Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Lubelskie okolice Puław wczoraj wykoszony Duke, gleba 4/5 

3 z przodu będzie ale nie ma co liczyć że zbliży się do 4, dokładny wynik po sprzedaży ale na razie czekam 

Wilgotność od 8 do 9 % w zależności od próby 

Opublikowano

Ja skończyłem wilgotność nawet 6.5% średnio wyszło równo 4t. Jutro w pszenicę  bo ponoć ma 13%

Opublikowano (edytowane)

Rzepak kws derrick wykoszony plon 4,400t/ha wilgotność 9,9%, a po uprawie pasowej kws umberto musi sobie postać wilgotność 13-14% jeszcze ma liscie zielone 

Edytowane przez mich18
Opublikowano
6 godzin temu, ktosik25 napisał:

ja z Ilona czekam do sierpnia ;) LLU

Mam to samo. Mój Wujek który ma trochę pojęcia o rzepaku stwierdził że jeszcze 7 a najlepiej 10 dni. 

A co powiecie o próbkach pobieranych na skupach, osobno opisane, hologramy!!!!

Czy przypadkiem nie chodzi o niedozwolone środki czytaj Desykacja -zasuszanie. Pierwszy raz się z tym spotykam. 

Opublikowano

RJA, zadzwonił do kuzyna kolega że rzepak kosi i że ma wilgotność 5.3. Nie uwierzyłem i przyjechałem zmierzyć wilgotność swoim wilgotnościomierzem i wszyło 5.2. Mój z ręki miał ok. 7, jutro miałem plan go spróbować, ale zapowiadają deszcze przelotne, może się coś uda.

Opublikowano

7 godzin temu, ktosik25 napisał:

ja z Ilona czekam do sierpnia ;) LLU

moja ilona u góry sucha a dół zielony i trzeba czekać. Oby tylko pogoda wytrzymała. Desykować nie ma sensu bo wiecej zniszczeń zrobię, 1 i ostatni raz ta odmiana. chociaż w okolicach są suche rzepaki ale trafiaja się całe pola zielone. Zastanawiam sie jaką teraz odmianę zasiać.

Opublikowano

A gdzie się Tobie tak śpieszy? Czasem to zaleta. Prace rozkłada i czerwcową suszę przetrwała. U mnie też zielona tak jak i inne na lepszych ziemiach ale czekam spokojnie i jak plon się będzie zgadzał to na pewno ją jeszcze posieję. Zresztą 4 raz chyba.

17 minut temu, rafal3939 napisał:

moja ilona u góry sucha a dół zielony i trzeba czekać. Oby tylko pogoda wytrzymała. Desykować nie ma sensu bo wiecej zniszczeń zrobię, 1 i ostatni raz ta odmiana. chociaż w okolicach są suche rzepaki ale trafiaja się całe pola zielone. Zastanawiam sie jaką teraz odmianę zasiać.

Opublikowano

mi Ilona pasowała bo zaczęła później kwitnąć niż sąsiada i tydzień dłużej trwał pożytek dla pszczół 😉 zostało mi jeszcze 4kg nasion z ubiegłego roku...i być może znowu jej dokupie

Opublikowano
10 godzin temu, Aroo22 napisał:

Lubelskie ktoś już kosi rzepak? U mnie w okolicy LBL jeszcze nie widać za bardzo, ale wczoraj w Bukowinie kolejka się ustawiła pod skup to chyba zaczynają. Ja myślę w połowie tygodnia spróbować. 

LCH mało co rzepakow zostało.. Ale 90 procent glifosat więc nie ma się co dziwić. Nasz stoi tylko 3 dni deszczu nadają, z burzami.. 

10 godzin temu, robi57362 napisał:

wkolo mnie czyli powiat Łęczna-Wlodawa mało co rzepaku zostalo a w tym moj czeka aż dosechnie

U nas to samo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

A gdzie się Tobie tak śpieszy? Czasem to zaleta. Prace rozkłada i czerwcową suszę przetrwała. U mnie też zielona tak jak i inne na lepszych ziemiach ale czekam spokojnie i jak plon się będzie zgadzał to na pewno ją jeszcze posieję. Zresztą 4 raz chyba.

Nie chodzi o spieszenie się tylko jak nie ma sie swojego kombajnu trzeba jakos dogadac się z terminem koszenia

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

A później taki rzepak na suszarnie albo potrącenia na skupie. 

za taka wilgotność potrącenie 50 zł na tonie to nie dużo prawie nic przy tej cenie i zebranym plonie , a sobie tnij rzepak jak ma 7 %  albo mniej i zobacz ile  połówek leży i waga niższa rzepaku 

Opublikowano

50 dych na tonie, w .uj a nie "nie dużo" ! Właśnie dlatego warto zaczekać aż spadnie lekko poniżej 9.

Opublikowano

Ja dzisiaj podkosiłem trochę swojego kws Ricardo i  jest dobrze. Z tego co nakosiłem grubo ponad 4t/h wychodzi, sypie ładnie.  Wilgotność 7% trochę zielony dołem ale zielona łuszczyna przelatuje przez kombajn nie podnosi bardzo wilgotności.

IMG_20210725_185354_HDR.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v