Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
disel16v napisał:

1 godzinę temu, ovi napisał:

Ja dzieliłem dawki agila, 0,33L poszło 3 tygodnie temu drugie 0,33 tydzien temu, dzisiaj oglądałem to Z jednoliściennych zostało tylko siano nawet perz Dostał

U nas poszło jakieś 0.7 litra. To w jakiej fazie kolego poszła pierwsza dawka? Ciekawe co poszło nie tak, temperatura była dobra..

@rex15 bogata hodowla, jaki termin siewu i ile zabiegów poszło? Była zaprawa? Jeśli tak to jaka

faza 2-3 liści niektóry dopiero wyłaził, może tak silnie zadziałał źe zmieszany z herbicydem na wieloliścienne

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, disel16v napisał:

@rex15 bogata hodowla, jaki termin siewu i ile zabiegów poszło? Była zaprawa? Jeśli tak to jaka

21.08 scenic gold i buteo. Cyperkill dalem tylko przy odchwaszczaniu, przy skracaniu niestety nie dalem, ale to by duzo nie pomoglo, problem raczej tego, ze przez miedze rzepak i samosiewy dlugo rosly. Na innych raczej po jednej smietce siedzi, to ze zdjecia to wyrwalem z kontroli gdzie caryx nie poszedl.

Edytowane przez rex15
Opublikowano (edytowane)

Takie nieuprawnione stanowiska po rzepaku to idealny inkubator dla tego robactwa. Ile tam śmietki żeruje itd. powinien być przymus jakiś likwidacji tego dziadostwa z urzędu. Ludzie sobie robią poplon bo rzepak rośnie ale ile patogenów i szkodników się namnaża to już nie jest istotne.

@ovi skusiłem się na niego bo był mocno polecany, rzekomo najszybciej działający graminicyd. No mam nadzieję że nie trzeba będzie poprawiać kolejnym 0.7..

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
2 godziny temu, disel16v napisał:

Takie nieuprawnione stanowiska po rzepaku to idealny inkubator dla tego robactwa. Ile tam śmietki żeruje itd. powinien być przymus jakiś likwidacji tego dziadostwa z urzędu. Ludzie sobie robią poplon bo rzepak rośnie ale ile patogenów i szkodników się namnaża to już nie jest istotne.

@ovi skusiłem się na niego bo był mocno polecany, rzekomo najszybciej działający graminicyd. No mam nadzieję że nie trzeba będzie poprawiać kolejnym 0.7..

Trochę masz racji, bo np u mnie w tym roku musiałem mieć poplon po rzepaku z facelią (brak innego stanowiska na poplon efa). Ale na robaka (pchełka) musiałem opryskach to co zasialem a na poplonie brak robaków. 

Opublikowano
2 godziny temu, ciaastus napisał:

Ja robiłem we wtorek czyli jutro tydzień będzie Agilem. Dawka 0,7. Pogoda i temperatura była o.k. 

Nic nie bierze, nawet samosiewów pszenicy. 

A wilgoc jest? To jest jak z glifosatem jak sucho to słabo działa. 

Opublikowano
31 minut temu, Bartoszek_xd napisał:

caryx 2-6 liści, jeśli mam 8 narobi to szkód czy słabiej zadziała?

Z caryxem to bym już nie szalał, początek października, za chwilę spore przymrozki i możesz sobie rzepak konkretnie przyblokować.

W zeszłym tygodniu dawałem 0,6 caryx + 0,6 tebu i dzisiaj rzepak leży plackiem, młode liście fioletowe i widać, że stoi w miejscu. Trochę za mocna reakcja biorąc pod uwagę kalendarz.

Opublikowano

Toprex słabo zadziałał, 2 tyg po zabiegu a liście dalej stoją. Czym to poprawić? 

Opublikowano (edytowane)

Coś mi się wydaje że nawet w etykiecie Toprexu teraz jest napisane stosować wiosną w dawce 0,35 l, o jesiennym stosowaniu nie ma nic napisane. Kiedyś było 0,3 i wiosna 0,5 l. 

Edytowane przez Norman
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Cheesburger napisał:

Koledzy,

Sprzedawca w sklepie uparcie twierdzil ze Inazuma zadziala na larwy w korzeniach. Prawda to czy naciaganie?

Niech to da na piśmie a w razie jak nie zadziała niech Wróci kasę 

Opublikowano
37 minut temu, Cheesburger napisał:

Koledzy,

Sprzedawca w sklepie uparcie twierdzil ze Inazuma zadziala na larwy w korzeniach. Prawda to czy naciaganie?

Bullsh*t .. czasami muchówki po zabiegu świetnie się bawią na roślinach a na korzeniach? Dobre sobie 

Opublikowano
20 godzin temu, Kubawww napisał:

To co wyrwałeś już widać po barwie  martwe  tego dziadostwa jest u każdego pełno ..

U mnie na poplonie z rzodkwi oleistej szaleje śmietka, w rzepaku czysto narazie, nie pryskany żadnym insyktycydem, zaprawa trzyma narazie.

Opublikowano
Dnia 3.10.2021 o 18:37, ciaastus napisał:

We wtorek robione samosiewy. Wczoraj dwuliścienne. Kiedy mogę wjechac z Toprexem?

Chodzi o to, że zimno od połowy tygodnia. Jakiej minimalnej temperatury potrzebuje Toprex? 5 stopni w nocy wystarczy? 

12 minimum

Dnia 3.10.2021 o 18:37, ciaastus napisał:

We wtorek robione samosiewy. Wczoraj dwuliścienne. Kiedy mogę wjechac z Toprexem?

Chodzi o to, że zimno od połowy tygodnia. Jakiej minimalnej temperatury potrzebuje Toprex? 5 stopni w nocy wystarczy? 

12 minimum

11 godzin temu, ciaastus napisał:

Ja robiłem we wtorek czyli jutro tydzień będzie Agilem. Dawka 0,7. Pogoda i temperatura była o.k. 

Nic nie bierze, nawet samosiewów pszenicy. 

Dziwne u mnie po trzech dniach było widać . Ale jak pryskalem perz 1,35 / ha to nic po 4 dniach. Pojadę za tydzień zobaczę. Pryskalem na lekko rose ale nie powinno to być powodem złego działana srodka

2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Po toprexie u mnie ładnie wciśnięty do ziemi. Tydzień po zabiegu. 

U mnie też . Luks towar

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v