Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pafnucy z polski :) 

@jacusfakty cię miażdżą :D :D :D wyjdź z bańki tvn

Eksperci ASM Sales Force Agency cyklicznie analizują ceny zestawu takich samych produktów. Dzięki temu prezentowane dane pozwalają na analizę działań sieci handlowych na przestrzeni miesiąca, kolejnych kwartałów oraz w ujęciu rocznym. Z powyższego  wynika, że w maju 2021 roku, na 11 badanych sieci handlowych, w 9 ceny były niższe niż przed rokiem, a w 2 wyższe.

Opublikowano

jakie fakty , oprocz paru zdan wyrwanych z kontekstu ?podaj dokladna tabele z wynikami w ktorych i jakich towarow- ostatnio na zakupach byle po poludniu ,w 3 sklepach i co moglo staniec- banany 3,5 zl, ile kosztuje ser zolty,wedliny, konserwy rybne, cukier, maka. chleb, mleko ??? nawet ziemniaki wczesne 1,6 zl 

bajki to mozesz prezesowi opowiadac zamiast pinokia-kazdy normalny czlowiek ktory robi zakupy widzi co sie dzieje.

moze kurna paliwo stanialo czy gaz ??? a moze prad ?? 

spojrzalem na strone tej firmy-to nie dla ciebie i prezesa- hostessy oferuja do wynajecia 😂.

kazda z sieci ma swoje marki wlasne- towary z innym skladem, gramatura- nie ma towaru ktory bylby identyczy w kazdej z sieci. do tego jesli t

Opublikowano
25 minut temu, nie napisał:

Eksperci ASM Sales Force Agency cyklicznie analizują ceny zestawu takich samych produktów. Dzięki temu prezentowane dane pozwalają na analizę działań sieci handlowych na przestrzeni miesiąca, kolejnych kwartałów oraz w ujęciu rocznym. Z powyższego  wynika, że w maju 2021 roku, na 11 badanych sieci handlowych, w 9 ceny były niższe niż przed rokiem, a w 2 wyższe.

Jakich produktów dotyczyła ta analiza? Czy ta prawidłowość przenosi się na wszystkie produkty na rynku? Jesli tak to skąd prawie 5% inflacji? 

Opublikowano
13 godzin temu, mirro napisał:

U "Bociana".😂😂

a ja myślałem ze provident 

40 minut temu, jacus napisał:

sklepach i co moglo staniec- banany 3,5 zl, ile kosztuje ser zolty,wedliny, konserwy rybne, cukier, maka. chleb, mleko ???

co to za składnik żydowski ? 

41 minut temu, jacus napisał:

moze kurna paliwo stanialo czy gaz ??? a moze prad ?? 

eeeeeee jak to tak trzeba płacić normy emisji i ma być taniej ?  przeca żydy z Krakowa najgłośniej ryczą EKO 

Żydy - chamsko.pl

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

1.Jakich produktów dotyczyła ta analiza? 

2. Jesli tak to skąd prawie 5% inflacji? 

1. ---> ASM Sales Force Agency

2. ---> GUS

------------------------------------------------------

tusk do dziennikarki tvp:

"Ja wam serdecznie współczuję, ale mogę ewentualnie debatować z waszym mocodawcą, czyli z Jarosławem Kaczyńskim".

teraz kaczyński powinien powiedzieć:

ja tuskowi serdecznie współczuję, ale mogę ewentualnie debatować z jego mocodawcą, czyli z angelą merkel :D :D :D 

Opublikowano

Nie ma tam  informacji na podstawie cen jakich produktów jest ta analiza. Może ty wiesz jakie produkty sa w tym koszyku zakupowym bo bez tego to nic nie znaczy.

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

nie wybrane tylko wczoraj ogłoszone :D ; ale skąd ty to możesz wiedzieć

inflacja za czerwiec 4,4% r/r

Inflacja w maju wyniosła 4,7 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jak jednak wynika z badania przeprowadzonego przez ASM Sales Force Agency, w sieciach handlowych tego nie widać. Wręcz odwrotnie - ceny zamiast rosnąć, to spadają. Zarówno w porównaniu z kwietniem 2021, jak i z majem 2020 r. Ceny w supermarketach spadają. I to o prawie 5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem - wynika z raportu "Koszyk zakupowy".

Wybrane w sensie, że podajesz to co ci pasuje by pokazać, że pis jest wspaniały. Weź ten swój cudowny wzrost pomniejsz o wskaźnik inflacji i zobacz ile ci zostanie. Pomijam już to, że nie wszędzie płace rosną. To jest średnia. A przeważnie płace rosną tam gdzie rynek pracy najbardziej potrzebuje pracownika. Co do tych spadających cen zostawiam bez komentarza. 

Opublikowano (edytowane)

nie oczekuję odpowiedzi na tego posta bo nie będę miał okazji jej przeczytać za szybko.

Od samego początku jestem zdania że do nord stream trzeba się było przyłączyć a nawet trzeba było być jednym z jego współinicjatorów bo i tak to się musiało tak skończyć bez militarno siłowych działań oponentów.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyslannik-usa-bedzie-dzis-przekonywac-warszawe-ze-w-sprawie-nord-stream-2-nie-da-sie/sz00jnv

i tak trzeba będzie wspólny front i z Niemcami i Rosją wypracować wobec nieuniknionego czym jest jakaś forma integracji gospodarczej euroazjatyckiej
Jakie stanowisko te nasze barany zajmą i co z tego wyniknie? nietrudno przewidzieć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ale gaz jest ,, be '' i szkodzi srodowisku .                      ogólnie tendencje wzrostu cen żywnosci są światowe , idąc tokiem rozumowania wiekszosci to w biednych krajach żywność powinna być tansza a na ukrainie to już  prawie darmo tylko  nie jestem pewien ale na ukrainie jest drożej jak w polsce , nadmiar pieniadza ma wpływ na ceny mieszkań i dóbr luksusowych a czy ma aż taki na produkty podstawowe , troche ma ale obecne podwyżki żywnosci nie mają z tym az tyle wspólnego i podam przykład ; targowisko łochów 7 rano czeresnie 8 zł wuj mówi nie bedę ich nosił to kupie jak wracał  wszedł dalej czeresnie wszedzie 12 zł wraca    te same czeresnie 12 zł i nie kupił pewnie wielu powie że nadmiar pieniądza i ludzie kupią 12 zł ale to aż tak nie działa 

Opublikowano
nie napisał:

a sieci wykorzystują ten koszyk do kreowania wizji taniości. Stary chwyt. Ile "tego" cukru na osobę można było kupić ostatnio w Biedronce? 😉

jarecki napisał:

ale gaz jest ,, be '' i szkodzi srodowisku .                      ogólnie tendencje wzrostu cen żywnosci są światowe , idąc tokiem rozumowania wiekszosci to w biednych krajach żywność powinna być tansza a na ukrainie to już  prawie darmo tylko  nie jestem pewien ale na ukrainie jest drożej jak w polsce , nadmiar pieniadza ma wpływ na ceny mieszkań i dóbr luksusowych a czy ma aż taki na produkty podstawowe , troche ma ale obecne podwyżki żywnosci nie mają z tym az tyle wspólnego i podam przykład ; targowisko łochów 7 rano czeresnie 8 zł wuj mówi nie bedę ich nosił to kupie jak wracał  wszedł dalej czeresnie wszedzie 12 zł wraca    te same czeresnie 12 zł i nie kupił pewnie wielu powie że nadmiar pieniądza i ludzie kupią 12 zł ale to aż tak nie działa 

Szkodzi, ale mniej. Metan to CH4 a wungel kamienny to 80 % C. Meter sześcienny metanu to jakieś 35 MJ tona węgla ok 28. Ciepło spalania 55 MJ i jest łatwosterowalny. Węgiel jak 33 dociągnie to jest zajebisty. No i sterowanie jest trudne. Brunatny oprócz swej dwukrotnej straty względem kamiennego zawiera w sobie nawet połowę wilgoci. Syf ale łatwo się go wydobywa. Właściwie każda kotłownia na węgiel kamienny aby była eko powinna być stabilizowana metanem - jak spalarnie. Kocioł dostaje miksa śmieci na ustabilizowane palenisko (nie tak jak niektórzy ekoaktorzy twierdzą). Metan robi problem w transporcie bo zgubiony ma ogromny potencjał cieplarniany jakieś 300 razy większy niż CO2. Przy samym spalaniu na jedną cząsteczkę CO2 produkujemy 2 cząsteczki wody. Wungel przewala się do palnego CO i dopiero do CO2 czyli przy spalaniu słabosterowalnym sieje po okolicy trującym CO a produktem spalania oprócz cieplarnianego syfu jest jeszcze 10 - 15% popiołu i PMów. Spalanie to zło ale już lepiej metan, propan, butan, etanol niż węgle i drewno... Własciwie to najlepiej nahodować szybkorosnących drzew i wypełnić nimi sztolnie...

Opublikowano
36 minut temu, jarecki napisał:

ale gaz jest ,, be '' i szkodzi srodowisku .

no oddychanie też dwutlenek węgla wydziela do atmosfery
wungel jeszcze bardziej a wytapianie stali z rudy be węgla kam. ani rusz
ja wiem - przejdźmy na narzędzia kamienne :P a nad tym oddychaniem to jeszcze trzeba pomyśleć wszak tak też nie może być

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie oczekuję odpowiedzi na tego posta bo nie będę miał okazji jej przeczytać za szybko.

Od samego początku jestem zdania że do nord stream trzeba się było przyłączyć a nawet trzeba było być jednym z jego współinicjatorów bo i tak to się musiało tak skończyć bez militarno siłowych działań oponentów.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyslannik-usa-bedzie-dzis-przekonywac-warszawe-ze-w-sprawie-nord-stream-2-nie-da-sie/sz00jnv

i tak trzeba będzie wspólny front i z Niemcami i Rosją wypracować wobec nieuniknionego czym jest jakaś forma integracji gospodarczej euroazjatyckiej
Jakie stanowisko te nasze barany zajmą i co z tego wyniknie? nietrudno przewidzieć.

Nasze barany zajmą stanowisko takie jakie trzeba będzie😂 Ten gostek co był na Ukrainie a teraz nawiedzi Warszawę szybko wyjaśni im o co kaman. Zaproponuje wizytę w Waszyngtonie naszemu Prezydentowi, zj**ie ich za ambasadora ale nie za mocno i bąknie coś na temat praworządności. Nasi będą piali z zachwytu że złapali Pana Boga za nogi i powiedzą że bądą dalej protestować ale tak na niby.😂

O praworządności będzie mało bo kupujemy od nich czołgi. Tzn nie my kupujemy, tylko Biden nam je sprzedaje. Dla nieobeznanych wyjaśniam że to jest za***ista różnica.😂

Opublikowano (edytowane)

jeszcze mam chwilę to zapytam
- jak obstawiacie; czy w konflikcie z TSUE "staną kantem" czy zrejterują tak jak z tymi wcześniej przepisami "pieniądze za praworządność"?
ja obstawiam że i tak będzie jak powie Bruksela a wtedy kolejny raz zapytam - ile warte wasze darcie mord pisowskie zakapiory jeśli na pytanie "Shreka o wsparcie" .... jest dokładnie jak w tym scenariuszu pierwszej części tej kreskówki. Tylko ostatnie widły zostają na pustym placu no i oczywiście Shr... znaczy Bruksela
Tyle macie do gadania i tam i tu co w tych mediach "publicznych" naszczekacie a życie i tak idzie własnymi ścieżkami bo i z ... właściwie ze wszystkim tak było.

które z Was ma odwagę powiedzieć - to a to jest granica po za którą polexit. Brytyjczycy mieli odwagę i to może właśnie dla tego to Oni (współ)decydowali co z Polską przed i po drugiej wojnie światowej a nie na odwrót

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Ludowi z pewnością sprzedadzą inna wersję wydarzeń. PIS zawsze zwycięża szczególnie w przekazie TVPis za 2mld pln rocznie

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

anglicy wstapili do unii w 74[chyba] roku i zawsze byli w unii jedna noga-rabat brytyjski. populisci naobiecywali ludziom ze wszystkie pieniadze ktore ida na skaldke ue pojda na ochrone zdrowia wies starzy wybrali mlodym przyszlosc, do tego szkoci i irlandczycy byli gremialnie przeciw a angli i walia niewielka przewaga brexit-owcow.

nie to pis-owski troll,marecek wymieka wiec on wraca od czasu do czasu go wspomoc - on chyba pisze o spadajacych cenach wazeliny kosmetycznje 😂, to najwazniejsza rzecz w robieniu kariery w zjednoczonej  waginosceptycznie prawicy

https://www.fakt.pl/pieniadze/biznes/koszyk-faktu-wiecej-zaplacisz-za-schabowego-z-ziemniakami/6zfpxv4

https://www.onet.pl/styl-zycia/noizz/zwolniono-go-z-tvp-za-teczowa-flage-w-pytaniu-na-sniadanie/fdx2hmx,3796b4dc

Edytowane przez jacus
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

cichutko na ten temat bo jeszcze unnia sie dowie i wtedy zaczną hitlera trzcić za wkład w walke z globalnym ociepleniem 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

jak obstawiacie; czy w konflikcie z TSUE "staną kantem" czy zrejterują tak jak z tymi wcześniej przepisami "pieniądze za praworządność"?

Zależy co Amerykanie wynegocjują z Niemcami. O ile Niemcy będą chcieli coś negocjować, bo NS2 już na ukończeniu, więc ich walą amerykańskie płacze.😂

Jeżeli każą odpuścić Polsce, to pewnie za cenę zmian w ustawie o sądownictwie. czyli nasi kupią sobie czas choć to bez sensu bo i tak zj***ą za co się wezmą.

Proszę aby zapamiętać dobrze punkt w jakim obecnie znajduje sie Polska, bo to taki punkt w którym USA zmieniały rządy w krajach ameryki środkowej i południowej. Jest dokładnie tak samo. 

Opublikowano
dysydent napisał:

36 minut temu, jarecki napisał:

ale gaz jest ,, be '' i szkodzi srodowisku .

wungel jeszcze bardziej a wytapianie stali z rudy be węgla kam. ani rusz
ja wiem - przejdźmy na narzędzia kamienne :P a nad tym oddychaniem to jeszcze trzeba pomyśleć wszak tak też nie może być

Ale, dysydent, właśnie że są takie technologie. Choćby fakt, że tacy Rzymianie nie znali a jednak topili. Świat poszedł do przodu i technologie z nim.

mirro napisał:

Zależy co Amerykanie wynegocjują z Niemcami. O ile Niemcy będą chcieli coś negocjować, bo NS2 już na ukończeniu, więc ich walą amerykańskie płacze.😂

A poco Niemcu tyle gazu? A bo chemia bez gazu to tyle co herbaty na prądzie zrobić. Stany z Chińczykami na pieńku mają a od lat chemikalia z Niemiec biorą. Zapomniałeś też o Francji, każdy zapomina. A taki Airbus. Samolot bez silnika nie poleci. A350 będzie ich potrzebował nowych o serwisie nie zapominając. Ich ujemny bilans w handlu daje USA zarobić. Skomplikowane to sprawy są, mirro.

Opublikowano

Po szusowałem trochę w necie i mam dla was taki przekaz , 

PO , PSL sprzedało POLSKĘ ,  

PIS sprzedał POLAKÓW, dotyczy ogromnej drożyzny , tani kredyt który wzrośnie tak jak frankowy , fala bankructw nie unikniona .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v