Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w środę na próbę 35 arów skoszone i następnego dnia na słupie 13 % trochę było zielska jak myślicie ile czasu rzepak schodzi  z 13% na 9 z tydzien mu starczy ? 

Opublikowano

U mnie wychodzi 3 z kawałkiem średnia. Rzepak ładny wysoki zielony . Ale nie ma luszcxyn na łodyce . Mało rozgałęzień . Co może być przyczyna ?? Może za gesty siew hybrydy ?

• Root Admin
Opublikowano

właśnie stoję w kolejce na skupie, ambasador 8.3 wilgotność, plon ok 4. cena 2250. to komu te dwie flaszki mam wysłać?

przemek28_28 napisał:

Jak ktoś sie dziwi stawek za koszenie, wujas kupił nowego CX 5.80 to 600 netto brakło…… dobrał pare banerów i pyk nagle cena🤣

będzie robił usługi po 300?

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, yacenty napisał:

właśnie stoję w kolejce na skupie, ambasador 8.3 wilgotność, plon ok 4. cena 2250. to komu te dwie flaszki mam wysłać?

Sam mam kilka w zapasie ale nie ma z kim i kiedy machnąć. Strzel sam jednego jak będzie możliwość bo dobrze że nie trafiłeś z ceną. Akurat stoję obok skupu to kolejka jest. Swój jutro koszę. Zobaczymy cenę w poniedziałek. Gratuluję plonu i ceny.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, yacenty napisał:

Napewno nie. Mi mozesz wysłac flaszkę bo sie upierałeś ze rzepak w zniwa po 1700netto wiec wysyłaj.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, yacenty napisał:

Jeden wynik Ambassadora z forum 2.2, drugi ok. 4, to ja bym się chciał wstrzelić w środek i będzie fajnie 

Opublikowano

Pierwszy i chyba ostatni rok miałem rzepak, sherlock na dziewiczej dzialce wyglądał ładnie, plon 2,1t parametry w normie, cena 2250 netto. Pszenica w monokulturze daje spokojnie 5t przy mniejszym nakładzie.

• Root Admin
Opublikowano

w architekcie 13-14 zjechaliśmy

MFrolnik26 napisał:

Pierwszy i chyba ostatni rok miałem rzepak, sherlock na dziewiczej dzialce wyglądał ładnie, plon 2,1t parametry w normie, cena 2250 netto. Pszenica w monokulturze daje spokojnie 5t przy mniejszym nakładzie.

rzepak co 3 lata, ambasador 4.1t, architekt zielony. pszenica u nas w tym roku idzie na dobry wynik

Opublikowano
masa24 napisał:

U was tez rzepak ładny gruba łodyga wysoki miko skracania a luszczyn mało?

Jeszcze nie kosiłem ale z drogi tak wygląda że wysoki a uja rozgałęzień i łuszczyn

• Root Admin
Opublikowano
Audi213 napisał:

57 minut temu, yacenty napisał:

Jeden wynik Ambassadora z forum 2.2, drugi ok. 4, to ja bym się chciał wstrzelić w środek i będzie fajnie 

jedno pole średnio 4.1, zważone sprzedane. drugie pole to od myszy, wykoszone 1.15ha półtora zbiornika czyli ok 4.8-4.9 tony. więc biorąc pod uwagę jak myszy go zjadły to plon fajny. architekt musi czekać bo zielony i 13-14 proc.

Opublikowano

Najwyższe plony to akurat są w pierwszych latach uprawy rzepaku 😋 U nas dzisiaj obszarowiec wyjechał w rzepak, ale na luzie bo tylko dwa kombajny. W dwa pola wjechali, ale zrezygnowali, dopiero na 3 polu coś tam ukosili, ale już zjechali..

Opublikowano

O 10,30 zaczęliśmy. Wilgotność 10 pierwszy zbiornik, drugi 9, trzeci 8. Później już nie mierzyłem. Poszła pierwsza działka plon bdb. Reszta zielona.

IMG_20210724_104343.jpg

Opublikowano
mraukot napisał:

Najwyższe plony to akurat są w pierwszych latach uprawy rzepaku 😋 U nas dzisiaj obszarowiec wyjechał w rzepak, ale na luzie bo tylko dwa kombajny. W dwa pola wjechali, ale zrezygnowali, dopiero na 3 polu coś tam ukosili, ale już zjechali..

po cichu liczyłem na szczęście początkującego ale patrzac na cenę tragedii nie ma nawet przy 3t Na najgorszej działce 2ha miałem dużo placów gdzie dosłownie rzepak byl spalony taki zaschnięty takie punkty po kilka arów. Zboże w tych miejscach tez słabo rośnie, liczyłem że rzepak lepiej sobie poradzi. Składniki na wysokim poziomie i ph ok 5.5- 6 Pryskane 3 razy od grzyba, reszta pola o, macie jakieś pomysły?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v