od D06 bo ten drugi w promocji jest?

Opublikowano

Lhr wczoraj młócony rapol tempation plon 4.1 wilgotność 8.19 ale jeszcze trafiały się łuszczyny od spodu zielone więc jak by doszedł to by sypał lepiej ale nikt nie będzie czekał aż on dojdzie cena 2410 po takiej dziś sprzedałem

Opublikowano (edytowane)

Ja jak na mój region i 3 odmiany na gemini złego słowa nie powiem w tym roku, sherlock mocno zielony i dał 500kg mniej jak gemini, gemini na najlepszej działce 3.8 tony ładny równy bez desykacji. Najbardziej wcziraj wk... Mnie kuga mieszanca na pewno nie zasieje, a na pewno nie na słabej glebie, w tym roku może wpadnie jeszcze Kepler lub powrócę do LG arabella

Edytowane przez Mari82
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, kubamako66 napisał:

Lhr wczoraj młócony rapol tempation plon 4.1 wilgotność 8.19 ale jeszcze trafiały się łuszczyny od spodu zielone więc jak by doszedł to by sypał lepiej ale nikt nie będzie czekał aż on dojdzie cena 2410 po takiej dziś sprzedałem

Czemu, ja wyjątkowo w tym roku stołu nawet nie zakładałem i dobrze bo zielony dół mocno, znajomy co sieje ok 30ha mówił że będzie zrzucał stół i będzie cisnął pszenice, bo próbował nie desykowany to lipa...  ta cena to chyba brutto w naszych stronach 

Opublikowano (edytowane)

No to może i tak. Jak jeszcze przewiany od chwastu może i poleży. Ale bezpośrednio z kombajnu na przyczepach długo nie postoi. 

Po deszczu 8l w godzinę ile dni odczekać i próbować przy temp 28C? 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

RJA wczoraj z ręki Ambassador miał 7%, kilka zielonych łuszczyn ale dzisiaj miałem go zaczynać. W nocy przyszedł deszcz, którego miało nie być, wczoraj ta chmura na radarze była 50km obok, ale niestety. Dzisiaj ma niby coś jeszcze niby spać litr około 16-17. Modlić się tylko, żeby nic nie było i jutro kosić ile kombajn pozwoli, bo tydzień się deszczowo zapowiada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v