Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

18 minut temu, witejus napisał:

teraz oczywiście wykręcasz kota

Zawsze tak piszę i pisałem to co powyżej. Jesli rząd zabiera ci pieniądze  to wręcz obowiązkiem jest jak najwięcej z nich odzyskać i nie jest to powód do wstydu ani nie świadczy o byciu socjalistą bo jest to działanie idące pod prąd socjalistycznym ideom. Gdybym płacił na socjal dla innych i nic z tego nie pobierał , to byłoby socjalistyczne zidiocenie.

Opublikowano

a ja se zszedłem z opryskiwacza,patrze,a tu nasz prezydent po rumunsku mówi,woooow!juz teraaz kojazze,górniak-kwasniewski-duda-rumunia,nio i wyszło PIS!+SLD

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, glicer napisał:

a ja se zszedłem z opryskiwacza,patrze,a tu nasz prezydent po rumunsku mówi

Bo to stale aktualny kierunek ewakuacji przez miłościwie panujących, w razie jakiej inwazji.😂 To z językiem trza być na bieżąco. 

35 minut temu, jarecki napisał:

wartoswcią najwiekszą firmy są pracownicy i od tego zacznijmy .

A pewnie że są. Tylko do chwili kiedy nie zaczynają rządzić firmą. Problemy pracownika są też problemami pracodawcy. W drugą stronę to już nie działa. Pracownik znajdzie sobie innego, takiego bez problemów.😂

Opublikowano

A już widziałem takich co mieli lepiej gdzie indziej. To jest kłopot gdy ktoś odchodzi ale jeszcze większy gdy na siłę siedzi w firmie.

Dysydent twierdzi, że niemców nie widać w googlach bo się boją. Przed wojną też wiele robili po cichu właśnie dlatego, że się nie bali. Tak z rolniczej półki - w Petersburgu naparzają ciągniki z Deutza i ZFa oraz Dany i Carraro oraz handlują kombajnami Sampo. Kamaz powinien nazywać się KaM.A.N. Nic się nie boją. Rura w Bałtyku będzie. Ruskie są częścią europy i ktoś musi być ten mądrzejszy. Na koniec wojny najbardziej zatwardziali NSDAPowcy wiedzieli, że militarnie w narodowym kotle niczego się nie wskóra. Ruscy nie są o tym do końca przekonani bo tkwią w systemie zamordyzmu narodowych SSR. Ale angażują się w konflikty coraz bardziej na zasadzie: kto chce niech se ginie. Czy to ruski masochizm czy niemiecka megalomania to cechy narodowe wysysane z mlekiem matki. Pomagają niestety populistom co widać na podwórku martyrologii Narodu Polskiego obecnie. Niestety to wartości nieprzeliczalne w interesach i mocne pobudzanie tej struny lokuje petenta w oddali ogonka do podziału tortu. O.

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

tylko oni w zgubnej wierze utrzymują że skoro już pływać potrafią to po co robić meliorację aby powodzi zapobiec a to jak inaczej jeśli nie glupotą nazwać?

Przy odrobinie dobrej woli, zrozumienia i koniecznie świadomości, brakiem świadomości właśnie...no i by starczyło...

Dnia 5.05.2021 o 23:35, Ulman napisał:

Właśnie po to się człowiek stara i kombinuje żeby nie było "jakoś" tylko dobrze.  Jak juz pisałem, cieszę się  z tych co liczą że "jakoś będzie" bo stanowia potencjał dla powieszania mojego gospodarstwa.

...ale co po radości, skoro w jasności umysłu, świadomości brak. No niby ta świadomość jest, a jednak jej brak. Można się rozwijać dzięki nieświadomości, a z drugiej strony głupkami mniej świadomych się nazywa. Tylko w jaki sposób rozwijałby się, gdyby tak wszyscy w koło rozwijać się chcieli? To może jednak wartałoby szanować że jest jak jest, a te „zagrabione” w podatkach grosze na jałmużnę, jako koszt uzyskania przychodu, z zadowoleniem że się dało/udało, potraktować. 

I tak inną drogą, czy naprawdę w koło Was tyle nędzy i nieróbstwa? Bo ja, gdy przyrównam lata 90te z tym co teraz, to jednak zmieniło się wiele i ta świadomość melioracyjnodrenażowa, to jednak rośnie. 

• Thanks 1
Opublikowano

u mie stare nie roby z krwi i kosci wymierają w wieku + _  40-50 lat a nowego pokolenia nierobów brak , nawet tak nie piją jak dawniej tak jak opowiadają to w latach 90 pod sklepem wieczorami i w wekend po 30 chłopa stało a teraz przyjdą na pół godziny coś wypiją i do domu .

Opublikowano

"Segregowanie śmieci to hipokryzja. Czy to zmieszamy, czy nie, dla planety mała różnica"

Chciałbym, żebyśmy w końcu wyłamali się z hipokryzji systemowej i powiedzieli Unii: mamy w nosie sortowanie śmieci i ten wasz cały recykling, nie będziemy się ścigać w tej dyscyplinie, bo wszyscy kłamiemy sami sobie, że recykling działa - z ekspertem gospodarki odpadami Michałem Pacą rozmawia Grzegorz Sroczyński

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27064667,segregowanie-smieci-to-hipokryzja-czy-to-zmieszamy-czy-nie.html

ciekawy artykuł 

Opublikowano

żadna nowość - jeżeli idzie o plastik to puścić gaz i spalić w odpowiedniej temperaturze odzyskując ciepło dla prądu, pary i chłodu. Jeżeli pierwotne opakowanie da się na coś przerobić yo i tak to coś na koniec trzeba będzie spalić. Cały czas tu piszę o systemie kaucyjnym... ale tam. Przy czym szkło podraża koszty transportu. Jarecki - nie stoją pod sklepami tylko piją, biorą guzika i jadą. Czasy się zmieniają...

Opublikowano

Ach. Te bzdety o maśle z metra niech chłopina najpierw z sanepidem skonsultuje bo jeszcze jakiś dureń z rządu to chwyci i zastosuje.

Prymas - recykling jest zajebiście potrzebny a problemem nie jest papier po maśle a wór po czipsach gdzie jego 40% jest po to aby pakować powietrze i towar wydawał się obszerniejszy. Wielowarstwowy plastik nadaje się do spalenia jedynie. Nawet hak przyjąć model tego gostka to wymiana butelek jest już recyklingiem a same butle wymagają ostatecznie przetworzenia. To jest istotna sprawa i finito. Jak inaczej ludzi zmotywować jak nie przez kieszeń? Nie mniej gość się rozpędził bo należałoby zacząć od zaprzestania wożenia wody w PET bo jest w kranie. Dla porównania - Przewieźć 800 l wody w butelce jest ekonomicznie opłacalne. 800 kg soli jest nieopłacalne.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bezbarwny napisał:

świadomość melioracyjnodrenażowa, to jednak rośnie

nie u wszystkich a nawet nie u większości choć przyznam że u wystarczającego odsetka aby na przyszłość była jakaś nadzieja.
Kluski Romana (tego od komputerów a teraz od owiec) posłuchałem gdzieś na yt i zaraz poszukam.
To jest właśnie jeden z tej mniejszości "melioracyjnej"
łeb mi na...ala po opryskach to niech On za mnie pogada.

5 godzin temu, bezbarwny napisał:

Przy odrobinie dobrej woli, zrozumienia i koniecznie świadomości, brakiem świadomości właśnie...no i by starczyło..

no ale co ja zrobię jeśli dureń jest bardziej medialnie ;) bez prowokacji nie zostaniesz zauważony nawet gdybyś ogłaszał coś typu - nie macie świadomości że zjadamy ostatnie ziarno które było na zasiew.
(oczywiście dureń nie Kluska a to na inny temat z innych tutaj rozmów)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ulman - ale co chcesz? To tylko wojsko. Wiemy jak jest. W tej formacji jestem szeregowy i takie moje miejsce. Nie mniej dowódcy dostają do ręki zasób gotowy pracować na drugą zmianę i nie potrafią tego ogarnąć. Albo nie chcą albowiem najprościej jest złapać człowieka o 6 rano i wypuścić o 22. Skąd wiem? Bo zorganizowałem ludzi do napisania apki na dyspozycyjność czyli delikwent oznacza swą gotowość w telefonie godzinowo a na strukturze kompanii zapala się zielony pasek wraz lokalizacją. Usłyszałem: "nie da się" to się nie wychylam.

a to znaczy że jutro wieczorem mam coś do zrobienia - dzięki dysydent

Opublikowano

Ciesz się, że tylko powiedzieli że się nie da.😂 Mogli Cię zastrzelić a tylko powiedzieli że się nie da.

Wiesz czemu ludzie spieprzali na kolejne misje? Właśnie dlatego aby uwolnić się na chwilę od idiotów o jakich piszesz.😂

Opublikowano (edytowane)

bardzo sie na mnie raz jeden znajoimy obraził jak przyszedł i zaczął doradzać mi przybudowie (nota bene sam w życiu nic nie zbudowal) a na koniec wytknął że u niego taczka by tak nie piszczała i dawno by ją nasmarował to mu rzekłem
- wiesz dawno bym już to zrobił i nawet tam stoi olej ale ja wolę słuchać tej taczki jak ciebie. Przynajmniej trochę zagłusza :P

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

a jesli i taki idiota jechal na misje ???

Bywały i takie przypadki. 

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a na koniec wytknął że u niego taczka by tak nie piszczała

Taczka musi piszczeć, inaczej budowa się nie powiedzie.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v