Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest rok dla rzepaku, nic dziwnego, ale zbierać poniżej 3t to też trzeba umieć przy obecnym dostępie do wiedzy. 

Najgorsze działki 3-3,5t exotter w tym jedna wadliwa mocno. 

Opublikowano

Też tak myślę że poniżej 3 ton to musi być siła wyższa , lub jakiś wypadek przy pracy . A jak piszą niektórzy , że plon 1,8 - 2,2 tony , to ewidentnie coś złego musiało się stać na tym polu .

Opublikowano

Trochę przesadzacie z tym zaniedbaniem u mnie niestety po zimie rzepak nie mógł się zebrać i już w kwietniu wiedziałem że będzie lipa niestety odbudowywał wszystko co zrobił na jesieni w dodatku częściowo zalany grunt także na jakieś dobry plon nie liczę. Podczas kwitnienia tylko potwierdziły się moje spostrzeżenia niestety tzw. dzikie zboże, grunt też bez szału. Liczę średnio na 2t/ha, i patrząc po okolicy dużo takich plantacji. Nie wiem dlaczego zaraz niektórzy uważają że nie potrafię prowadzić plantacji. Tak samo jak znajomy przyjechał i patrząc na moje żyto na 6 klasie sam posiadając 3 mówi że słabizna i wogóle nędza, a ja uważam że na te warunki jest dobrze i 4-5 t/ha będzie. Tylko ja nie narzekam i nie kłamnę że tak źle i wszyscy mnie okradają, nie proszę o jakieś suszowe i inne chore rzeczy, zawsze można się przebrażowić ale ciągłe narzekanie to we szystkich grupach społecznych jest widoczne.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie słuchaj , 90 % na żywo czy tu na forum zawyża te plony w dobrej lub złej wierze . Jeden poprostu lubi czuć się lepszy , drugi mierzy na zbiorniki w kombajnie na oko, 3 sieje na 10 ha a średnia liczy z 8 bo ścieżki bo bagienko. Znajomemu tez kiedyś super pszenica sypała , zwoził do stodoły. I tak plon liczył zs zamówił 3 tiry do wywozu. Pszenicy starczyło na 2

• Thanks 1
Opublikowano

Ja miałem 70% rzepaku zJedzonego przez zwierzynę i to mocno. Cześć wymoklo i tak słabo wychodzi. Wczoraj jeden kawałek gdzie praktycznie nie był ruszony przez zwierzynę dał 5-5,1t Ale to tylko ten jeden tak sypal 

Opublikowano (edytowane)

Ja może dzisiaj swój spróbuję zacząć kosić ale to tylko dla tego że od poniedziałku burze nadają i nie wiadomo czy go jakiś grad nie wymłóci a nieubezpieczony. Tak to bym poczekał  jeszcze z tydzień przynajmniej zboża pokosił i dopiero rzepak.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
XTRO napisał:

Ja miałem 70% rzepaku zJedzonego przez zwierzynę i to mocno. Cześć wymoklo i tak słabo wychodzi. Wczoraj jeden kawałek gdzie praktycznie nie był ruszony przez zwierzynę dał 5-5,1t Ale to tylko ten jeden tak sypal 

Czyli jest jeszcze nadzieja dobrych plonów, znajomi z pod Garbowa co koszą ziemia 2-3klasa i każdy jeden mówi 4ton nikt u nich nie ma jeszcze

Opublikowano
17 minut temu, Andpol napisał:

Ja mam ubezpieczony ale 3.5t. po 1700 to tak średnio i też bym kosił ale nie mam czym i czekam na swoją kolej.

Dlaczego na 3.5t ubezpieczony?? 

• Root Admin
Opublikowano

ja skosilem jedną działkę 4.1 tony ale rzepak biały, działka obok ta sama odmiana i zielony i od razu wilgotność 10-11. wjechałem na inną odmianę kompletnie zielony. 13-14. wszędzie taka sama ochrona

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Dlaczego na 3.5t ubezpieczony?? 

Koszty ciąłem ubezpieczenia. Rok wcześniej zmarzł to 1.8 max 3t. miałem a z ubezpieczalni zero.

Opublikowano (edytowane)

Dziś sprzedany plon 2T/ha odejmując to co zalane i nic nie było 2,45 T/ha wilgotność 8,4% zanieczyszczenie 4,7 noram do 4 olej 40,3 cena bazowa 2300 netto LG Alasco klasa ziemi III-V tyle w temacie.

Wczoraj ktoś nawet przywiózł o wilgotności ponad 17% ogólnie dużo mokrego pod suszarnie lażało.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał:

ja skosilem jedną działkę 4.1 tony ale rzepak biały, działka obok ta sama odmiana i zielony i od razu wilgotność 10-11. wjechałem na inną odmianę kompletnie zielony. 13-14. wszędzie taka sama ochrona

Gdzie ta flaszka wczoraj sprzedany po 2300 netto

Opublikowano

Lubelskie ktoś już kosi rzepak? U mnie w okolicy LBL jeszcze nie widać za bardzo, ale wczoraj w Bukowinie kolejka się ustawiła pod skup to chyba zaczynają. Ja myślę w połowie tygodnia spróbować. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v