Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ten niedobry "sond" mógł skarcić i ukarać prawdomówną TVP?😲

https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/miasto-gdansk-kontra-tvp-nie-od-tego-jest-tvp-by-walczyc-z-przeciwnikami-rzadu/2gpyddc

34 minuty temu, marulekk napisał:

Ryszardzie przeginasz 🤬

Chyba za długa zima już jest bo ci od tego leżenia zwoje przepala.

Czemu te bambry mają być według twojej tezy zlikwidowane???

Że ktoś ma więcej hektarów od ciebie i ciebie to boli, każdy robi na tylu ile ma, jakbyś miał 500 ha  to też byś robił tylko wtedy smialbys się z pieciohektarowców.

Że ktoś pryska co drugi dzień, jest środek dopuszczony to pryskaja, jest od tego piorn i niech kontrolują czy zgodnie z prawem a jak cinie pasuje to dzwoń do PłUDY i niech zakaże wszystkim pryskać w 100% , środowisko bedzie zdrowe ale i tak z Ukrainy będą "zdrowe' towary ściągać 

Że ktoś chce  inwestować i się rozwijać, niektórzy mają ambicje aby iść do przodu a nie leżeć pół roku na tapczanie i wpatrywać się w tv w obietnice władzy

Bez urazy Rychu ale się zezłułem💐

Szkoda strzępić języka na tego lenia. 

Opublikowano

każdy ma swoje potrzeby i na te potrzeby pracuje , dla jednego kryterium jest rozwój dla drugiego normalne życie , każdy sam sobie niech wyznaczy standard życia , jak ktoś  chce pracować to niech to robi nikt nie zmusza do pracy . nie zawsze bycie dyrektorem oznacza lepsze życie od zwykłego pracownika . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

takie pytanie się nasuwa - jeżeli człowiek, któremu niczego nie brakuje, na wszystko ma czas, żyje sobie na luzie - jest leniem - to kim są ci, którzy całe dnie pracują, na nic nie mają czasu i ciągle narzekają, wylewając swoje żale w internecie - nieudacznicy?

------------------------

przyszła mała zima i zabrakło prądu, najpierw szwedom, później niemcom a teraz kilku stanom w usa - chyba trzeba dostawić więcej wiatraków :) zamiast elektrowni węglowych

Edytowane przez nie
Opublikowano
13 minut temu, nie napisał:

nieudacznicy?

E no...w tym konkretnym przypadku, to raczej „drzazga w oku”, choć może belka raczej.

ale, skoro, to jak nieudacznik nazwać ma kogoś, kto chce go opodatkowaniem od jego przedsiębiorczości obłożyć, choćby z tego względu, że Łon się „nie łapali”, a w zasadzie, to nawet wniosku nie złożyli? W tym konkretnym przypadku, to głąb, czy,  Ulmanowe zapożyczając...gamoń? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, nie napisał:

takie pytanie się nasuwa - jeżeli człowiek, któremu niczego nie brakuje, na wszystko ma czas, żyje sobie na luzie - jest leniem - to kim są ci, którzy całe dnie pracują, na nic nie mają czasu i ciągle narzekają, wylewając swoje żale w internecie - nieudacznicy?

Jest człowiekiem zadowolonym? No chyba że solą w oku jest przysłowiowy "Fynd somsiada" wtedy jest utajonym frustratem a jego zadowolenie to tak faktycznie poza.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

jeśli jakieś podłe pole w niskiej klasie gdzie plon koszty nie zawsze zwraca to czemu nie
Z logiki wynika że "opanelowanie" tymi bateriami wyłączy grunt z jakiegokolwiek użytkowania a tylko dzierżawa bo pewnie te ograniczenia obrotu ziemią

oczywiście ryzyko że "pomysłowo a zdzierczo panujący" potraktują takiego rolnika jako kapitalistę przedsiębiorcę i którąś z kolejnych ustaw i za to ozusują/opodatkują ryczałtowo :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Umowę przejrzeć z radcą prawnym bo małym drukiem mogą być wpisane kwiatki. Trzeba tez pamiętać, że taki grunt wypada z podatku gruntowego, a wpada pod podatek od nieruchomości stref przemysłowych czyli najwyższy z możliwych, a z tego co się orientuję to wszystkie sprawy fiskalne scedowane są w umowie na właściciela gruntu (przynajmniej tak było w umowie do której miałem dostęp).

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, nie napisał:

przyszła mała zima i zabrakło prądu, najpierw szwedom, później niemcom a teraz kilku stanom w usa - chyba trzeba dostawić więcej wiatraków :) zamiast elektrowni węglowych

Aaaaaa bloki węglowe to sie uruchamia ot tak z godziny na godzinę, w ramach potrzeb, czy raczej muszą pracować w ruchu ciągłym?

Zdaje się że najszybciej to idzie w atomowych.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mirro napisał:

bloki węglowe to sie uruchamia ot tak z godziny na godzinę, w ramach potrzeb, czy raczej muszą pracować w ruchu ciągłym?

Rozruch jak i wygaszanie bloku trwa 1-2 doby w zależności od jego wielkości.

Opublikowano (edytowane)

o ile te atomowe są bo akurat w Polsce "najszybciej" z ich budową nie idzie
Elektrowni jądrowych w Polsce nie było, nie ma i nie będzie zwłaszcza gdy Józio Biden wygrał wybory w USA a Rosja jak nie wybudowała nam za starych dobrych czasów tak i nie wybuduje teraz
Z resztą Rosjanie liczyli się że Polska szybko może stanąć po drugiej stronie i pomoc w budowie reaktorów jądrowych które szybko mogą zostać przekształcone na fabryki surowca do broni jądrowej... dużo by jeszcze pisać
Nie jest to jakieś kluczowe ale "wielcy tego świata" se mówią - skoro nie mają w Polsce to niech tak zostanie bo i Amerykanie tak do końca nie wiedzą kiedy nam się znów odwróci o 180 stopni
ktoś zapyta - dlaczego Czechy mają...?
- a no "Niemcy wprawione i bez wojny sobie z Nimi radzić"

długo nie trzeba było czekać gdy pojawił się pomysł poddojenia i amerykańskich koncernów medialnych
przy okazji doczepili co się dało aby ugryźć
https://dorzeczy.pl/obserwator-mediow/172856/washington-post-domaga-sie-dzialan-bidena-ws-polski.html

na razie prasa "przygotowuje grunt" propagandowy ale na granicy pewności jest że nie jest to przypadkowe i cdn.

tyle znaczymy na ile nam inni pozwolą i żaden buńczuczny nacjonalizujący rząd niczego jak dotychczas nie zmienił i nie zanosi się...
Energetyka jest jeszcze bardziej strategiczna od żywności a nikt (pomyślcie szczerze) nikt nie jest zainteresowany silną Polską w tym miejscu świata (Po za Nią samą oczywiście i może Chinom co najwyżej "to zwisa") i nie wiem co i jak trzeba aby wyrwać się z tej matni

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
48 minut temu, dysydent napisał:

Energetyka jest jeszcze bardziej strategiczna od żywności a nikt (pomyślcie szczerze) nikt nie jest zainteresowany silną Polską w tym miejscu świata (Po za Nią samą oczywiście i może Chinom co najwyżej "to zwisa") i nie wiem co i jak trzeba aby wyrwać się z tej matni

Polska może i zainteresowana. ale obywatele niezbyt. A najmniej ci co chcą rządzić.

Opublikowano

a ja myślę, że właśnie amerykanom i może chińczykom może zależeć na wzmocnieniu polski która będzie solą w oku ruskim i niemcom w ich wzajemnej miłości

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Amerykanom kulturowo mimo wszystko bliżej do Niemców a dla Chińczyków Polska to jakieś antypody jak dla nas - nie wiem - Kambodża?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Amerykanom ma zależeć na silnej Polsce? :lol:A na co im ten garb? Gaz opchną, uzbrojenie opchną, bazę mają. Klimat jest wymarzony. Tu nic nie wolno zmieniać. 

Gdyby im zależało to już z rok temu mielibyśmy ze 32 szt F 16 block 52 a naszym pojebom wybiliby z głowy F35,

A do HIMASa dostalibyśmy rakiety antyradarowe. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

Polska może i zainteresowana. ale obywatele niezbyt. A najmniej ci co chcą rządzić.

Nie cytuj poprzedniego posta  

Zostanę moderatorem to kuźwa zrobie tu porządek :ph34r: 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie cytuj poprzedniego posta  

Zostanę moderatorem to kuźwa zrobie tu porządek :ph34r: 

Ty! czekaj , ja też tak miałęm
już poprawiłem

tu jest tak duży ruch że profilaktycznie się post cytuje bo bardziej prawdopodobne że ktoś "wskoczy" zanim się zapisze niż nie wskoczy a nie każdy potrafi czy wręcz się nie chce później edytować aby adresata swojej odpowiedzi cytatem wskazać
o, teraz też muszę "docytować" do kogo piszę
zanim zacytuję to kursor trzeba ustawić na początku swojego posta aby tam cytat wskoczył a nie na koniec

tak że i Salomon by tu porządku nie upilnował
przerost ambicji nad możliwościami :P

o! a to to już jawne naciąganie możliwości do ambicji

7 minut temu, Ursus932 napisał:

Oczywiście , ale regulamin można nagiąć 😜

tak to Ty prędzej do "tiurmy" trafisz niż ci przez Ciebie moderowani xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

U mnie nie będzie tak , jest wina będzie kara 9_9

Warunek jest jeden. Że będziesz robił to zgodnie z regulaminem a nie sprawiedliwością społeczną.:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v