Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mraukot napisał:

Takie rzepaki o tej porze to należy jedynie chronić przed robactwem i chorobami. Makro to powinno być dawno w glebie, mikro niewiele tutaj zdziała, o aminokwasach nie wspominając, bo takie rzeczy stosuje się w specjalistycznych uprawach małoobszarowych i w szklarniach.. Rzepak tworzy potencjał plonu jesienią i jeśli go nie wytworzy poprzez osiągnięcie odpowiedniej fazy rozwoju, to wiosną pozostaje albo likwidacja plantacji, albo wstrzymanie się przed aplikowaniem nieefektywnych dawek nawozów i śor.

A co powiesz na 4.260 tony? Siany 12 września  wytworzyl 6 lisci jesienia z wiosny szybko saletra x2 + kizeryt aminokwasy mikro makro dolistnie 

Jesien jest bardzo  wazna, ale wiosna mozna jeszcze nadrobic przy odpowiednio szybkim odzywianiu 😁 

1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

Ja do jednoliściennych dodałem delmetrosa i Apisa. No i jutro do korvetto może dam trochę inazumy, ale wątpię. Inazume zostawię na regulację. 

Odwazny jesteś tak ciężkie dla rzepaku sor i to wiosna 🤪 jesienia czeka sie 3 dni 🙂, a co dopiero wiosną 

Opublikowano

Koledzy co robić, co myślicie te 2 dni ocieplenia wystarczy żeby zadziałała grzybówka? bo później możliwe przymrozki i zimnica. Jeszcze nie pryskałem a rzepak ma już z 15-20cm - Wielkopolska. A jeśli to tak to czy toprex ma sens czy metkonazol z tebu? 

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym technikiem, zajmującym się doświadczeniami w jednym z centrów doradztwa Bayer'a, to mówił źe nie planuje żadnych oprysków rzepaku w weekend, bo przy prognozowanym załamaniu pogody od wtorku u nas, nie ma to większego sensu..

Opublikowano

12 minut temu, mraukot napisał:

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym technikiem, zajmującym się doświadczeniami w jednym z centrów doradztwa Bayer'a, to mówił źe nie planuje żadnych oprysków rzepaku w weekend, bo przy prognozowanym załamaniu pogody od wtorku u nas, nie ma to większego sensu..

Chwasty w późno sianej pszenicy planujesz zwalczyć, czy czekasz na lepszą pogodę?

Opublikowano

He he, w tej sianej 9 i 26 listopada, jak narazie to nie ma dosłownie ani jednego zielska 😁 Miotły raczej już nie będzie, może jakieś dwuliścienne (przytulia) pojawią się później, ale to w razie potrzeby będę myślał co i kiedy 😉

Opublikowano
9 godzin temu, Maślakowsky napisał:

Poprawił się trochę, chociaż w porównaniu do innych to mały jest. Pytanie czy wjeżdżać z makro, mikro, bor i aminokwasy (ostatnio miałem lecieć z robakiem, ale przyszły mrozy) czy czekać do T1? Pow. hrubieszowski

170492433_848836865670901_8745970407430962353_n.jpg

170731445_454428232464006_5289703638113570514_n.jpg

170764733_1400743010296324_6594083646774106927_n.jpg

Mam podobny rzepak i podobny dylemat czy jechać jutro z T1.

Opublikowano

jak masz rzepak w odpowiedniej fazie to pryskaj, bo mówią dopiero we wtorek chłodniej. opryskaj najlepiej przed południem, żeby środek miał czas wchłonąć się w roślinkę. i nie mieszaj za dużo cudów, bo rzepaki są zestresowane pogodą xD

Opublikowano

U mnie 3 dni pogody potem znowu ochłodzenie i ciekawe czy będzie robak. Chcę dzisiaj mocznikiem i siarczanem popryskać plus jakieś odżywki bo i tak muszę opryskiwacz umyć po opryskach z rzepaku na zboża i niewiem właśnie  czy dorzucić coś na robaka bo jutro około 19 stopni ma być a w niedziele nie pryskam 

Opublikowano
43 minuty temu, sybiuszek24 napisał:

U mnie 3 dni pogody potem znowu ochłodzenie i ciekawe czy będzie robak. Chcę dzisiaj mocznikiem i siarczanem popryskać plus jakieś odżywki bo i tak muszę opryskiwacz umyć po opryskach z rzepaku na zboża i niewiem właśnie  czy dorzucić coś na robaka bo jutro około 19 stopni ma być a w niedziele nie pryskam 

A po co myć po odzywkach i robaku 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v