Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

ja na takie coś to bym nawet uwagi nie zwrócił a ty już chcesz kukurydze siać 😁

A na takie coś? Tutaj najmokrzejsze miejsce i końska dawka mieszaniny ze względu na niska prędkość ciągnika. To jest najgorsze miejsce, ale jest kilka nie wiele lepszych i mam wrażenie że jest mniejszy niż przed zabiegiem. Na kontroli rosliny jakieś 15 cm wyższe i ładne zielone. Boję się że Bor rozpuścił jakiś syf w opryskiwaczu i załatwiło rzepak. Na drugiej plantacji, gdzie poszla druga beczka przebarwienia znikome. Tyle że tam zupełnie inna ziemia. 

Pozdrawiam

DSC_1506.JPG

Opublikowano

po huzarze też są takie efkty na samosiewach rzepaku ale w wyrzszej dawce, jeśli to resztki po herbicydzie były to skarłowacieje i wytworzy łuszczyny ale jedno to spadek plonu a drugie to przymusowa desykacja jeśli to to

slawek2209 napisał:

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

150kg N to jakoś super dokarmiony nie jest 

150 azotu da 3t na dobrej glebie.Przy 180 kg N na 3 klasie zebrałem 4.35 t

a z jesieni ile dałeś mu N ?

Opublikowano
16 godzin temu, Danex89 napisał:

Witam kolegów. 

Podpowie ktoś co odwaliłem? Rzepak uprawiam pierwszy raz, wszystko szło ładnie aż do teraz. 19 kwietnia zrobiony zabieg Toprex + siarczan + rolavit + bor + inazuma. Po kilku dniach ochłodzenie z przmrozkami a po przymrozkach widok jak na zdjęciu. Fotka zrobiona 02.05.21. Brzegi liści i część łodyg fioletowa, na nakładach czy końcu pola gdzie było zwalniane ciągnikiem rośliny aż wkreca w ziemie i są całe fioletowe. Kontrola jasno zielona, pąk kwiatowy wyciągnięty, rozluźnia się i zabiera do kwitnięcia. Niestety na 90 % mam pewność że opryskiwacz był po lancecie lub 10% że po Rsm. Niestety notatki robię co jakiś czas zbiorczo i nie jestem w stanie określić dokładnie co było po kolei. Jak myślicie, toprex za silnie zadziałał, lub za późno dany, czy choruje po resztkach lancetu i kupować kukurydze? 

514.21 kB · 0 pobrań DSC_1508.JPG

Miałem kiedyś podobny widok w odmianie Sidney wszystkie rzepaku w okolicy kwitły tylko nie mój. Przyszło ciepło i zakwitł. Do dzisiaj nie wiem co było przyczyną ale na uwrociach gdzie był nie opryskany wyglądał normalnie. Opryskiwacz był niby po grzybowce w pszenicy ale może coś się wypłukało z niego do dziś nie wiem. Plon był przyzwoity.

Opublikowano

Kolego Danex na 90% to resztki po herbicydzie zbożowym. Zakwitnie miesiąc później i prawdopodobnie skosisz we wrześniu po desykacji 1.5-1.7t.

Obym się mylił,ale przerabiałem to kiedyś na dużej powierzchni. Od tamtej pory opryskiwacz jest płukany przynajmniej 3 razy.

Opublikowano

Też to miałem na kawalku tak jak piszesz miesiąc później zakwitl i luszczyny jakby nie chcialy dojrzewać i caly czas był taki żywy, gumowy i kolorowy i skończył pod talerzowka niestety

Opublikowano

Ładujcie jeszcze więce ciulstwa w opryskiwacz.. tytany, krzemy, glony, wodorosty i inne ciulstwa, a potem opryskiwacze wypłukane z kilkuletnich osadów niewidocznych nawet gołym okiem...

Opublikowano

U nas kiedyś pierwszy opryskiwacz normalnie, a po drugim na początku pierwszego pola 2 metry rzepak w żółte ciapki się zrobił, dlaczego nie wie nikt. Zabieg na płatek był wtedy robiony, fungicyd + insektycyd. Coś się może wypłakało z innych wcześniejszych zabiegów. 

Opublikowano (edytowane)

no tak, opryskiwacze się myje, a nie tylko opłukuje wodą. Rozcieńczony dimer, tak żeby farby nie uszkodzić i ładnie zabrudzenia schodzą. 

Edytowane przez loquito
  • Root Admin
Opublikowano

ja biorę te środki do mycia ze sklepów rolniczych. ostatnio coś brałem 300l wody i 0.5l środka, wybeltam wszystko przez cały układ. myjka w zbiorniku a na koniec idzie przez dysze. po tym zalewam 300l wody i powtarzam

• Root Admin
Opublikowano

tu przy okazji filtry się myją, ale masz rację co parę zabiegów się myje porządnie. dla mnie wyznacznikiem są herbicydy i sory w proszku

Opublikowano

Jeszcze nigdy nie stosowałem środków do mycia opryskiwaczy , i do tej pory nić mi się nie spaliło . Staram się np . jak teraz miałem do pryskania pszenice herbicydem (poprawka ) , i rzepak na zielony pąk , to najpierw przeleciałem rzepak , a póżniej pszenice . I nim wjadę w rzepak na opadanie płatka , to w między czasie pójdzie grzybówka na pszenice , więc opryskiwacz sie przepuka przed rzepakiem

Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał:

Są efekty przymrozków. 

Jutro będę zgłaszał. TTylko nie wiem czy dadzą coś bo mam zapis ze do 15 kwietnia rozszerzony pakiet jest.

20210503_131740.jpg

W ubiegłym sezonie 2% mi przyznali.

Opublikowano

Co będzie skuteczniejszym dodatkiem do azoksystrobiny na płatka,protiokonazol czy difenokonazol?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v