Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
33 minuty temu, matek89121 napisał:

na af się cuda dzieją  ludzie z ładnych rzepaków nie mogą 3,5 przekroczyć  a tu  ktoś z uszkodzonego po cudownej terapii opryskowej 4+

Widać mało lat uprawiasz rzepak

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, loquito napisał:

Rośliny nie wytwarzają plonu tylko z samego azotu, ważne jest też: odmiana, obsada, zasobność gleby, ph, przedplon, termin siewu. Takie planowanie plonowania to nie ma sensu, równie dobrze mógłbyś dołożyć 30kgN na pszenice i mieć 1 tonę więcej i 6 stówek do przodu z hektara. Temat rzeka i trzeba bazować na doświadczeni, a nie na cyferkach. Bo może się okazać że z tych dawek azotu co podałeś to rośliny pobiorą po 60% bo inne czynniki im to uniemożliwią. 
Lepiej z uprawą jest stratować z niższego poziomu intensywności i z roku na rok zwiększać intensywność i patrzeć jak roślina reaguje, bo można się rozczarować że sypie się azot na pole że biało na polu, środki z najwyżej półki a plon kicha. 

Wiadomo że większość zależy od przebiegu pogody i  rodzaju i zasobności gleby ,ale często tu się spotykam z takim porównaniem plonu do nawożenia.

Gleby mam różne od lekkich po ciężkie czerwone gliny. 3-4 klasa.Nad ph pracuję od niedawna (2-3 lata).Plony się poprawiają,ale jeszcze dużo przede mną pracy.Chodziło mi o to,czy takie dawki jakie podałem są odpowiednie ,czy np nie ma potrzeby sypać tyle na rzepak a dodać na pszenicę,lub odwrotnie.

Do tego dodam,że rzepaki mam pierwszy raz na niektórych działkach od 10-15 lat, a na niektórych w ogóle pierwszy raz.Drugi -trzeci rok po łąkach-ugorach.

Edytowane przez rocknrollnik1
Opublikowano

Zdięcia uszkodzonego w mojej galerii , A tu że żniw. Nigdy nie kłamię bo po prostu nie muszę, ale skoro wiecie lepiej

20200725_185233.jpg

Opublikowano
32 minuty temu, matek89121 napisał:

na af się cuda dzieją  ludzie z ładnych rzepaków nie mogą 3,5 przekroczyć  a tu  ktoś z uszkodzonego po cudownej terapii opryskowej 4+

Nie wiem jak ten rzepak był uszkodzony że go chciał kasować , ale dla mnie po zimie jak są spalone mrozem starsze liście , a środek i zawiązki bocznych pędów są zdrowe to wszystko jest ok.  2 sprawa z ładnych rzepaków nie mogą 3,5 t przekroczyć . Miałem 4 ha wzięte w dzierżawe na 1 rok : nawożenie NPK - 0  , na jesień 70 litrów rsm , przed zimą wyglądał słabo , cały przebarwiony . Wiosną 150 kg siarczan magnezu , 160 N w rsm . Jak zaczął kwitnąć dostał mrozem ,tak że na pędzie głównym praktycznie nie było łuszczyn , jeszcze końcem czerwca było widać kwiatki  -  po prostu wyglądał jak BIDA z NĘDZĄ ( odmiana karłowa , miała może 80 cm wysokości ) i nakosiłem 2,6 t z hektara , jak by nie ten mróz to z 20 - 30 % było by więcej . Także się dziwie że z ładnego nie można 3,5 t nakosić . Na swoich działkach 2 km dalej gdzie nie przeszła fala mrozu odm. KUGA dała 4,7 t . Ale tam już idzie jesienią  ULTRA 10 - 400 kg + 100 litrów rsm  , i wiosną 200 kg  siarczan magnezu + 200 N

Opublikowano

Mogło i sypać ponad 4. Kosiłem trochę usługowo to w okolicy niektórym rzepaki sypały ponad 4,5. Ale dużo miało się od ochrony i odmiany. Ładnie LG wypadło w mojej okolicy najlepsze co kosiłem to Aquilla typek twierdzi że 4,8 wyszła ale rzepak był konkretny. 

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

Nie wiem jak ten rzepak był uszkodzony że go chciał kasować , 

Opublikowano

Fakt rzepak potrafi czasami zaskoczyć. Ja w 2017 miałem taką lipę słabo poschodzil mała obsada i wogole meczyk się strasznie na wiosnę przegapiłem okienko na azot i spadł śnieg nieczzym to się rozpuściło wjechałem dopiero z azotem w połowie kwietnia dałem wtedy coś koło 300 kg salterosanu i 300 kg saletry w jednym strzale potem przyszło okrutne ciepło i jak pojechałem na weekend majowy w góry to rzepak jeszcze nie miał nawet kwiatka a jak już wróciłem to przekwitł jak opryskalem na "platka"mial już sporo luszcyn zawiązanych od niechcenia coś dałem w opryskiwacz i już nawet szkoda było patrzeć na niego. Jak kosilem to mona było chodzić między krzakami a średnia wyszła 3.1. W 2019 i 2020 miałem jak dla mnie rzepak idealny myślałem że się zakręci koło 4t wszystko robione książkowo i bach 2.8 z ha i 3.2 z ha także ten.. Można nie wierzyć ale po co miałbym kłamać. 

Opublikowano

W ub roku oszczednosciowo rzepak, na jesieni 250 polifoska 6,  caryx , tebu, na wiosne 200 kg saletra potem 200l rsm 28, mospilan od robaka i na płatka makler + proteus, nic więcej nie robiłem, 2.5 tony z ha wyszło, inni co więcej zabiegów robili potrafili nakośić mniej niz ja

Opublikowano
7 minut temu, Zapracowany napisał:

Gdzie ty tu widziałeś uszkodzenia . Jakby wszyscy co mają takie rzepaki , bądż gorsze kasowali takie plantacje , to podejrzewam że na 10 ,co najmniej  połowa musiałaby przesiewać 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Gdzie ty tu widziałeś uszkodzenia . Jakby wszyscy co mają takie rzepaki , bądż gorsze kasowali takie plantacje , to podejrzewam że na 10 ,co najmniej  połowa musiałaby przesiewać 

On naprawdę źle wyglądał, kolega z Flory przyjechał, złapał się za głowę i mówi " co ty tu odj....eś" Dwa dni myślał i mówi próbujemy ratować. Tu zdięcie jak zaczął się regenerować.

20200407_193209.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v