Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, pabloooo napisał:

Wy tak na serio z tym przesiewaniem rzepaków gdy obsada 15-20szt??  Jak bodajże w 2012roku były wymarznięcia kolega zostawiał plantacje nawet z 8 roślinami na M2 i zbierał ponad 3 tony. 

Wystarczy przejechać siewnikiem i zasiać bardzo płytko, koszt nasienia na   ok - 250- 350 zł na ha , gdzie przy obecnej cenie rzepaku  tj. ok, 120-150 kg rzepaku  przy zbiorze .Rzepak płytko siany wzejdzie po kilku dniach , siany głebiej potrzebuje tygodnia. Osobiście wolałbym dołożyć na nasienie i mieć pewność ,że 40 -50 szt  na m2 da co najmniej 50% plonu niż to że 20 szt na m2 da 100 % plonu.

Wy tak na serio z tym przesiewaniem rzepaków gdy obsada 15-20szt??  Jak bodajże w 2012roku były wymarznięcia kolega zostawiał plantacje nawet z 8 roślinami na M2 i zbierał ponad 3 tony. 

Wystarczy przejechać siewnikiem i zasiać bardzo płytko, koszt nasienia na   ok - 250- 350 zł na ha , gdzie przy obecnej cenie rzepaku  tj. ok, 120-150 kg rzepaku  przy zbiorze .Rzepak płytko siany wzejdzie po kilku dniach , siany głebiej potrzebuje tygodnia. Osobiście wolałbym dołożyć na nasienie i mieć pewność ,że 40 -50 szt  na m2 da co najmniej 50% plonu niż to że 20 szt na m2 da 100 % plonu.

Opublikowano
andrzej78 napisał:

zależy czy pryskany doglebowo czy bez oprysku

Opublikowano

Jak zbite po deszczu to musi być agregat z siewnikiem i to dobry , a nie sam siewnik

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

u mnie 8 dni po siewie. lekka skorupa, coś się przebija ale ogólnie gołe pole, wyjdzie coś jeszcze ?

Norma to jest w granicach tygodnia , w warunkach niesprzyjających może kiełkować dłużej. Siałem 28 sierpnia , dziś tj. 5 września ( ósmy dzień ) ma 2 liścienie.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)

Panowie pryskacie już samosiewy? Chciałem spróbować Agilem prysnąć w tym roku. Ktoś go stosował?

Samosiewów od cholery, może akurat na zdjęciu nie widać. Dużo słomy i w efekcie zrezygnowałem z doglebowki. Chyba dobrze ze względu na te opady 

Czy to już czas na pryskanie? 2 liście właściwe ?

IMG_20210902_140124.jpg

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
8 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

taka obsada na 5 ton wystarczy.

Niech da 3 będzie git.. ogólnie to efekt końcowy wyszedł taki, ze 3 ha zostały 3 ha przesiane. Tam gdzie przesiane to na skłonach było albo pusto albo 3 roślinki na krzyż. Tłumacze to tak. Pole gdzie rzepak został nie przesiane było zaorane i doprawione talerzowka i później poszedł aktywny i siewnik choć pole to  tez do równych nie należy w sensie górka tez trochę jest. Pole gdzie został przesiany w świeża orkę bez doprawiania zasanie. Efekt końcowy po prostu na tym zasianym w świeża orkę poszed głębiej i go na glinkach przyklepało. 

czy zrobione dobrze czy zle, okaże się w sierpniu za rok :D 

Opublikowano
55 minut temu, disel16v napisał:

Panowie pryskacie już samosiewy? Chciałem spróbować Agilem prysnąć w tym roku. Ktoś go stosował?

Samosiewów od cholery, może akurat na zdjęciu nie widać. Dużo słomy i w efekcie zrezygnowałem z doglebowki. Chyba dobrze ze względu na te opady 

Czy to już czas na pryskanie? 2 liście właściwe ?

IMG_20210902_140124.jpg

Gdzie te liście właściwe?

Opublikowano

Mam pytanie w sobotę posiałem rzepak i chce go opryskać przeciwko chwastom zastanawiałem się na chloromazorem i metanazor i tu mam dylemat wcześniej jak w środę nie dam rady go opryskać rzepak może wyjść już wyjść i chlomazor go uszkodzić czym mogę bez obawy opryskać aby nie zaszkodzić metanazor można tez na wschodzące rośliny co można do niego dorzucić aby zwiększyć spektrum działania ?

Opublikowano
4 minuty temu, marcin1606 napisał:

Mam pytanie w sobotę posiałem rzepak i chce go opryskać przeciwko chwastom zastanawiałem się na chloromazorem i metanazor i tu mam dylemat wcześniej jak w środę nie dam rady go opryskać rzepak może wyjść już wyjść i chlomazor go uszkodzić czym mogę bez obawy opryskać aby nie zaszkodzić metanazor można tez na wschodzące rośliny co można do niego dorzucić aby zwiększyć spektrum działania ?

W środę za późno będzie już wychodzić maks do jutra bym pryskal 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Siany przed deszczami 9 dni temu. Na polu skorupa, twardo jak cholera. Widać pojedyncze sztuki i nie wszędzie. Myślicie że coś z tego będzie?

20210904_151633.jpg

Czekaj i obserwuj w zeszłym roku 3 tygodnie wychodzil po scianie deszczu i na polu pierzyna 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

zapytam z innej beczki
ma ktoś jakiś patent na zbyt głęboki siew amazone D8 redlicowy(sieją tylko tylne)?
docisk zluzowany na zero - sprezyny sa luzne nic nie napinaja  - sama masa redlic dziala
łącznik górny skrecony na maksa siewnik ciut przechylony do przodu nawet 
problem w tym ze siewnik leci za agregatem i ziemia jest bardzo pulchna i redlice rżną na jakies 4 cm
efekt z zaplanowanych 50 roślin wyszlo moze 30
i sa w roznych fazach  - moze jakies sie jeszcze przebiją 
dwa tygodnie po siewie 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Siany przed deszczami 9 dni temu. Na polu skorupa, twardo jak cholera. Widać pojedyncze sztuki i nie wszędzie. Myślicie że coś z tego będzie?

20210904_151633.jpg

Po 9 dniach to już bardzo mało roślin wzejdzie :(

Edytowane przez s17
Opublikowano
Dnia 3.09.2021 o 16:23, Piffpaff napisał:

wiem że chodzi o to że po doglebowce nie ruszać ziemi ale dziś jest 9 dzień po siewie i wyszła max 1 roślina/m2 o rana słońce i suszy glebę, a 99% roślin kuli się pod skorupa,

dla tego zastanawiam się czy ktoś próbował bronowac czy to już po ptakach i trzeba pogodzić się rzepakiem na tej działce

miałem to samo...

po 13 dniach od siewu wyło max 5 roślin.

W piątek całość przesiałem.

Opublikowano
Przed chwilą, s17 napisał:

Przekonamy się "ekspercie od wszystkiego".  Samsung123321 na pewno za kilkanaście dni poinformuje ile roślin powschodziło.

Nie jestem wielkim ekspertem ale doświadczenie z zeszłego roku gdzie rzepak po zlewie wychodzil 3 tyg i było 80-90% obsady mówi mi, że i w tym roku sobie poradzi ;)

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj udało się zasiać 11ha, jeszcze tylko 44 i zostanie pszenica :D swoją drogą to chyba nawet lepiej że w pole się nie dało wjechać każdej tymi deszczami bo patrząc po pogodzie to obsada też byłaby gówniana

Edytowane przez isentor
Opublikowano
1 minutę temu, Kubawww napisał:

Nie jestem wielkim ekspertem ale doświadczenie z zeszłego roku gdzie rzepak po zlewie wychodzil 3 tyg i było 80-90% obsady mówi mi, że i w tym roku sobie poradzi ;)

Zobaczymy ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszekku napisał:

zapytam z innej beczki
ma ktoś jakiś patent na zbyt głęboki siew amazone D8 redlicowy(sieją tylko tylne)?
docisk zluzowany na zero - sprezyny sa luzne nic nie napinaja  - sama masa redlic dziala
łącznik górny skrecony na maksa siewnik ciut przechylony do przodu nawet 
problem w tym ze siewnik leci za agregatem i ziemia jest bardzo pulchna i redlice rżną na jakies 4 cm
efekt z zaplanowanych 50 roślin wyszlo moze 30
i sa w roznych fazach  - moze jakies sie jeszcze przebiją 
dwa tygodnie po siewie 

chętnie posłucham porad - mam to samo:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v