Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, AdamKutno napisał:

2-3 dni po zabiegu na opadanie płatka nie chodzi się na pole. Bo można się przestraszyć ;) Będzie ok.

Masz racje, ale to po proteusie. On sie bardzo szybko wchłania i z  strobiluryna efektem ubocznym jest krecenie

Opublikowano

Kontrola na poprzeczniaku gdzie nie zaleciał 2 tyg temu oprysk płatki podziurawione masakrycznie tam gdzie poszło ok co tam tak może płatki żreć że dziury jak po zszywaczu?

Opublikowano
matek89121 napisał:

karate zeon skuteczny jest teraz w czasie kwitnienia ?

perytroid zadziała Ci na to co w chwili obecnej siedzi na rzepaku. Nie ma wydłużonego działania. Na dłuższe działanie acetamipryd.

Opublikowano
11 minut temu, andrzej1988 napisał:

perytroid zadziała Ci na to co w chwili obecnej siedzi na rzepaku. Nie ma wydłużonego działania. Na dłuższe działanie acetamipryd.

Acetamipryd trzymal cale 3 dni...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AdamKutno napisał:

Miwigos, zrobiłeś już zabieg na płatek? Ja żałuję, że nie pojechałem na pąk, teraz nie ma widoków na pryskanie. 

2/3 zrobione reszta jutro 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
34 minuty temu, Kubawww napisał:

Acetamipryd trzymal cale 3 dni...

I jeszcze etykieta mówi i jednokrotnym stosowaniu. Fajne czasy idą dla rzepaku. 

Stosujecie acetamipryd kilka razy? 

Opublikowano
yacenty napisał:

Mecha napisał:

@yacenty o której niektórzy najpóźniej kończą zabiegi w rzepaku? Nie mam na myśli jechać z rana. Dla mnie może to być środek nocy.

ja w swoim ogródku o 21-22, ale ci więksi koledzy to jak widzę i słyszę to ładują do 3-4 w nocy. pryskanie kwitnącego rzepaku o 15, 16 czy 17 to dla mnie przejaw ignorancji i cwaniactwa ze strony "rolnika". a jak widzę opryskiwacz w kwitnącym rzepaku o 13 to mówię na głos debil

To prawda ignoranci i tyle i chorzy ludzie, ja wczoraj wyjechałem o 19:10 na pole, jak zobaczyłem ile pszczół jeszcze było to coś przed 20 dopiero zacząłem pryskać dopiero skończyły oblot.

Może i długo nie uprawiam rzepaku ale jeszcze nie zauważyłem żeby tęga rosa o 4 rano przeskadzała z robieniem zabiegu, środki nie spływają i działają tak jak te robione o 20 godzinie, a co do kropel po deszczu jak nie dawno tu pisaliście 24godz po deszczu słoneczny dzień i jak wjechałem w pole o 20 to nadal krople były na rzepaku

Opublikowano

Pszczołe znależć w rzepaku to trzeba mieć szczęście

Opublikowano

Nie tak dawno była tutaj dyskusja , gdzie większość mówiła że na płatka trzeba pryskać jak tylko zaczną opadać pierwsze płatki , a teraz większość pisze że jeszcze nie pryskali . Osobiście nie wierzę że u kogoś jest jeszcze rzepak gdzie nie zawiązały się już łuszczyny w jakimś % . Sam też nie pryskałem jeszcze , ale ja z reguły pryskam jak ok 50% łuszczyn jest zawiązanych , co wychodzi że jak tylko będzie możliwość to trzeba wjechać z opryskiwaczem .  Z prognoz pogody będzie to piątek - sobota jak nic się nie zmieni

Opublikowano

U mnie w Copernicusie już łuszczynki się zawiązuja. W czwartek albo piątek w nocy lece z grzybówka i Inazuma. Inazumy pojdzie 0.18 kg bo tak wychodzi z opakowań ale nie wiem czy nie dołożyć jeszcze troche samego acetamiprydu np apis, carnadine, mospilan

Opublikowano

jak 13 05 pryskalem rzepak impaktem od grzyba oraz na slodyszka cos było , to teraz 2 pytanie czy powinienem robic jeszcze jeden zabieg grzybowka ? i pytanie kiedy ? czy na tym srodku juz wystarczy i koniec ? 

Opublikowano

Wczoraj karate poszło, dziś cisza ale padało, jutro pewnie sie zlecą. Chowacza w cholerę, pryszczarek sie tez pojawia... acetamipyrd już na slodyszka szedł. Inazuma była jesienią i na pąku zielonym na slodyszka. Kończą mi sie już pomysły na to cholerstwo... w czwartek na płatek fungi chce jechać, dzis już pierwsze łuszczyny widoczne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v