Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

panowie mam pytanie byłem dziś na rzepaku słodyszka w żultym naczyniu brak ale jest mnóstwo pryszczarka tzn much czy jest on szkodliwy teraz na początku kwietnia? zwalczać go czy dopiero z płatkiem wystarczy?

Opublikowano
6 godzin temu, solek01 napisał:

Uprawia ktoś rzepak jary?  Szczególnie interesują mnie koszty i plony jakie można osiągnąć

Znajomy uprawiał i już nie sieje jarego . Problem miał z zachwaszczeniem , do tego późniejszy zbiór i niski plon.

Opublikowano (edytowane)

Te zaznaczone punkty to przez przegapiony nalot chowacza? Jakieś niecałe dwa tygodnie temu jechałem z insektycydem, warunki i dawka sprzyjające, powinien zadziałać a tu teraz coraz więcej widzę powykrzywianych roślin, jest ich nawet połowę... Domyślam się że szkody mogły narobić wczesną wiosną, duży spadek plonu mnie czeka? :(

IMG_20210509_150932.jpg

IMG_20210509_155654.jpg

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
3 minuty temu, Roxer napisał:

Te zaznaczone punkty to przez przegapiony nalot pryszczarka? Jakieś niecałe dwa tygodnie temu jechałem z insektycydem, warunki i dawka sprzyjające, powinien zadziałać a tu teraz coraz więcej widzę powykrzywianych roślin, jest ich nawet połowę... Domyślam się że szkody mogły narobić wczesną wiosną, duży spadek plonu mnie czeka? :(

IMG_20210509_150932.jpg

IMG_20210509_155654.jpg

Pryszczarka?🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Opublikowano
36 minut temu, mysza103 napisał:

Stan na dziś

IMG_20210509_183727.jpg

W moim rejonie- południe  LU , wczoraj widziałem rzepak w którym dopiero następuje wydłużanie pędu głównego , ma ok 40-50 cm , a na nawrociach max 30 cm.

Opublikowano

pod koniec siewu dosypałem 1 kg nasion półkarła z zeszłego roku na 3 przejazdach , żeby siewnik równo wysiewał , to ten ma 1 metr wysokości , a karzeł się gdzieś trafia , to ma po 40-50 cm

Opublikowano
39 minut temu, przemek28_28 napisał:

Pryszczarka?🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Bardziej przez mróz koło domu są dwie plantacje i było 3 dni po -5 stopni i prawie wszystkie łodygi popękane . U mnie 3 km dalej już mniej

TimePhoto_20210509_150057.jpg

Opublikowano

Czy pryskając rzepak inazumą ( aktualnie część rzepaku ma zwarty pąk a część otwarty) mogę w tej fazie zaszkodzić pszczołom i owadom zapylającym? Pojawia się słodyszek myślałem żeby dać jutro inazumę a na płatka może z pictorem np. mavrika i nexide.

Opublikowano

Czym polecieć T2 na T1 toprex 0.35 30.03.

rzepak zaczyna kwitnąć myślę o amistar pro pak z syngenty czy lepiej azoksystrobine (tazer) zmieszać z prochlorazem koszt znacznie niższy i później jeszcze tebukonazolem polecieć na niby t3? 

Pierwszy raz sieje co byście wybrali nie chce robić nie wiadomo jakich nakładów liczę na plon 3+

Opublikowano
44 minuty temu, ZELKOW napisał:

No to powinni zakazać opadów deszczu bo to zabija pszczoły

Jesteś aż tak tępy czy tylko udajesz. Jak ma się na deszcz lub jest pochmurno pszczoła nie wylatuje. 

Opublikowano

W tamtym roku miałem rzepak oddalony od najbliższych zabudowań o jakieś 2 km . byłem oglądać rzepak gdzie pszczół było dużo . Nagle wyskoczyła burza , więc i pszczoły zlało konkretnie . @tomhim1 twierdzisz że te wszystkie pszczoły zginęły ? Myślę że chyba trochę przesadzacie że pszczoła pada od deszczu .

Opublikowano
12 minut temu, Patryk1222 napisał:

Czym polecieć T2 na T1 toprex 0.35 30.03.

rzepak zaczyna kwitnąć myślę o amistar pro pak z syngenty czy lepiej azoksystrobine (tazer) zmieszać z prochlorazem koszt znacznie niższy i później jeszcze tebukonazolem polecieć na niby t3? 

Pierwszy raz sieje co byście wybrali nie chce robić nie wiadomo jakich nakładów liczę na plon 3+

Ja zapodałem  Tiofanat metylowy na zielony pąk, + mospilan(tańszy zamiennik).Na płatka dam Kier.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v