Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Jarosław90 napisał:

Panowie Aspik + Makler będzie dobrym rozwiązaniem?

W jakich dawkach chcesz podać? Patrzę na ten aspik ma po 125 tebu i protio kupując oddzielnie te składniki na 250 gr powinno się zaoszczędzić że 40zł

Opublikowano

Na koniec kwitnienia w rzepak wjechać to już trudno jak pędy boczne się poplączą. Jedyna rada w ciemną noc i bez świateł z tyłu

Opublikowano

Nie po zabiegu może być, nie zwracaj na to uwagi

Opublikowano

Udało się wam porobić zabiegi na opadanie ? Byłem przed chwilą na polu i trochę płatków już opadło. Pojawiają się pierwsze łuszczyny. I teraz co tu zrobić ? Niby dziś w nocy można by jechać, ale czy temperatura nie jest za niska? Ma być 5 stopni i jeszcze nie wiadomo czy nie pokropi... Najwyżej wstrzymam się do niedzieli i wtedy pojadę już mam nadzieję na spokojnie 

• Root Admin
Opublikowano

a w czym przeszkadza 5 stopni chwilę po oprysku? nie wchłonie się czy jak? jak wiatr i deszcz pozwalają to jedź. po co czekać kolejne 5 dni?

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał:
17 minut temu, Rzepakowiec napisał:

Udało się wam porobić zabiegi na opadanie ? Byłem przed chwilą na polu i trochę płatków już opadło. Pojawiają się pierwsze łuszczyny. I teraz co tu zrobić ? Niby dziś w nocy można by jechać, ale czy temperatura nie jest za niska? Ma być 5 stopni i jeszcze nie wiadomo czy nie pokropi... Najwyżej wstrzymam się do niedzieli i wtedy pojadę już mam nadzieję na spokojnie 

Zależy czym jeżeli strobiluryna z jakimś triazolem to szkoda kasy.

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

czyli zakładając po 125g azoksy i tebu wywaliłem kasę w błoto. jednak mam inne wrażenie.

Jak pryskales tebu w temp 5 stp czy 8 a za chwile bylo 5 to niestety masz złe wrażenie a nie inne

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Myślę, że tak dla tej mieszaniny minimalna temperatura to 10 stopni żeby jako tako fajnie podziałała. Coś tam pomogło ale niewiele. Jeszcze jak popryskałeś powiedzmy o 20.00 w 5 stopniach a w nocy spadło w okolice 1-2 stopni to już wgl lepie było nie jechać bo tylko dostałeś po kieszeni. Na etykietach piszą minimalne temperatury stosowania. Wystarczy przeczytać. 

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
1 godzinę temu, ACE napisał:

U mnie na dzień dzisiejszy wygląda to tak, napewno będzie jeszcze jeden wjazd z grzybowką pod koniec kwitnienia. 

20210520_160437.jpg

20210520_160448.jpg

To już rzepak nie wstanie, palenie tez ścieżek bo nie dojda same na czas. 

U mnie na wysokosci oczu raps, 188 wzrostu. 

• Root Admin
Opublikowano
Mich9 napisał:

Myślę, że tak dla tej mieszaniny minimalna temperatura to 10 stopni żeby jako tako fajnie podziałała. Coś tam pomogło ale niewiele. Jeszcze jak popryskałeś powiedzmy o 20.00 w 5 stopniach a w nocy spadło w okolice 1-2 stopni to już wgl lepie było nie jechać bo tylko dostałeś po kieszeni. Na etykietach piszą minimalne temperatury stosowania. Wystarczy przeczytać. 

zerkne wieczorem z kompa to wpisze precyzyjnie co i jak było, nie pryskalem w 5 stopniach ale pryskalem w dzień kiedy mieliśmy zimne nocki. detale później. tu też chodziło o to że w nocy ma spaść do 5 a nie do 1.

Opublikowano (edytowane)

Może w twoich stronach jest tak chłodno że o godz 20 masz tylko 5 st ciepła , ale ja np. wczoraj pryskałem od 19.30 do 22.00 prochloraz 360g i tebukonazol 100g i temperatura była zdecydowanie powyżej 10 st . A jak nad ranem tem spadła na 3-5 godzin w okolice 7st i z powrotem wzrosła na powyżej 15 st to jednak jestem przekonany że wszystko zadziała normalnie 

22 minuty temu, Mareg napisał:

Jak pryskales tebu w temp 5 stp czy 8 a za chwile bylo 5 to niestety masz złe wrażenie a nie inne

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
6 godzin temu, lukasz067 napisał:

W jakich dawkach chcesz podać? Patrzę na ten aspik ma po 125 tebu i protio kupując oddzielnie te składniki na 250 gr powinno się zaoszczędzić że 40zł

Chciałem dać 1l aspiku i 0,3 maklera

Opublikowano

Miałem dziś wieczorem jechać na płatka, a tu przed chwilą spadł lekki deszcz. Czy to już pozamiatane czy za 2 godz. Mogę jechać.  Raczej już nie obeschnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v