Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zbyszekku napisał:

zapytam z innej beczki
ma ktoś jakiś patent na zbyt głęboki siew amazone D8 redlicowy(sieją tylko tylne)?
docisk zluzowany na zero - sprezyny sa luzne nic nie napinaja  - sama masa redlic dziala
łącznik górny skrecony na maksa siewnik ciut przechylony do przodu nawet 
problem w tym ze siewnik leci za agregatem i ziemia jest bardzo pulchna i redlice rżną na jakies 4 cm
efekt z zaplanowanych 50 roślin wyszlo moze 30
i sa w roznych fazach  - moze jakies sie jeszcze przebiją 
dwa tygodnie po siewie 

U mnie było podobnie tylko że z poznaniakiem. Teraz lece po orce od razu wałem i potem agregat najpłycej jak się da i jest ok. jesli masz w agregacie ciężki wał to możesz pominąć wałowanie po orce, ja niestety mam tylko strunowy i rurowy więc średnio mi ubije to ziemię.

Edytowane przez foxe
Opublikowano

nie mowie ze to tragedia - niemniej chciałbym miec wpływ na to ile sieje a ile wschodzi
zrobiłem eksperyment
działka podzielona na 3 i zasiew 50 , 40 i 30 sztuk

5 minut temu, lassie napisał:

Zbyszekku 30 szt /m2 to jest rewelacja 

jak z 50 wyszlo 30 
to odpowiedz sobie  ile wyszlo  z pozostalych 😉

Opublikowano
3 minuty temu, foxe napisał:

U mnie było podobnie tylko że z poznaniakiem. Teraz lece po orce od razu wałem i potem agregat najpłycej jak się da i jest ok. jesli masz w agregacie ciężki wał to możesz pominąć wałowanie po orce, ja niestety mam tylko strunowy i rurowy więc średnio mi ubije to ziemię.

pakera 
po orce jeden przejazd samym agregatem  i przy siewie drugi
wiec dlatego jest tak przyzwoicie  i tylko 4 cm 😉

Opublikowano

Rzepak siany po deszczach 25-26 sierpnia. Późnej dalej dolało sporo i mamy nierówne wschody. Za tydzień zobaczymy jak to będzie wyglądać. Na razie tragedii z tego nie robię bo już kiedyś bywało gorzej a wyszło nawet dobrze jak na tak słabą obsadę. 

Opublikowano
13 godzin temu, andrzej78 napisał:

Wystarczy przejechać siewnikiem i zasiać bardzo płytko, koszt nasienia na   ok - 250- 350 zł na ha , gdzie przy obecnej cenie rzepaku  tj. ok, 120-150 kg rzepaku  przy zbiorze .Rzepak płytko siany wzejdzie po kilku dniach , siany głebiej potrzebuje tygodnia. Osobiście wolałbym dołożyć na nasienie i mieć pewność ,że 40 -50 szt  na m2 da co najmniej 50% plonu niż to że 20 szt na m2 da 100 % plonu.

Jak bardzo twardo sam siewnik nie wystarczy. Z drugiej strony jak dasz docisk redlic czy agregat możesz uszkodzić te rośliny, które jednak wzeszły. Tak czy tak loteria. 

Opublikowano (edytowane)

Ja z sianiem rzepaku się nie śpieszyłem i chyba dobrze zrobiłem bo jak    tu czytam wypowiedzi tych co im deszcz pole zabetonował i teraz mają problem.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zbyszekku napisał:

zapytam z innej beczki
ma ktoś jakiś patent na zbyt głęboki siew amazone D8 redlicowy(sieją tylko tylne)?
docisk zluzowany na zero - sprezyny sa luzne nic nie napinaja  - sama masa redlic dziala
łącznik górny skrecony na maksa siewnik ciut przechylony do przodu nawet 
problem w tym ze siewnik leci za agregatem i ziemia jest bardzo pulchna i redlice rżną na jakies 4 cm
efekt z zaplanowanych 50 roślin wyszlo moze 30
i sa w roznych fazach  - moze jakies sie jeszcze przebiją 
dwa tygodnie po siewie 

tylko pamiętaj że siewnik musi iść w pozycji pionowej podczas siewu nasion, gdy nachylisz go na przód to może Ci mniejszą ilość nasion wygarnąć z denek

mam ten sam problem u siebie rozwiązały by go kółka kopiująco-dogniatające, myślalem żeby podłożyć coś pomiedzy rury redlic a rame do której są przykręcony żeby tak nie ciążyły na glebę ale przecież są miejsca gdzie nierówno doprawione pole i pewien zakres wahnięcia redlice muszą miec niestety

@yacenty czemu siejesz rzepak po rzepaku?

Edytowane przez proxy8441
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, yacenty napisał:

U mnie rzepak siany 24.08 wygląda tak

20210905_165430.jpg

20210905_165457.jpg

A na innym polu tak, ale tutaj bezorki i w dodatku rzepak po rzepaku

20210905_171417.jpg

20210905_171410.jpg

I jak myślisz, będzie coś z niego? Pytam bo mam podobną sytuację. Wyjdzie jeszcze czy trzeba zasiać pszenicę ? 

• Root Admin
Opublikowano

bo zmieniłem płodozmian, tym samym zmniejszyłem rozkład działek, porobiłem sobie nowe bloki pól i tak niestety wyszło ze jedna działeczka wpadła w taki model, że trzeba zrobic rzepak po rzepaku, za rok juz tego nie bedzie

2 minuty temu, Rafi1979 napisał:

I jak myślisz, będzie coś z niego? Pytam bo mam podobną sytuację. Wyjdzie jeszcze czy trzeba zasiać pszenicę ? 

raczej będzie

Opublikowano

Ok. Dzięki. Ja sialem 21 sierpnia i potem spadło raz 50 litrów i za trzy dni 23 litry. Niestety zrobiła się mała skorupka i boję się czy jeszcze wyjdzie tam gdzie to nie ma 

• Root Admin
Opublikowano

nie wiem, nie liczyłem. W srode bedzie 2 tygodnie od siewu, pójdziemy i będziemy liczyć.
Coś nie potrafię płytko ustawić siewnika, jak w teorii dam 1cm i wolno jade to mam wrażenie ze zostaje troszkę nasionek na wierzchu, jak dam oczko głebiej to nasionek nie widać ale od razu jest na jakies 2-2.5cm, przez to też będzie dłużej wschodzić.

Na przyszły rok bede musiał bardziej pokombinować z ustawieniem siewnika

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

nie wiem, nie liczyłem. W srode bedzie 2 tygodnie od siewu, pójdziemy i będziemy liczyć.
Coś nie potrafię płytko ustawić siewnika, jak w teorii dam 1cm i wolno jade to mam wrażenie ze zostaje troszkę nasionek na wierzchu, jak dam oczko głebiej to nasionek nie widać ale od razu jest na jakies 2-2.5cm, przez to też będzie dłużej wschodzić.

Na przyszły rok bede musiał bardziej pokombinować z ustawieniem siewnika

Może nie chodzi o ustawienie głębokości, tylko o prędkość jazdy

Opublikowano (edytowane)

2 - 2,5 cm bez przesady to nie jest jakoś głęboko strasznie. Ja u siebie się przekonałem, że prędkość jednak jest ważna. Staram się za szybko nie jeździć.

Patrząc na te foty tak sobie myślę, że jak ziemia twarda to te 1 czy 2 cm nie robi różnicy. Bo najważniejsze jest aby skorupa pękła. Jak pęknie to czy 1 cm czy 2 cm to już przez szczelinę wyjdzie. Kluczowe jest to, czy kiełkująca roślina da rady spowodować pęknięcie zbitej warstwy ziemi.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v