Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, Rogas71 napisał:

Problemu nie ma z cenami saletry tylko z cenami pszenicy które są zbyt wysokie dla tych co wylicytowali dzierżawy po 3 tony z ha i teraz niejeden popłynie piachu już dawno powinien las rosnąć a nie je przewraca przez dotacje i truje środowisko

Typowy ideowy lewicowiec z Ciebie wychodzi. 

Opublikowano
11 minut temu, Rogas71 napisał:

Problemu nie ma z cenami saletry tylko z cenami pszenicy które są zbyt wysokie dla tych co wylicytowali dzierżawy po 3 tony z ha i teraz niejeden popłynie piachu już dawno powinien las rosnąć a nie je przewraca przez dotacje i truje środowisko

saletrę i nawozy nie tylko się sieje po po pszenicy 😄. reszta płodów rolnych aż tak nie zdrożała a też trzeba je uprawiać

mimo że jest po 1400zł to i tak przelicznik w stosunku do nawozu jest kiepski. na 1t saletry nie starczy ci dwie tony pszenicy 😄

Opublikowano
19 minut temu, Rogas71 napisał:

Swoje ziemie zaleś, a nie zazdrość ludziom piachów. 

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Rogas71 napisał:

Problemu nie ma z cenami saletry tylko z cenami pszenicy które są zbyt wysokie dla tych co wylicytowali dzierżawy po 3 tony z ha

Kużwa, jak można ustalać cenę dzierżawy na tony pszenicy z hektara?. Ustala się konkretną stawkę w PLN. To coś podobnego jak był z kredytami frankowymi. Ale widać ludzie tak lubią.🤣

• Like 1
Opublikowano

A o co mają ustalać o cenę gazu podatek też jest ustalany o cenę żyta , dziwi mnie tylko jak można ustalać opłatę za śmieci dla wszystkich jednakową powinna być uzależniona od dochodu więcej zarabiasz więcej płacisz bo oczywiste że więcej śmieci produkujesz😎

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

powinna być uzależniona od dochodu więcej zarabiasz więcej płacisz bo oczywiste że więcej śmieci produkujesz😎

Nie zgadzam się, ci biedni to dużo alkoholu piją, głównie w szklanych butelkach, a transport szkła jest dosyć kosztowny... Ja wystawiam worek szkła raz na 1-2 miesiące, a u sasiada, wyborcy miłościwie panującej partii, po 2 worki szkła, a i kosz pełen pampersów, bo 2 kaszojady ma ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

Taaa, bo zarabia to za śmieci więcej, je za 3, pije za 6 i trza mu doyebać. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Rogas71 napisał:

A o co mają ustalać o cenę gazu podatek też jest ustalany o cenę żyta , dziwi mnie tylko jak można ustalać opłatę za śmieci dla wszystkich jednakową powinna być uzależniona od dochodu więcej zarabiasz więcej płacisz bo oczywiste że więcej śmieci produkujesz😎

czyli jak , bogaty nie placi za smieci bo często wyjężdza na urlop , jje w restauracji to miej smieci produkuje a biedak cały czas w domu i cały czs produkuje smieci ?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Kużwa, jak można ustalać cenę dzierżawy na tony pszenicy z hektara?. Ustala się konkretną stawkę w PLN. To coś podobnego jak był z kredytami frankowymi. Ale widać ludzie tak lubią.🤣

Od  wieków czynsz dzierżawny ,podatek był ustalany od ilości  q z ha,  żyto czy pszenica to sprawa drugorzędna

Opublikowano (edytowane)

Za te śmieci rolnik powinien sam zapłacić 100 % .

Rolnicy nadal mają problemy z usuwaniem folii rolniczych, agrowłókniny czy też innych odpadów wytwarzanych w związku z prowadzona działalnością.

Brakuje odbiorców dla agrowłókniny, która jest łatwopalna, a składowanie jej w hali czy placu rodzi ryzyko.

Rolniczy samorząd stoi na stanowisku, że rząd musi jak najszybciej opracować i wdrożyć systemowe rozwiązania w zakresie zagospodarowania odpadów z tworzyw sztucznych pochodzących produkcji rolniczej.

Anie ktoś ma za to zapłacić .

Rolnik powinien zapłacić za każdą tonę śmieci foliowych , 1000 zł .

Jak się dowiedzieliśmy, niektóre firmy są nawet zainteresowane odbiorem rolniczych odpadów, ale oferowane przez nie ceny za wykonanie takiej usługi są bardzo wysokie. W łódzkim za odbiór tony śmieci żądają około 1 tys. złotych.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

Od  wieków czynsz dzierżawny ,podatek był ustalany od ilości  q z ha, 

Przecież to dzierżawca musi mieć policzone do jakiej kwoty mu się opłaca brać dzierżawę. W obecnych warunkach to juz nie rzucanie kostką ani wróżenie z fusów ceny pszenicy. To być, albo nie być  gospodarstwa. 

Idąc na przetarg mam kalkulator i kwit, wiem że do danej granicy ma to sens a powyżej już nie ma. Ale widać rolnikowi nie po drodze z pisakiem i kartką.

Opublikowano
15 minut temu, Rogas71 napisał:

Czyli wyznajesz czysto komunistyczne poglądy. Jak ktoś ma więcej to trzeba mu zabrać bo ciemne zawistne masy tego żądają.

Skąd masz pewność że ten kto zarabia więcej produkuje więcej śmieci ? Jak żeś to wydedukował? 

9 minut temu, jarecki napisał:

czyli jak , bogaty nie placi za smieci bo często wyjężdza na urlop , jje w restauracji to miej smieci produkuje a biedak cały czas w domu i cały czs produkuje smieci ?

Pewnie jest to częściowo racja. Do tego  jeden grubas i żre 2x więcej co inny i co  w takim razie? Może według wagi obywatela ilość śmieci szacować?  No a taki co dużo pracuje w biurze też mniej śmieci wyprodukuje niż siedzący na tyłku. No a tacy co w delegacje jeżdżą to jak ich rozliczać? Wsiądzie ci taki w tira i 10 dni go w chałupie nie ma a płacić musi.

A tak na serio to nie ma żadnego idealnego systemu który to prawidłowo wyceni więc ryczałt od łebka jest najprostszym i najoczywistszym systemem. Niestety uzależnianie od zarobków jest czystym komunizmem co jest kolejnym potwierdzeniem że PIS to neokomuna. 

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, ws71 napisał:

Od  wieków czynsz dzierżawny ,podatek był ustalany od ilości  q z ha, 

Przecież to dzierżawca musi mieć policzone do jakiej kwoty mu się opłaca brać dzierżawę. W obecnych warunkach to juz nie rzucanie kostką ani wróżenie z fusów ceny pszenicy. To być, albo nie być  gospodarstwa. 

Idąc na przetarg mam kalkulator i kwit, wiem że do danej granicy ma to sens a powyżej już nie ma. Ale widać rolnikowi nie po drodze z pisakiem i kartką.

,

Ulman napisał:

Socjalizm  nie ma nic wspólnego z pomocą  socjalną?

Oczywiście że nie

Tak samo jak kapitalizm z gospodarką rynkową

Opublikowano

Ciekawie sie robi... No to idźmy dalej. 

Czym w takim razie jest pomoc socjalna i z jakich poglądów politycznych się jej idea wywodzi? 

Twierdzisz ze kapitalizm nie ma nic wspólnego z gospodarką rynkową? 

Czym więc wg ciebie jest kapitalizm i jaki model gospodarczy z niego wypływa?

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

@Rogas71 ty nie masz prawa robić na swojej ziemi co chcesz. Masz masę ograniczeń dotyczących wycinki, pozwoleń za zabudowę, a kopaliny i tak do Ciebie nie należą.  Sprawa która tu jest przytoczona jest poruszana już od jakiegoś czasu. Zostało naruszonych masę przepisów, a nikt z tym ni nie robi, bo ziemia należy do archidiecezji. Co więcej ziemia taka, to nie jest prywatny folwark biskupa, a tak to oni traktują. 

koncesja można sobie łatwo załatwić jak oni tak i my 

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Socjalizm  nie ma nic wspólnego z pomocą  socjalną?

Socjalizm zakłada iż każdy dostanie według potrzeb, czyli jest sam w sobie pomocą socjalną., gdyż nie zakłada aby ktoś nie dostał. Oczywiście wraz z okrzepnięciem sacjalizmu słowo " dostał" nabiera całkiem innego znaczenia, bo wtedy uczestnik tego systemu zamiast potrzebnych mu dóbr dostaje , ale pałą przez łeb.😂

Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

Tak jak i gmina nie jest wójta miasto prezydenta tak samo można powiedzieć że się panoszą jak na swoim nakładając kolejne podatki na mieszkańców ksiądz nikogo do dawania nie zmusza często jeszcze dokłada do parafii

dowcip roku i to na samym jego początku, tylko automatycznie nasuwa się pytanie - qwa, z czego???

jednak germańcy nie są groźni bo to łajzy jakieś. mają zakaz fajerwerków a i to paru się wysadziło . pewnie tymi kupionymi w Polsce
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-01-01/sylwester-zakaz-sprzedazy-fajerwerkow-w-niemczech-i-austrii-wybuchy-materialow-domowej-roboty/

ciekawe kiedy wprowadzą zakaz sprzedaży noży kuchennych?

wesołego roku

bo na co więcej możemy liczyć?

• Like 1
Opublikowano

Segregacja Polek u Polaków trwa w najlepsze tak samo jak jawna dyskryminacja na każdym kroku i jawne okradanie klasy średniej. Bogaty dalej będzie bogaty, klasa średnia zniknie a bieda będzie się pogłębiać. Nienawiść w społeczeństwie budowana jest przez PiS sukcesywnie. Oby odpowiedzieli za te podziały i nierówności w społeczeństwie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v