Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

k**wa takie gospodarstwa i w Polsce ma brakować pszenicy to komuś się coś pomyliło skoro powie inaczej .

Mając piachy i 20 ha czy tam 50 ha to w tym dużym wystarczy 5 ha i to samo będzie co  te 50  ha .

Opublikowano

tak ci sie wydaje- nawet na i czy II klasie samo nie urosnie,do tego ile jest takich gleb ??? 

ja mam pole co zaczyna sie II klasa a konczy V i duzych roznic nie ma- burza wymlocila wszystko😛, zreszta nawet w normalnym roku nie urosnie 2 razy wiecej-ba nawet w suchym na tym ile na dole sa lepsze plony niz na gorce, roznica jest  w uprawie.

ten gosc od lat produkuje sie w mediach-robi takie kombinacje ze glowa mala, zeby te tony osiagnac- czyli wcale nie jest rozowo...

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

k**wa takie gospodarstwa i w Polsce ma brakować pszenicy to komuś się coś pomyliło skoro powie inaczej .

Mając piachy i 20 ha czy tam 50 ha to w tym dużym wystarczy 5 ha i to samo będzie co  te 50  ha .

Produkcja jest dużo większa jak konsumpcja i jesteśmy eksporterem netto. Jak za dużo pójdzie na eksport to mogą być braki. 

Skoro ty jesteś spod Zamościa to chyba powinieneś mieć świadomość jakie są ziemie 30-50 km od ciebie i jak się pracuje na I klasie a jak na IV . Ty w ogóle masz gospodarstwo że takie bzdury wypisujesz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

ja mam pole co zaczyna sie II klasa a konczy V i duzych roznic nie ma- burza wymlocila wszystko😛, zreszta nawet w normalnym roku nie urosnie 2 razy wiecej-ba nawet w suchym na tym ile na dole sa lepsze plony niz na gorce, roznica jest  w uprawie.

tak właśnie z wioski okoliczni biją do mnie ty tyle nawalisz ze masz 2 razy tyle ....   ja gadam owszem od ciebie na pewno 2 razy tyle  

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Skoro ty jesteś spod Zamościa to chyba powinieneś mieć świadomość jakie są ziemie 30-50 km od ciebie i jak się pracuje na I klasie a jak na IV . Ty w ogóle masz gospodarstwo że takie bzdury wypisujesz? 

Zamościu chyba same piachy widziałem ...     

Opublikowano
16 godzin temu, Roman176 napisał:

wina ograniczeń ... ostatnio jest taki popyt ze sprzedawali 3 tony max teraz od was przyjechał wanną i dostał tyle 

Czyli kopalnie nie nadążają z wydobyciem ? Wydobycie jest na takim samym poziomie jak rok temu czy innym ?

15 godzin temu, jacus napisał:

ile razy wam mam powtarzac wegiel jest tani -to na skaldach was robia w konia !!!

https://www.tauron-wydobycie.pl/oferta-handlowa/wegiel

roman -dotknela cie juz rewolucja telewizyjna ?? s-hevt-owales sie juz ?, kurna kanaly co z wisly odbieram juz przeszly na nowa technologie i kilku programow juz nie odbieram, musze na krakow przeprogramowac.

Dostaniesz dotacje od rządu to sobie kupisz tuner i przy okazji wpiszesz się na listę abonentów 😛.

13 godzin temu, jacus napisał:

to przelacz na naziemna tv i zobaczysz albo i nie 😛. juz republike mozna na naziemnej ogladac -poodbno jam masz sprzet przystosowany....

To nie zależy od sprzętu tylko od nadajników też. Republika nadawana jest z testowych nadajników Polsatu a te mają zasięg lokalny. Co innego testy TVP, te pokrywają ok. 90 % Polski.

2 godziny temu, jacus napisał:

tak ci sie wydaje- nawet na i czy II klasie samo nie urosnie,do tego ile jest takich gleb ??? 

Weź to napisz w cenach nawozów bo tam najważniejsza jest w tej chwili cena a nie ważne jaki będzie rok i cena zbóż po zimie.

https://sport.interia.pl/paulo-sousa/news-mocne-slowa-o-paulo-sousie-oto-jego-kandydat-na-nowego-selek,nId,5737181

Engel na trenera, ktoś chyba sobie kpi albo chce mu dać pracę. Jego osiągnięciem było to, że Wójcik mu uformował kadrę a on wskoczył na jego miejsce. Ale ekspert w studiu to był 😛. Znał nawet myśli zawodników i stałe fragmenty gry jak to mają opanowane, tylko żaden nie doszedł do skutków.

Opublikowano
Leszy napisał:

"Według danych PSE w pierwszych dziewięciu miesiącach 2021 eksport energii elektrycznej z Polski w ramach wymiany handlowej wyniósł ponad 5573,8 GWh wobec około 1150,2 GWh rok wcześniej, a import sięgnął prawie 7832,8 GWh wobec 11258,42 GWh rok wcześniej."

Ogólnie to nic nie znaczy. 

Właśnie w ujęciu ogólnym czyli rocznym to może coś znaczyć...

Opublikowano
Agrest napisał:

1 minutę temu, mirro napisał:

Roman podaj namiary GPS gdzie jutro podstawić naczepę pod tak tani wungiel, Najlepiej groszek. Jeszcze Ci odstępne kopsnę.😂

Ale to cena przy własnym załadunku - ręcznym dodam, by zmniejszyć tzw ślad węglowy🤦‍♂️😁

To jest cena z własnym wydobyciem...

Opublikowano
Roman176 napisał:

10 minut temu, Agrest napisał:

Romek, a ty czasem nie startujesz na rentę chorobową lub grupę inwalidzką? 

no jeszcze by tego brakowało 

11 minut temu, Agrest napisał:

Założyłeś się że łańcuch zatrzymasz ręką?😉

na af pisali ze lepiej  oszczałka się ostrzy a ja pokazałem ze pilnik króluje 

Nie lepiej a szybciej i zawsze przy wymianie łańcucha robisz obsługę całego nazbieranego syfu. Aby ostrzałka dobrze w miarę ostrzyła musisz sobie choć kamień odpowiedniej do łańcucha grubości założyć..

mirro napisał:

kumpel wysypał mu na rękę zawartość naboju 14,5 mm ślepego i podpalił.

Ty. Ale to bez eksperymentu wiadomo, że łatwego gojenia nie będzie. Zawsze mi w takich przypadkach przychodzi myśl aby otworzyć pomysłodawcy czaszkę i zamieszać budyń aby się nie przypalił...

Opublikowano
Roman176 napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

odpowiedniej do łańcucha grubości założyć..

ale kamienia do ostrzałki myślałem ze uniwersalne tylko pilnik do ogniwa jest zależny 

Kamieni masz w grubościach tyle co pilników. Drugi etap to dobre imadełko...

Opublikowano (edytowane)

spokojnie z tym gazem za 2 lata bedą mieli tanszy , muszą tyle płacić firmy żęby klient indywidualny miał taniej ale od 2024 rynek gazu zostaje uwolniony .          ale jezeli porównujemy to co najmiej srednia z 5 lat bo w ubiegłym roku ceny były wyjątkowo niskie tak samo jak paliwa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

co za megalomania oceniać.... prognozować wyceny energetyki z mechanizmów gospodarki europejskiej czy nawet euroatlantyckiej po przez relacje np Rosja unia czy USA Rosja Unia a nawet jeśli i OPEC by dokooptował..

przecież przyczyny nawet obecnej destabilizacji leżą w Azji. Dla tego też z punktu widzenia iście prowincjonalnego nawet unii jako całej wydaje się to chaotyczne i zaskakujące wręcz nie do przewidzenia.
Tak - prognozując jakie ceny będą w przyszłości w oparciu o obserwację tylko lokalnego podwórka uzyska się tylko i wyłącznie bzdury bo zachód jako całość JUŻ NIE JEST centrum gospodarczym świata.

a Rosja to nie jest ani zachód ani Azja ale jeśli grożą zamknięciem Jamału to wiadomo do czego zmierzają.
Jeśli nic radykalnego się nie wydarzy to za kilka dekad Europa dla Rosji nawet będzie tylko mało istotnym i niegodnym uwagi pryszczem

i jeszcze taka dygresja choć na temat
Blokada ukraińska tranzytu kolejowego Chiny unia to komu najbardziej służy? i podpowiedź - kto może najbardziej Ukrainę szantażować np pomocą militarną w potencjalnym konflikcie z Rosją?

czy to nie jest ostatni moment na dogadanie się trójstronne unii Rosji i Ukrainy?

widząc poziom intelektualny po tych trzech stronach to mooooże Rosja była by w stanie ale reszta? czy w stadzie baranów możliwe porozumienie co do kierunku marszu całego stada?

barany mają to do siebie żer gdy trawy na pastwisku obfitość to spokojnie żrą do gołego a gdy brakować zaczyna to tratują się wzajem w przechodzeniu przez bramę do następnego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Z Popytem nie nadarza 

Pozwolisz że pociągnę jeszcze temat. Więcej idzie za granice czy na kraj ?

1 godzinę temu, jarecki napisał:

to jest chwilowa nawdyżka eksportu energi , trend raczej jest w kierunku importu , z końcem tego roku niemcy wyłaczają 3 bloki w elektrowniach atomowych .

Dlatego powinniśmy poczekać z wdrażaniem nowości i obserwować jak sobie z ekologią radzą USA czy Niemcy na przykład i dopiero wyciągać wnioski a nie wychylać się przed szereg bo jest taki trend czy moda. Każda moda przemija.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

spokojnie z tym gazem za 2 lata bedą mieli tanszy , muszą tyle płacić firmy żęby klient indywidualny miał taniej ale od 2024 rynek gazu zostaje uwolniony .          ale jezeli porównujemy to co najmiej srednia z 5 lat bo w ubiegłym roku ceny były wyjątkowo niskie tak samo jak paliwa 

to że firmy będą płacić więcej to ten klient indywidualny nic nie odczuje ? 😂 gdzie takie podstawy ekonomii wykładają ? 😂

zwykły kowalski ma nic nie kupować 😂

za rok może ktoś splajtować a co dopiero za 5 lat

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

o że firmy będą płacić więcej to ten klient indywidualny nic nie odczuje ? 😂 gdzie takie podstawy ekonomii wykładają ? 😂

W TEJ CHWILI CENA dla klienta indywidulnego jest ustalana odgórnie ale tą strate na tych gospodarstwach domowych pokrywają firmy i instytucje którzy płacą drożej za gaz , po uwolnieniu cen wszyscy będą płacić ceny rynkowe i raczej gaz dla firm potanieje [nie będą dotowac gospodarstw domowych ]. taka realna cena została zaproponowana w gm. tarnowo podgórne tzn . wzrost cen o 170 % 

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

coś chyba na bakier jesteś  z realiami 😂. duże gosporastwo zbiera np10t/ha a ty na piachach wedle twojej filozofii 1t/ha ? 😂

1 minutę temu, jarecki napisał:

po uwolnieniu cen wszyscy będą płacić ceny rynkowe i raczej gaz dla firm potanieje [nie będą dotowac gospodarstw domowych ].

Już widzę jak ten kochany suweren miałby nie być chroniony przez państwo 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v