Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Roman4321 napisał:

jak by pracownik dostawał brutto i sam musiał poodprowadzać składki

to na ulicach grasowałyby stada żebraków a na chodnikach leżałyby trupy ,mało który z młodych myśli o emeryturze o leczeniu ,wydaje im się że zawsze będą młodzi i zdrowi ,dla nich starość, emerytura jest tak odległa i abstrakcyjna jak najodleglejsze rejony kosmosu.Dlatego Korwin ma największe poparcie wśród licealistów i studentów,potem to większości przechodzi

Opublikowano

bo sie nie naumieli i tak sie mówi że se nie poradzo, wszędzie gdzie nie ma socjalu sterowanego przez aparat państwowy ludzie sobie radzą bo tak było od wieków, u nas też tak było do XXw

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roman4321 napisał:

tak emerytura to rodzina  a nie zapomoga państwowa

Socjaliście nie wytłumaczysz za socjal degeneruje i oducza myślenia i zapobiegliwości. 

Opublikowano
16 godzin temu, dysydent napisał:

folksdojczy albo ich potomków?
Chłopie porównywanie sowieckiej okupacji do niemieckiej jakoby niemiecka była mniej groźna i jak to nazywasz "ludzka" jednoznacznie świadczy o Tobie.
jeszcze gorzej jak płaskoziemstwo.
czy szkopy pozwalały na typowo polski rząd? sowieci co prawda wasalny ale jednak. czy sowieci chcieli wynarodowić polskie terytoria? no zabużniaki pewnie powiedzą że tak ale niemcy nawet nie dopuszczali niczego co mogło w nazwie mieć polskie gdziekolwiek

NIE MA ŻADNEGO PORÓWNANIA MIĘDZY NIEMIECKĄ OKUPACJĄ A SOWIECKĄ  i wbij to sobie do głowy bo jeśli kiedy będziesz się przy swoim upierał to może być groźne dla ciebie jeśli w "odpowiednie" towarzystwo trafisz.
Zgoda - rusy to dzicz, szemraństwo ale oni nas przynajmniej jakoś tam szanują a niemcy do dziś... no i tu na razie zawieszę aby kto mi nie przypisał współudzialu w tym co będzie działo się w przyszłości.

ode mnie dostał jeden w ryj gdy stwierdził że germaństwo to szlachetność i kultura.
kultura qwa z ludzi mydło robić i z włosów materace a ze skóry abażury do lamp. to nawet nie ludzie, to jakieś - nie wiem - beznamiętne maszyny

tfu!
pewnych rzeczy nie wolno zapominać  NIGDY

dla ruskich sowietyzm był nieszczęsciem i większy odsetek z nich padł jego ofiarą niż nas od nich dla germanów faszyzm to ich główna natura.

szwaby miały wyjątkowe szczęście z kim wojnę przegrały bo jeśli by z kimś czymś takim jak oni...

(no i sparaliżowałem forum bo przez już godzinę nikt się nie odezwał a przecież niedziela)

co do germanizacji pełna zgoda ale stalinizm był okrutny bez wypowiedzenia wojny wymordowali strzałem w głowę tysiące wojskowych i wykształconych polaków w katyniu zsyłki na sybir czystki polityczne a tak w ogóle to kto wg . ciebie był gorszym tyranem hitler czy stalin ?

Opublikowano

A ty byś pewnie jeszcze chciał żeby na wojnie do siebie nie strzelali. Ludzie na wojnie się zabijają a ty jakieś tu smutki wylewasz i narrację PiSu ze my najbardziej poszkodowani na świecie 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

co do germanizacji pełna zgoda ale stalinizm był okrutny bez wypowiedzenia wojny wymordowali strzałem w głowę tysiące wojskowych i wykształconych polaków w katyniu zsyłki na sybir czystki polityczne a tak w ogóle to kto wg . ciebie był gorszym tyranem hitler czy stalin ?

z czysto technicznego punktu widzenia wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie kto byl skuteczniejszy? Stalina pomysły na mocarstwo upadły z kretesem nawet w jego własnym kraju no hitlera megalomania niemiecka ma się do dzisiaj całkiem nieźle i skutecznie jeśli nie militarnie to gospodarczo i popatrz ile z polskiej gospodarki opanowała.
Którego wroga bardziej się bać? tego co zrobi co zamierzy czy partacza?
Ruskim dać wolną rękę u siebie to sami się wykończą a niemcow trzeba (bylo) trzymać za mordę przy glebie a nie dać im się zjednoczyć bo następne pokolenia ich sąsiadów jeszcze gorzko tego pożałują.
to bylo pragmatyczne spojrzenie bo romantyczne zacytowałeś.

sowieci mordowali z jednakową pasją i swoje i nasze elity prawem dziczy. W Rosji mordowała dzicz i swoje i innych elity, w niemczech to same elity zaplanowały lub zaakceptowały ludobójstwo tak że akurat tutaj które elity bardziej "ludzkie"? Germańskie metody to systematyka i organizacja i odczlowieczenie emocjonalne u samych ich elit
no chyba że czujesz się germanem i chcialbyś się do nich przyłączyć też "w stosownym czasie"
co?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Socjaliście nie wytłumaczysz za socjal degeneruje i oducza myślenia i zapobiegliwości. 

to sam jesteś socjalista i degenerat bo jakiś czas temu chwaliłeś się że bierzesz cały socjal jaki rząd daje

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

to sam jesteś socjalista i degenerat bo jakiś czas temu chwaliłeś się że bierzesz cały socjal jaki rząd daje

Żeby dać muszą zabrać więc szczytem idiotyzmu byłaby niechęć odzyskania choć części własnych pieniędzy. Pisał tu kiedyś jeden lewak PISowiec że dobrze sytuowani nie powinni brać 500+ ani innych bo to wstyd. Otóż nie - jest dokładnie odwrotnie . Wszelkie nieroby lenie którzy nic nie wnoszą a dostają socjal na koszt innych - to ci się powinni wstydzić

Opublikowano
23 minuty temu, dysydent napisał:

jeżeli jest powodź to masz pretensję do tego co za dużo wody nie lubi że się pływac uczy?

Pretensji to nie ma co mieć, co najwyżej przez chwilę zastanowić się można, czy zasadnie głupkami nazywa tych, którzy od dawna pływać potrafili. 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Ulman napisał:

wiec wez sobie pomieszkaj w kraju ktorym nie ma "socjalizmu:, gdzie chcesz rpa ? bangladesz ,meksyk ,

nie chcesz placic podatku od nieruchomosci ?? to plac za poruszanie po drogach gminnych i panstwowych..

nie chcesz placic podatkow w paliwach to plac myto za jazde po droggach i podatek za zanieczyszczanie powietrza.

nie chczesz placic skladki zdrowotnej to plac za wizyty,badania i operacje ??? 

masz trollu pojecie ile to kosztuje ??

37 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ciekawe ze nikt nie pisze ze to byli glownie ludzie ktorzy w kazdy panstwie sa uznawani za wrogow- oficerowie wywiadu, strazy granicznej, policji, ktorzy mordowali i przesladowali niepolskich  mieszkancow kresow ,woleli oddac sie w niewole niz ukrywac 

23 minuty temu, dysydent napisał:

jeżeli jest powodź to masz pretensję do tego co za dużo wody nie lubi że się pływac uczy?

jesli ktos nie przezyl niejednej powodzi w zyciu niech sie nie wypowiada na jej temat .... po co mam umiec plywac jesli w wodzie powodziowej to co najwyzej pozniejutopic sie mozna, macie pojecie jaki to zywiol ???  jedynie na drzewie wyrwanym z korzeniami mozna plynac.

pamietam jak zlapalismy psa z buda-dzieckiem bylem

1100 metrow szesciennych na sekunde przeplywa na pobliskim wodowskazie -

Opublikowano (edytowane)

zgoda @jacus to że ktoś umie pływać nie znaczy że powódź przeżyje ale utrzymywanie przez zwolenników socjalu jako celu społecznego jest właśnie taką wiarą ze pomimo powodzi nieróbstwa umiejętność korzystania z socjalu wystarczy aby popłynąć na powierzchni gdy nieróbstwo powszechne do katastrofy niedostatku doprowadzi

23 minuty temu, bezbarwny napisał:

Pretensji to nie ma co mieć, co najwyżej przez chwilę zastanowić się można, czy zasadnie głupkami nazywa tych, którzy od dawna pływać potrafili. 

tylko oni w zgubnej wierze utrzymują że skoro już pływać potrafią to po co robić meliorację aby powodzi zapobiec a to jak inaczej jeśli nie glupotą nazwać?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

jesli ktos nie przezyl niejednej powodzi w zyciu niech sie nie wypowiada na jej temat .

Jedna na Odrze, dwie na Wiśle, w tym Połaniec. Najgorzej jak nie ma dokąd sp***dolić.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Nic nie jest pracownika, do chwili kiedy nie zostanie mu wypłacone.😂

także na tej ziemi nie jest nic twojego ,wszystko masz wypożyczone na chwilę,a wracając do tematu ,kilka lat temu mój były pracodawca ,biznesmen wywrzeszczał w nerwach do nas pracowników ,,jak wy nie zarobicie to ja nie będę miał " to czyje są pieniądze?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A to jest klasyczne przerzucanie odpowiedzialności za firmę na pracowników. Jeżeli zaproponowałby udziały w zyskach, to co innego. Ale tego pracownicy nie chcą, bo pojawia się wtedy odpowiedzialność po ich stronie za firmę. A to nie pasuje. 

Szef nie powinien opowiadać takich rzeczy pracownikom, bo to branie na litość. Ciekawe kiedy rządzący to załapią?

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

no kiedy trafi towarzystwo co ciekawie i fajnie pisze to ja muszę w pole
fajnie sie Was czytało, rozmawiało
na ra.

i tylko jeszcze na przyszlość (bo zapomniałem podlinkować)
https://www.dziennikwschodni.pl/magazyn/konfrontacja-z-faktami-moze-byc-bolesna-ale-tez-moze-przyniesc-oczyszczenie-rafal-hetman-o-ksiazce-izbica-izbica,n,1000288600.html

może sie temat rozwinie a czy przyjdzie oczyszczenie? co najwyżej uznanie prawa Przyrody walki o teren pomiędzy osobnikami stadami tego samego gatunku.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v