Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie dzisiaj mija 10dni od zasiewu rzepaku, warunki ciężkie co drugi dzień spore opady. Obstawiam że na wierzchu jakieś 40%. Wyjdzie jeszcze coś tego rzepaku czy będę musiał przesiać?

Opublikowano
22 minuty temu, Papkin napisał:

Panowie dzisiaj mija 10dni od zasiewu rzepaku, warunki ciężkie co drugi dzień spore opady. Obstawiam że na wierzchu jakieś 40%. Wyjdzie jeszcze coś tego rzepaku czy będę musiał przesiać?

W zeszłym roku rzepak hybryda wychodził mi 3 tygodnie zalany był sciana deszczu 3 dni po siewie koniec końców zszedł i obsada była 25-30 miejscami 15 oddał 4.2 z kombajnu był bardziej zszyty niż hybryda 45 sztuk 

Opublikowano
26 minut temu, Papkin napisał:

Zależy jaka gleba, w jakiej kulturze, jak głęboko posiany. Czy będziesz musiał przesiewać za tydzień nam powiesz.

Opublikowano
34 minuty temu, Papkin napisał:

Coś tam na pewno jeszcze wyjdzie , ale ja osobiście takiego rzepaku na pewno bym nie przesiewał , bo przy obsadzie 20-25 szt/m2 jeśli to mieszaniec to można zrobić normalny plon jak wspomniał wcześniej @Kubawww , po drugie nikt ci nie zagwarantuję że jak to przesiejesz to będziesz miał lepszą obsadę , bo i termin już będzie nie taki jak ma być do siewu i spore koszty z powrotem siać . U mnie też jutro i pojutrze minie 2 tygodnie od siewu i też rewelacji nie ma , ale jeszcze coś wychodzi . Ale nawet mi przez myśl nie przeszło żeby myśleć o przesiewaniu . Ja mam takie powiedzenie że kto 2 razy sieję , ten ani razu nie zbiera . 1 ha dosiewałem teraz w sobotę 28sierpnia i na razie tego nie opryskałem posiewnie , raczej ten kawałek muszę opryskać powschodowo , bo najwcześniejszy wjazd pewnie będzie możliwy w czwartek , a to trochę za póżno na doglebówkę.

Opublikowano
3 godziny temu, Turok napisał:

takie rozwiązanie będzie dobre : 0.16l navigator + 1.5l metazanex ?

Skromnie, Navigator daje 0,3l/ha, przy 0,2 średnio to wychodzi a 0,16 to tyle co nic.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, karola134 napisał:

Czym pryskasz powschodowo? 

korvetto wiosną pryskałem. Orzecie pod rzepak lubelskie? ja próbował i za mokro czekam do jutra.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
4 godziny temu, oregano napisał:

Skromnie, Navigator daje 0,3l/ha, przy 0,2 średnio to wychodzi a 0,16 to tyle co nic.

Swoją drogą to zdaje się maksymalna zarejestrowana dawka dla rzepaku to 0,2... , więc nie radze rozpisywac 0,3;) 

Opublikowano
9 minut temu, Dastan napisał:

Swoją drogą to zdaje się maksymalna zarejestrowana dawka dla rzepaku to 0,2... , więc nie radze rozpisywac 0,3;) 

Nie ma to jak nowicjusze doradzają na forum...

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Wreszcie spokój na duszy, rozsiałem pare dni temu nawóz i tak pada raz mocniej to słabiej ,chwilami przelotnie innym razem prawie cały dzień i tak mnie psychicznie męczyło czy nie spłuka tego nawozu skoro spadło pewnie ponad 100litrów. Ale teraz przeszła burza i tak doj*b@ło że drogą płyneło błoto nie woda więc można wreszcie głowe oczyścić z myśli czy jeszcze tam w polu co zostało,

• Sad 2
Opublikowano

cholera współczuję... właśnie wracam z pola bo w sobotę chciałbym ruszyć z orka pod pszenica ale zrobiłem 2 kroki w pole i prawie buca zostawiłem, a do gliny na tym polu jeszcze 50m więc już wiem że weekend mam wolny

Opublikowano

Moje 3 ha dziś popłyneło w piz--du, zabrało nawet ziemniaki z pola obok. Chodziłem i zbierałem sobie swoje ziemniaki na innym polu. Wszystko ujeba....ne w błocie trzeba było przemyć pod handelek. Jutro będę zbierał cały dzień chyba te pyrki. 

Opublikowano

U mnie na okolicy mało kto zasiał rzepak. Ja osobiście się wstrzymałem. W tamtym roku przed deszczami zasiałem, to nie za dobrze to wyszło. Ślimaki i słabe wschody dały o sobie znać. W tym roku planuje porównać kupowane nasiona ze swoimi. Mam dwie paczki trezora i swój też trezor z tego roku, względnie zaprawiony. Ciekaw jestem  jak to będzie wyglądać na jednej działce. Znam ludzi, którzy kupują co roku po jednej paczce na rozmnożenie, resztę swojego sieją.

Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał:

U mnie na okolicy mało kto zasiał rzepak. Ja osobiście się wstrzymałem. W tamtym roku przed deszczami zasiałem, to nie za dobrze to wyszło. Ślimaki i słabe wschody dały o sobie znać. W tym roku planuje porównać kupowane nasiona ze swoimi. Mam dwie paczki trezora i swój też trezor z tego roku, względnie zaprawiony. Ciekaw jestem  jak to będzie wyglądać na jednej działce. Znam ludzi, którzy kupują co roku po jednej paczce na rozmnożenie, resztę swojego sieją.

Swój rzepak 3.3t kupny ten sam 2.7t działka trochę inna ale obie zadbane nawet ten kupny był na porządnym oborniku. Swój nie był zaprawiony niczym siane w ten sam dzień.

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kurła to ja nie narzekam, jeszcze tak nie ma jak u was. Powiem tyle że współczuję chłopaki😥

Zrobię fotę jutro,bo to jak wyjście na grzyby tyle że dobry wysyp jest. Dziś zebrałem z 400kg i się suszą pod wiatą, rzepak zamulony pięknie, poczekam do niedzieli jak się nie przebije to przesiewam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v