Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rozmawiałem ze znajomął skonczyła 26 lat to 500 zł miesiecznie ma miej  , tu akurat raczej dobrze bez podatku , młode osoby bez doswiadczenia czesto na stażu to każdy grosz sie przyda

Opublikowano

4 minuty temu, jarecki napisał:

jak zaczniesz płacić podatki bez optymalizacji to zwijaj biznes bo konkurencja ją zastosuje i Twój biznes wykonczy , ja wiele razy pisałem nie ważne jaki podatek ale że by był jednakowy dla każdego  

To musielismy sie nie zrozumieć bo ty pisałeś dziesiątki razy ze bogatszy powinien płacic 32 albo 40% bo przy jednej stawce by za dużo zarobił. Było tez ze nie mozna wszystkim równo podatków obnizyć bo bogatsi zyskaja najwiecej. Możesz się w końcu zdecydować jakie jest twoje zdanie?

Opublikowano

tak  pisałem że no obniżce PIT zyskają najbogatsi bo tak jest i to jest bezdyskusyjne , a czy płacić mają 32 % czy miej to już nie ja napisałem . Napewno podatek 50 % od najbogatszych to głupota .

Opublikowano

Jak podatki maja być jednakowe to co cie obchodzi kto ile zarobi , ile zyska i ile komu zostanie? Jesteś za jedną stawką podatkową a boli cię  ze najbardziej zyskali by dobrze zarabiający?  Przecież to się kupy nie trzyma

Ty od zawsze byłeś za progresywnym systemem podatkowym  bo przecież kto więcej zarabia powinien robić na nierobów a teraz piszesz ze powinna być inna stawka? Umiesz to jakoś logicznie pospinać?

Opublikowano

podatek liniowy i wszyscy płaco tyle samo , dlaczego karać tych co więcej zarabiają? dzisiaj jak zarabiasz to dostajesz kare bys się nie wychylał bo ci zaraz więcej weźmiemy

młodzi sa najbardziej efektywni więc powinni sie przyzwyczajać do płacenia a nie zwolnienia z podatków, jednakowa stawka by była i jak łatwo by się liczyło wszystkim

Opublikowano

No i niby racja ale w logice PISowca tak nie jest. Jeśli teraz masz progi na 17 i 32% to jest ok. Nie jest ważne że za lepszą , bardziej wydajną pracę jest karany wyższym podatkiem bo tak jest dobrze, prawidłowo i koniec. Natomiast gdy idzie o obniżenie podatków albo wprowadzenie jednej stawki to już jest złe rozwiązanie bo przecież temu co lepiej zarabia  nie powinno zbyt wiele zostać. Przy tym jest absolutnie sprawiedliwe ze dobrze zarabiający płaci kwotowo wysoki podatek a zupełnie niesprawiedliwe że przy obniżce by sporo zyskał w ujeciu kwotowym. Próbowałem to jakoś logicznie rozwikłać ale nikt nie potrafi wytłumaczyć.

Opublikowano

Tutaj nie chodzi o to by wziąć księgowego czy doradcę i unikać podatków. Tu chodzi o to, ze pisowska komuna łupi ludzi co rusz dokładając nowe podatki a pisowcy mówią, ze to dla naszego dobra. Sęk w tym, że podatków, które wprowadza pis nie da się uniknąć. Jak ktoś ma daną powierzchnię działki zabudowaną zabetonowaną to podatku wodnego nie uniknie. Z prądu też trudno przestać korzystać by nie ponosić dodatkowych opłat. To tak jak z podatkiem bankowym co to go pis jakiś czas temu wprowadził. Nie da się nie korzystać z konta w banku, nie robić na tym koncie operacji czy nie ubezpieczyć oc na samochód. A podatek bankowy te usługi podrożył lub zmniejszył oprocentowanie od lokat.

Pis skubie obywateli po trochu z różnych stron i mówi, ze to dla ich dobra. By Polska ludowa rosła w siłę a ludziom żyło się dostatnio. I niektórzy widać wierzą.

Opublikowano

Co sądzicie o wielkości gospodarstw w Polsce gdzie czytam i 51% to gospodarstwa do 5ha. A przecież to są cwaniaki co kupili glebę by być w KRUS. Powinni udowodnić że gospodarstwo jest ich głównym źródłem dochodu. Teraz sam znam 5osob co pobiegło do agencji po dotacje na komputery a dla zwykłego rolnika nie ma bo dochód przekracza . A w tv opowiadają że to dla rolników. 

Opublikowano

Może warto zakończyć to biadolenie.Za kilka lat powrócą rządy PO ,a że historia lubi się powtarzać to wiadomo jak będzie, A że wszystko to krąg polityczny , to będzie tak samo albo gorzej. Obecnie ludziom jest za dobrze , a że niezadowolenie jako naród mamy we krwi to Biadoliny z byle powodu. W czasie wojny czy za komuny ludzie to mieli dopiero problemy.  Co do kwestii dofinansowania na kompy. Zazdrość o 1500 zł ,a czy taka sama zazdrość występuje wobec rolnika który otrzymał 300 tys. na sprzęt?

• Like 2
Opublikowano

I tak ma być. Te 51% to zabezpieczenie elektoratu. Łatwiej kupić małego za 500 PLN. A z resztą nikt się za  to nie weźmie, jest dobrze jak jest.

2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Zazdrość o 1500 zł ,a czy taka sama zazdrość występuje wobec rolnika który otrzymał 300 tys. na sprzęt?

Taka sama. I to ze strony tego co nawet nie próbował składać wniosku, jak i ze strony tego co nawet nie mógł składać.

Opublikowano

I nie chodzi mi o te parę zł na komputer tylko o to jacy z nich rolnicy jak ma 5ha i da radę utrzymać się z tego. My o tym wiemy prości ludzie a w rządzie nie wiedzą tylko nikt nie chce zrobić z tym porządku. 

Opublikowano (edytowane)

Żaden rząd nie miał odwagi zreformować KRUS-u choć niejeden obiecywał w kampaniach wyborczych i sytuacja prawna jest jaka jest, a że ludzie wykorzystują chore prawo to można mieć pretensję do tych ludzi czy prawa?

a tak przy okazji
i przepraszam że z Nowym Rokiem z takim czymś ale... no nie wiedziałem o tym ewidencjonowaniu a i trzeba było "aktywować" temat jakimś wpisem (aby mi powiadomienia ... (można na af inaczej ale tak najszybciej i najwygodniej :P )
pierwsze godne uwagi na co natrafiłem
https://www.money.pl/gospodarka/nowy-obowiazek-dla-wlascicieli-domow-beda-musieli-zglaszac-czym-je-ogrzewaja-6592475476585248a.html

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, tomhim1 napisał:

I nie chodzi mi o te parę zł na komputer tylko o to jacy z nich rolnicy jak ma 5ha i da radę utrzymać się z tego. My o tym wiemy prości ludzie a w rządzie nie wiedzą tylko nikt nie chce zrobić z tym porządku. 

Potrzebny jest kolejny pełnomocnik w rządzie do monitorowania tego bajzlu. 

Opublikowano

Tu nie ma co badać. Trzeba tylko łopatą piznąć w łeb autora tego pomysłu. A przy okazji tego od wskrzeszania PKS i reanimacji terenów po PGR.

Kużwa US ma wszystkie dane. najprościej było pójśc tą drogą.

Opublikowano

Prawdziwy rolnik zawsze to zrozumie i większość ma te same wrażenie. Ja bym zrobił próg od 10ha lub by udowodnić że rolnictwo główne źródło dochodu .

Opublikowano

Panowie , nie bądźcie naiwni :D Kryteria są tak ustawione by mozliwie mało osób mogło skorzystać a maksymalnie wiele mogło o tym w propagandzie usłyszeć.  Równie dobrze mogliby przekazywać komputery wszystkim rodzinom których suma wieku wszystkich członków wynosi ponad  100 lat ale licza co najmniej 5 osób, matka jest młodsza od ojca rocznikowo 2 lata , i ma od niego wyższe wykształcenie i jest spod znaku wagi. Ojciec musi mieć co najmniej 190 cm wzrostu, brązowe oczy, numer buta nie większy  jak 42 i prawo jazdy na autobus. 

Opublikowano

Przy 10 ha ,a przeliczeniowych jeszcze więcej to statystycznie wychodzi ponad 40 tys. dochodu. 😀 Dobry dochód i po co etatu s🤪😅szukać.

Zaraz wyniknie oburzenie na kryteria przyznawania zasiłku za kwarantannę w KRUS , bo należy się tylko za udokumentowaną izolację lub kwarantannę.

Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Jak podatki maja być jednakowe to co cie obchodzi kto ile zarobi , ile zyska i ile komu zostanie? Jesteś za jedną stawką podatkową a boli cię  ze najbardziej zyskali by dobrze zarabiający?  Przecież to się kupy nie trzyma

Ty od zawsze byłeś za progresywnym systemem podatkowym  bo przecież kto więcej zarabia powinien robić na nierobów a teraz piszesz ze powinna być inna stawka? Umiesz to jakoś logicznie pospinać?

znam kilka osób z progami 32 % podatku i jakoś nie narzekają tak już jest , kiedyś jak nadwyżka na 32% była nie wielka to to obchodzili teraz nie mają  szans bo zarabiają wiecej  , dalej można wprowadzić jednolitą stawke VAT itp .   narazie jest ok . i niech tak zostanie   a po drugie sie nie martw bo i tak te 32 % raczej nie grozi Tobie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v