Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To nie jest rok dla rzepaku, nic dziwnego, ale zbierać poniżej 3t to też trzeba umieć przy obecnym dostępie do wiedzy. 

Najgorsze działki 3-3,5t exotter w tym jedna wadliwa mocno. 

Opublikowano

Też tak myślę że poniżej 3 ton to musi być siła wyższa , lub jakiś wypadek przy pracy . A jak piszą niektórzy , że plon 1,8 - 2,2 tony , to ewidentnie coś złego musiało się stać na tym polu .

Opublikowano

Trochę przesadzacie z tym zaniedbaniem u mnie niestety po zimie rzepak nie mógł się zebrać i już w kwietniu wiedziałem że będzie lipa niestety odbudowywał wszystko co zrobił na jesieni w dodatku częściowo zalany grunt także na jakieś dobry plon nie liczę. Podczas kwitnienia tylko potwierdziły się moje spostrzeżenia niestety tzw. dzikie zboże, grunt też bez szału. Liczę średnio na 2t/ha, i patrząc po okolicy dużo takich plantacji. Nie wiem dlaczego zaraz niektórzy uważają że nie potrafię prowadzić plantacji. Tak samo jak znajomy przyjechał i patrząc na moje żyto na 6 klasie sam posiadając 3 mówi że słabizna i wogóle nędza, a ja uważam że na te warunki jest dobrze i 4-5 t/ha będzie. Tylko ja nie narzekam i nie kłamnę że tak źle i wszyscy mnie okradają, nie proszę o jakieś suszowe i inne chore rzeczy, zawsze można się przebrażowić ale ciągłe narzekanie to we szystkich grupach społecznych jest widoczne.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie słuchaj , 90 % na żywo czy tu na forum zawyża te plony w dobrej lub złej wierze . Jeden poprostu lubi czuć się lepszy , drugi mierzy na zbiorniki w kombajnie na oko, 3 sieje na 10 ha a średnia liczy z 8 bo ścieżki bo bagienko. Znajomemu tez kiedyś super pszenica sypała , zwoził do stodoły. I tak plon liczył zs zamówił 3 tiry do wywozu. Pszenicy starczyło na 2

• Thanks 1
Opublikowano

Ja miałem 70% rzepaku zJedzonego przez zwierzynę i to mocno. Cześć wymoklo i tak słabo wychodzi. Wczoraj jeden kawałek gdzie praktycznie nie był ruszony przez zwierzynę dał 5-5,1t Ale to tylko ten jeden tak sypal 

Opublikowano (edytowane)

Ja może dzisiaj swój spróbuję zacząć kosić ale to tylko dla tego że od poniedziałku burze nadają i nie wiadomo czy go jakiś grad nie wymłóci a nieubezpieczony. Tak to bym poczekał  jeszcze z tydzień przynajmniej zboża pokosił i dopiero rzepak.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
XTRO napisał:

Ja miałem 70% rzepaku zJedzonego przez zwierzynę i to mocno. Cześć wymoklo i tak słabo wychodzi. Wczoraj jeden kawałek gdzie praktycznie nie był ruszony przez zwierzynę dał 5-5,1t Ale to tylko ten jeden tak sypal 

Czyli jest jeszcze nadzieja dobrych plonów, znajomi z pod Garbowa co koszą ziemia 2-3klasa i każdy jeden mówi 4ton nikt u nich nie ma jeszcze

Opublikowano
17 minut temu, Andpol napisał:

Ja mam ubezpieczony ale 3.5t. po 1700 to tak średnio i też bym kosił ale nie mam czym i czekam na swoją kolej.

Dlaczego na 3.5t ubezpieczony?? 

• Root Admin
Opublikowano

ja skosilem jedną działkę 4.1 tony ale rzepak biały, działka obok ta sama odmiana i zielony i od razu wilgotność 10-11. wjechałem na inną odmianę kompletnie zielony. 13-14. wszędzie taka sama ochrona

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Dlaczego na 3.5t ubezpieczony?? 

Koszty ciąłem ubezpieczenia. Rok wcześniej zmarzł to 1.8 max 3t. miałem a z ubezpieczalni zero.

Opublikowano (edytowane)

Dziś sprzedany plon 2T/ha odejmując to co zalane i nic nie było 2,45 T/ha wilgotność 8,4% zanieczyszczenie 4,7 noram do 4 olej 40,3 cena bazowa 2300 netto LG Alasco klasa ziemi III-V tyle w temacie.

Wczoraj ktoś nawet przywiózł o wilgotności ponad 17% ogólnie dużo mokrego pod suszarnie lażało.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał:

ja skosilem jedną działkę 4.1 tony ale rzepak biały, działka obok ta sama odmiana i zielony i od razu wilgotność 10-11. wjechałem na inną odmianę kompletnie zielony. 13-14. wszędzie taka sama ochrona

Gdzie ta flaszka wczoraj sprzedany po 2300 netto

Opublikowano

Lubelskie ktoś już kosi rzepak? U mnie w okolicy LBL jeszcze nie widać za bardzo, ale wczoraj w Bukowinie kolejka się ustawiła pod skup to chyba zaczynają. Ja myślę w połowie tygodnia spróbować. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v