Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Rafi1979 napisał:

Tylko że te zdjęcia 5 i 12 są chyba robione w różnych miejscach? Wyszedł z ziemi po obfitych deszczch?

To samo pole to jest. Wtedy spadło 50 litrów w jednej burzy. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
7 godzin temu, s17 napisał:

Przekonamy się "ekspercie od wszystkiego".  Samsung123321 na pewno za kilkanaście dni poinformuje ile roślin powschodziło.

10 godzin temu, Kubawww napisał:

Czekaj i obserwuj w zeszłym roku 3 tygodnie wychodzil po scianie deszczu i na polu pierzyna 

Tak poinformuję. Ogólnie są miejsca że ciężko kawałek odkopać taka glina... siany był na 1.5 cm bo jeszcze przed deszczami była wilgoć a więc bardzo bardzo płytko. Tylko to związało, zbiło... reszta zasiana w wilgoć ale póki co deszczu nie widać więc nie zabije. Również płytko ale jest niestety dużo brył. 

Ps. Pole zabezpieczone przed ślimakami. Padło już z 100 

Screenshot_20210906-171910_Gallery.jpg

Screenshot_20210906-171825_Gallery.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Ps. Pole zabezpieczone przed ślimakami. Padło już z 100 

W jaki sposób, jeśli można wiedzieć? U mnie też tego od groma...

Opublikowano
9 minut temu, pop129 napisał:

W jaki sposób, jeśli można wiedzieć? U mnie też tego od groma...

Tuż po siewie obręb pola granulkami obsypany dość solidnie i dokładnie.  Nie byle jak. Środek Bros Snacol. W środku póki co ich niemaa a jak były to padły bo podeszły pod środek który niby je zwabia dodatkowo. Na polu jeden wielki śluz przy granicy. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie też bryły od groma, siany przed ulewami skorupa jest ale schodzi. Populacja. Mięszańca w sobotę siać skończyłem.

IMG_20210905_191754.jpg

Opublikowano

Tak to u nas wygląda (siew 28 sierpnia, 29 - 31 . ok. 90 l/m2 deszczu) 😬

inbound5444986270932397741.jpg

Opublikowano

Ciekawe jak to u nas wygląda u tych co posiali przed tym ostatnim deszczem, jutro zadzwonie do znajomego- raczej spodziewałem się że wygrali na tym posunięciu ale po zdjeciach wyżej to może też być różnie. Ja dopiero teraz sieje ale odorane skiby jak fale oceanu, brona wirnikowa niby rozbija na fajną wilgną gruzełke ale tak szybko przesycha że nasiona na drugi dzień leżą w suchych bryłkach i do deszczu nie ma bata nie powschodzą,,, dzisiaj część obszaru zmieniłem strategie i dałem docisk na redlice żeby poszło w głąb tam nie obsuszy szybko- patrząc na prognozy pluje sobie w brode że trzeba było od początku dawać w głąb bo na horyzoncie brak deszczu.. Tak czy siak dla tych co przybiło i takich co leży w suchu pasował lekki deszczyk w najbliższych dniach.

Opublikowano
39 minut temu, mraukot napisał:

Tak to u nas wygląda (siew 28 sierpnia, 29 - 31 . ok. 90 l/m2 deszczu) 😬

inbound5444986270932397741.jpg

U mnie tez siany od 26 do 30.08 i taka sama ujnia :( na zywym piachu rzadki łądnie widac wschody super ale jak tylko lepsza zimia jakies niziny to  lipa nie ma nic lub kilka sztuk na m2, jest zimno w nocy a w dzisn suszy i skrupke ciezko przebic choc sa sztuki co pokazuja "łokieć". Ogólnie lipa i tyle ale znowu ten siany teraz tez siedzi w ziemi bo jest zimno. 4 ha siałem po deszczach 31.08 to teraz dopiero ze 3mm korzenia, a juz tydzien w ziemi.

Opublikowano

świętokrzyskie jeszcze sieje, kto posial przed deszczem  to przesiewa. Warunki obecnie idealne, ale są miejsca że bagienko jest. Sam się wyrwalem i posialem 3 ha między deszczem i trzeba było przesiać. 

Lepiej żeby nasionka leżały w suchej ziemi bo nawet od rosy trochę wilgoci złapie jak posiane do 2cm a jak zabije deszczem to nic nie pomoże. 

Opublikowano

U mnie w sobotę 4 września siany to na glinie mokro. Bez zagarniacza tylko kółko, miejscami gdzie bryły to widać nasionka. W poniedziałek przymrozek. Sąsiady siany około 20 sierpnia przesiewają. Chwastami zajmę się w okolicy 4 liści, może zdąży tyle urosnąć. Powalony ten sezon od samej wiosny. 

62F482D0-E9B5-4E5D-84CB-9E45B8E4C4BD.jpeg

Opublikowano
9 godzin temu, rumcio40 napisał:

W jakim rejonie Polski, macie ten problem ze ślimakiem? U nas kuj-pom to chyba tego nie ma, przynajmniej na razie.

tam gdzie są miedze i granice pielęgnowane niczym świętość....:)

U mnie na wsi granicy między rolnikami raczej nie uświadczysz.

Opublikowano
23 godziny temu, zbyszekku napisał:

zapytam z innej beczki
ma ktoś jakiś patent na zbyt głęboki siew amazone D8 redlicowy(sieją tylko tylne)?
docisk zluzowany na zero - sprezyny sa luzne nic nie napinaja  - sama masa redlic dziala
łącznik górny skrecony na maksa siewnik ciut przechylony do przodu nawet 
problem w tym ze siewnik leci za agregatem i ziemia jest bardzo pulchna i redlice rżną na jakies 4 cm
efekt z zaplanowanych 50 roślin wyszlo moze 30
i sa w roznych fazach  - moze jakies sie jeszcze przebiją 
dwa tygodnie po siewie 

Miałem d8 to musiałem zdejmować całkowicie sprężyny niby luźne były ale jeszcze ciągnęły. Siałem parę lat rzepak bez sprężyn i było bardzo dobrze, jeszcze proponuje sprawdzić czy zgarniacze (grabki) nie za mocno z tyłu pracują. 

• Thanks 1
Opublikowano
kamil2963 napisał:

Kiedy najwcześniej wchodziliście z graminicydem ? Mam masę zamosiewow i pasuje cos z tym zrobić ale rzepak przez zimne noce bardzo słano rośnie. 

Faza liścieni 0,3l/ha agil, 10dni później kolejne 0,3l/ha. W zeszłym roku tak robiłem, działa bez zastrzeżeń.

Opublikowano
6 minut temu, Grzegorz86 napisał:

Faza liścieni 0,3l/ha agil, 10dni później kolejne 0,3l/ha. W zeszłym roku tak robiłem, działa bez zastrzeżeń.

Dałem 0,25 l Bustera. Mam nadzieję, że nie będzie fito. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v