Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na środkach zawierających Metazachlor jest taki zapis:

"Środek ochrony roślin Butisan 500 SC, należy stosować na tej samej powierzchni uprawnej nie częściej niż co trzy lata, w dawkach nie przekraczających łącznie 1,0 kg substancji czynnej na hektar"

Jeżeli w 2019r. poszło 800g. s.cz. a teraz zastosowałbym 850g s.cz. będą jakieś skutki uboczne? Ktoś praktykował częściej Metazachlor jak 3 lata?  

Opublikowano
34 minuty temu, Eryko napisał:

Cierpliwie wyczekany i siany po deszczach 02/03.09. Ciepło i po dwóch dniach było już widać kiełek.

62E33D4A-D521-413D-A0D4-2B963BF7724B.jpeg

Jak pogoda ciepła dopisze będzie ekstra .

Siane rzepaki przed deszczami przesiewają ludzie praktycznie w 70 % wyszła jedna wielka porażka .

Opublikowano

Też sialem przed deszczami i wyjść, wyszedł. Ale taka skorupa jest, szczególnie gdzie glina i tak się to męczy że sam dzisiaj chodziłem i zastanawiam się co z tego będzie. Nie wiem, przesiewać chyba nie ma sensu. 

Opublikowano
Przed chwilą, SawekBraczyk napisał:

Też sialem przed deszczami i wyjść, wyszedł. Ale taka skorupa jest, szczególnie gdzie glina i tak się to męczy że sam dzisiaj chodziłem i zastanawiam się co z tego będzie. Nie wiem, przesiewać chyba nie ma sensu. 

Dostanie ciepłej nocy to pojdzie jak burza od czwartku 15 w nocy u mnie 

Opublikowano
12 minut temu, akmaly napisał:

Warto się pocieszać choć nikt nie wie jaka będzie jesień i czy te 14 letnich dni da się w ogóle nadrobić. 

Jak nic nie da to i wypadną te siane przed i po żaden nie zrobi w tym roku nie wiadomo czego przed zimą jeśli szybko zlapie

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Jak pogoda ciepła dopisze będzie ekstra .

Siane rzepaki przed deszczami przesiewają ludzie praktycznie w 70 % wyszła jedna wielka porażka .

Mój siany 18.08, 4 dni przed deszczem jeszcze ich nie zapowiadali chciałem złapać wilgoć z poprzedniego deszczu.

IMG_20210903_113202.jpg

Opublikowano

czy wałowanie wałem cambridge coś pomorze na skorupę czy bardziej zaszkodzi temu co wyszedl

Opublikowano

Wydaje mi się że teraz już nie tak chodzi o skorupę ale o ubitą ziemię ogólnie, bo skorupa była fakt ale pod skorupą uprana ziemia i mocno zagęszczona. Wg. mnie wałem nie ma co atakować bo uszkodzisz ten co jest a nowy i tak nie wyjdzie.

Opublikowano
2 godziny temu, karol19920 napisał:

Panowie ile % może zaniżać normę wysiewu robienie ścieżek technologicznych? Zamiast planowanych 45 podczas próby kręconej wysiało się  ok 35 sztuk. 

Ponawiam 

Opublikowano
8 minut temu, Zigi94 napisał:

to zależy jak szerokie ścieżki i w jakiej odległości od siebie. u mnie w rzepaku to z 2% tak na oko

Scieszki pod 15m. Nie siejące 4 redlice. Kurde trochę jestem w stresie bo termin późny a tu taki klops. Nie spodziewałbym się tego po kvernelandzie. 

Opublikowano (edytowane)

Ustawiam ile chcę ,na ścieżki nie patrze , tak jakby ich nie było

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v