Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 godzin temu, Rzepakowiec napisał:

tak ma aparaty do drobnego wysiewu i zawsze siejemy co drugą redlice. skrzynia zwykła ABC mechaniczna 

Ja raz przez przypadek  takim starym z  1982 r wysiałem 1,5 kg, i wszystkie lejki otwarte. Zasuwki były przymknięte i nie zauważyliśmy, chyba na 2 oczko. Ale przesialiśmy od razu. To było z  16 lat temu 

W piątek rzepak  pryskałem sklejaczem i na grzyba ostatnią dawkę. Do koszenia od 4 do 5 tygodni mam jeszcze. 

Opublikowano
8 minut temu, tomek73 napisał:

Ja raz przez przypadek  takim starym z  1982 r wysiałem 1,5 kg, i wszystkie lejki otwarte. Zasuwki były przymknięte i nie zauważyliśmy, chyba na 2 oczko. Ale przesialiśmy od razu. To było z  16 lat temu 

W piątek rzepak  pryskałem sklejaczem i na grzyba ostatnią dawkę. Do koszenia od 4 do 5 tygodni mam jeszcze. 

możesz mi wytłumaczyć jaki ma sens pryskanie od grzyba 3tygodnie przed zbiorem ?

Opublikowano
9 minut temu, matek89121 napisał:

możesz mi wytłumaczyć jaki ma sens pryskanie od grzyba 3tygodnie przed zbiorem ?

Już tłumaczę.

23 maja było pryskane Propulsem  w  dawce 0,8 do 1 litra. Środek zaczyna puszczać, nie utrzyma do zbioru na pewno zwłaszcza  ze zbiór planuję  po 20 lipca na pewno. 

Od 4 lat przy koszeniu rzepaku kombajn jest biały od zarodników grzyba i nie mogę uzyskać zadawalającego plonu.  Dwa lata temu w miedzę miał sąsiad i on pryskał  na łuszczynę i różnica w plonie była 500 kg. 

Od 3 lat się do tego oprysku przymierzam w  tym roku wreszcie opryskałem  plus sklejacz w terminie odpowiednim. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tomek73 napisał:

Już tłumaczę.

23 maja było pryskane Propulsem  w  dawce 0,8 do 1 litra. Środek zaczyna puszczać, nie utrzyma do zbioru na pewno zwłaszcza  ze zbiór planuję  po 20 lipca na pewno. 

Od 4 lat przy koszeniu rzepaku kombajn jest biały od zarodników grzyba i nie mogę uzyskać zadawalającego plonu.  Dwa lata temu w miedzę miał sąsiad i on pryskał  na łuszczynę i różnica w plonie była 500 kg. 

Od 3 lat się do tego oprysku przymierzam w  tym roku wreszcie opryskałem  plus sklejacz w terminie odpowiednim. 

W jakiej fazie to było robione? U mnie faza 10 łuszczyn na pędzie głównym propulse 1 litr i czysto do dzisiaj. Zabieg jakoś na początku maja, za to ci co pryskali primasol(boskalid z metkonazolem) , czy jakies mieszanki tebukonazol ze strobiluryną czy plochloraz to na polach pełno zgnilizny, tam gdzie bylo jezdzone drugi raz to taka sama sytuacja aż żółto

Edytowane przez Mich9
Opublikowano

Widocznie nie masz sclerocji w glebie. W wąskich płodozmianach zbożowo - rzepakowych, żadne Propulsy sropulsy nie są w stanie wyeliminować całkowicie problemu. A ten w najbliższych latach będzie lawinowo narastał..

Opublikowano

Kazali zwiększyć to zwieksz. Po zastosowaniu nupridu presja była mniejsza nawet już w mniejszej dawce. Napisałem większe dawki ale nie musisz w ogóle nimi się sugerować 😁 Nikt inny Ci i tak nie odpowiedział ale spoko. 

Ja jak kupię to standard i doprawie Nupridem.

Opublikowano

Zgniliznę lepiej rozłożyć na dwa zabiegi jeden strobi solo lub + coś tam dodać w fazie żółtego pąka, tedy łatwiej spenetrować dół rośliny, cięzko dojśc tam jak już jest kwiat lub kończy kwitnienie

drugi zabieg pełnia kwitnienia, lekko przekwitajacy

Opublikowano

a co dajecie na koniec kwitnienia z grzybówek?

tomek73 napisał:

9 minut temu, matek89121 napisał:

Już tłumaczę.

powiem Ci że nie wiem jak u Ciebie ale u mnie chociaż kombajn był biały od tych zarodników to plon zadowalający, w tym roku gdzie deszczy nie brakowało albo gleba mocna to rzepaki zieloniutki i ładnie się trzymają nawet w dwóch zabiegach fungami a tam gdzie brakowało wody to już zaczynają dochodzić pasami i nawet pictory nie pictory nie pomogły ( konkretna ochrona), dlatego już obcinam koszty na słabszych ziemiach a plon wcale w dół ne idzie przez to. teraz u nas pada o tydzień przynajmniej za późno bo gdyby popadało przed tymi opadami to bym miał piękne zielone rzepaki jeszcze

Opublikowano
1 godzinę temu, disel16v napisał:

Kazali zwiększyć to zwieksz. Po zastosowaniu nupridu presja była mniejsza nawet już w mniejszej dawce. Napisałem większe dawki ale nie musisz w ogóle nimi się sugerować 😁 Nikt inny Ci i tak nie odpowiedział ale spoko. 

Ja jak kupię to standard i doprawie Nupridem.

Chodzi żeby nie obniżyć zdolności kiełkowania. 

Opublikowano

2 lata temu cruiser wypadł w porządku. Ten sezon to chyba był "cruiser" bo presją śmietki dość duża. Która lepsza nie wypowiem sie. Nupridu nie miałem.

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do plantatorów rzepaku:

Chce zasiać kawałek rzepaku na poplon. Nasiona mam od znajomego z zeszłorocznych zbiorów. Czy muszę je zaprawić? Czy zeżrą je robale albo grzyby? Czy tak jak gorczyce zasiać goły?

Mam tylko orius extra od pszenicy, może być? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v