Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, rex15 napisał:

Nie dalem azotu pod rzepak, tylko to co z npk. Mozna dac teraz po wierzchu saletry, czy lepiej cos wolniej dzialajacego? 

Jestem w takiej samej sytuacji, azot poszedł jedynie w npk przed orką. Niedługo mam zamiar sypnąć mocznik pogłównie, myślałem nad saletrą z początku ale jednak 100kg mocznika pójdzie

Opublikowano
29 minut temu, yacenty napisał:

popryskaj pół pola tak apopryskaj pół pola powschodowo i porównaj rzepak jesienią przekonasz się. ja niestety miałem porównanie na 2 zupełnie innych polach to w grudniu była przepaść w wielkości rzepaku

Czyli rozumiem że powschodowo lepiej???

Opublikowano
23 godziny temu, Andpol napisał:

Ktoś kiedyś pisał że te przesiewane we wrześniu lepiej sypały jak te siane terminowo. Ja chyba zasieje koniec sierpnia lub początek września.

Ja co roku sieje poczatkiem wrzesnia,duzo ludzi w okolicy tak samo robi(okolice Wrocławia). W zeszłym roku posiany 5 wrzesnia liniówka oddała 4,8t, kuzyn przesiewał 15 wrzesnia to nawet nie bede pisał ile nakosił bo mnie tutaj zjedza:D:D:D

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ok tam wegetacja trwa dłużej można tak siać. Ale nie na warmi i mazurach czy na podlasiu. Chociaż hybrydy bardziej tolerują późniejszy siew.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

weź pod uwagę to że na dolnym śląsku były najlepsze warunki w skali kraju i macie takie wyniki ,ja wiem jedno rzepak "kocha" orkę i buduje plon ilością rozgałęzień a one tworzą się już jesienią ,jak chcecie sobie wmawiać że siew we wrześniu jest lepszy od terminowego to ja nie będę przekonywał że jest inaczej 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
33 minuty temu, lassie napisał:

weź pod uwagę to że na dolnym śląsku były najlepsze warunki w skali kraju i macie takie wyniki ,ja wiem jedno rzepak "kocha" orkę i buduje plon ilością rozgałęzień a one tworzą się już jesienią ,jak chcecie sobie wmawiać że siew we wrześniu jest lepszy od terminowego to ja nie będę przekonywał że jest inaczej 

Rzepak siany 4-7 wrzesień, plon średni z 12ha 4.5 tony

Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Co z tego jak większość nie ma pojęcia o tej uprawie

A jakież to trzeba mieć pojęcie o tej uprawie ? Jeśli ktoś jest w miarę ogarnięty i poczyta jakieś podstawy o uprawie rzepaku , to zapewne plon osiągnie lepszy niż ci co mają  rzepaki na polach od 50 lat , i to zdecydowanie mniejszymi kosztami . Zresztą każdy kiedyś zaczynał  

• Like 3
Opublikowano

To poczytaj ,o co się pytają na forum, u mnie w okolicy nie sieją więcej niz inne lata,

Jak napada w zaorane pole 30 mm ,to siew tragedia miejscami sią ciągnik topi ,,lepiej dwa dni poczekać i orać i zaraz siać

Opublikowano
Aroo22 napisał:

41 minut temu, andrzej1988 napisał:

Ja mam naorane. Po tych deszczach bede siał. nieważne że termin moze bedzie opozniony, moze bedzie siew i koncem sierpnia ale wole zeby ten rzepak wschodził normalnie. Dorzuce troche azotu zeby go podpędzić. Mam juz zakupiony chlomazon i metazachlor.

Jakie nawożenie przedsiewne i ten azot w jakiej formie? 

z 250 kg polifoski krzem i 100 kg salmagu. Zamiast salmagu myślałem dać do doglebówki z 80 litrów rsmu 32 i 200 litrow wody.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lassie napisał:

Ale u nas jest termin  sierwu chyba do konca sierpnia,to raczej tydzień jak sie opozni to niewiele to zmieni. Warunki najlepsze? Od siewu juz były problemy bo  pozabijały pola deszcze,wielu ludzi przesiewało lub likwidowało plantacje

41 minut temu, mysza103 napisał:

A jakież to trzeba mieć pojęcie o tej uprawie ? Jeśli ktoś jest w miarę ogarnięty i poczyta jakieś podstawy o uprawie rzepaku , to zapewne plon osiągnie lepszy niż ci co mają  rzepaki na polach od 50 lat , i to zdecydowanie mniejszymi kosztami . Zresztą każdy kiedyś zaczynał  

rzepak łatwiej mozna skonocić niz ci sie wydaje, np obsada zbyt duza lub nietrafiniony oprysk na chowacza i płatka i masz po plonie

Edytowane przez lonoh
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

Dlaczego twierdzisz że kocha orkę?

Opublikowano (edytowane)

System korzeniowy najlepiej się rozwija w uprawie tradycyjnej ,najtaniej i najskuteczniej zwalczyć zachwaszczenie już na starcie ,mniejsza presja gryzoni można by tak wymieniać moim zdaniem więcej korzyści jak wad ,warunek jeden to odpowiednie warunki wilgotnościowe bo jak susza to wtedy striptease :)https://www.facebook.com/LideaSeedsPolska/photos/a.1881547458738542/3354887171404556/ jak koło wrocławia zbieraja więcej liniówki niż ja hybrydy to coś jest na rzeczy 

Edytowane przez lassie
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Karol06 napisał:

Jestem w takiej samej sytuacji, azot poszedł jedynie w npk przed orką. Niedługo mam zamiar sypnąć mocznik pogłównie, myślałem nad saletrą z początku ale jednak 100kg mocznika pójdzie

Ja mam na stanie tylko saletre. Nie wiem czy dac teraz na gołą ziemie, poki rzepak jeszcze nie wyszedl, czy np za dwa tygodnie. Chyba nawóz nie uszkodzi roślin podczas rozsiewania🤔

• Root Admin
Opublikowano

to syp saletre na rośliny a nie na gołą ziemię :P
kilka lat z rzędy sypaliśmy saletre na 4 liściu rzepaku. Wychodziło to końcem września, no ale u nas DSW to praktycznie rzepak staje z rozwojem na tydzień / góra dwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v