Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tam u was bo u mnie rzepak ma bardzo krótkie łuszczyny bedzie chyba tylko pare ziaren..Oczywiście mówie o tych wcześnie zawiązanych łuszczynach nie o tych co dopiero przekwitły bo tu jeszcze nie wiadomo jak się rozwiną.

Opublikowano

nie zrobiłem zdjęcia,co mogę zrobić,chciałem  jeszcze z dwa dni przeciągnąć płatka i robaka,jednak rano patrze,pierwsze łuszczyny zawiązane,buuu robak,wiec po prostu wytoczyłem działa

Opublikowano

U większości poszła Inazuma, to czym teraz będzie poprawiać przy kolejnym nalocie? Przeważnie poprawiałem jedną ścieżkę dookoła plantacji w późniejszym czasie perytroidem i płynna formą acetampirydu

Opublikowano

Kilka osób pytało jak długo utrzymuje się Proteus w roślinie. Tak więc, w kapustnych takich jak brokuł lub kalafior przy optymalnym przebiegu pogody  (ciepło i w miarę wilgotno) po 10 dniach badania na pozostałości nie wykazywały już żadnego MRLa. 

Proteus utrzymuje się od 10 do 14 dni. 

Co ciekawe acetamipryd potrafił wychodzić czasami jeszcze po 20 dniach. 

Opublikowano

Radziłbym nie pisac tyle o wycofanych środkach. 

A z innej beczki wczoraj gościu pole obok, pryskał na jednoliścienne w gorczycy, wiatr znosił na mój rzepak który częściowo ma juz łuszczyny, częściowo kwitnie jeszcze. Zaszkodzi czy sie nie przejmować?

Niby ten sam srodek co w rzepaku ale rzepak pryskany w innej fazie na jednoliścienne, a nie jak kwitnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Radziłbym nie pisac tyle o wycofanych środkach. 

A z innej beczki wczoraj gościu pole obok, pryskał na jednoliścienne w gorczycy, wiatr znosił na mój rzepak który częściowo ma juz łuszczyny, częściowo kwitnie jeszcze. Zaszkodzi czy sie nie przejmować?

Niby ten sam srodek co w rzepaku ale rzepak pryskany w innej fazie na jednoliścienne, a nie jak kwitnie.

No powinno nic sie stać, za to mój sasiad jechał dwuliścienne a z 3 stron moj rzepak 🤦‍♂️

Opublikowano

sąsiad sie ze mnie podśmiewał, bo od jego rzepaku miałem w pszenicy pas około 1m chwastu, to mu powiedziałem, że następnym razem ja będę miał czyste zboze, a on 1-2m czysto od miedzy od rzepaku

przyznał mi rację - rzepak jest dość wrażliwy, a na długim kawałku miałby ze 20 arów rzepaku mniej

Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał:

No powinno nic sie stać, za to mój sasiad jechał dwuliścienne a z 3 stron moj rzepak 🤦‍♂️

Dzięki za odpowiedz. Pomijam fakt ze pryskał ta gorczycę o 14.30 a obok kwitnący rzepak.....

Opublikowano

Raz miałem taką akcję. Pijany przed policją uciekał i wbił się u mnie w rzepak.

Opublikowano

A tak sąsiadom jakiś sqrwiel zniszczył raps i jeździ nam po polach autem a po tych wertepach to boję się czy 30 nie przewroce. Jak na to zareagować? Jakie sposoby na niego? Rok temu rzepak mi zniszczył? Co robić jak go przyłapie

IMG_20210524_074759.jpg

Opublikowano

Problem w tym że nie zawsze jestem w okolicy, mam głównego podejrzanego bo to samochód a już mi pewniej typ pod wpływem którego kojarzę przejeżdżał mi po polu jak siałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v