Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, michalcium napisał:

Jarek bardzo w porządku gość 5 km odemnie firma sie znajduje

A kto jeździ taka renault range t z brązowa paka i brązowa przyczepą? Zdaje się że ten Jarecki WCI i ten o którym wspominam też WCI. Często widuje w okolicy.   

Edytowane przez danielursus3p
  • 0
Opublikowano (edytowane)

ja mu sprzedałem miesiąc temu , 1200 netto pasza, , udało się kupić saletrę po 2500 brutto 12 ton więc myśle że czekając nie zyskał bym wiele 

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

A kto jeździ taka renault range t z brązowa paka i brązowa przyczepą

on ma chyba wszystko w barwach 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Myślisz że nawet to co mogłoby wzrosnąć po nowym roku zjedzą podwyżki? 

Nie podejmuję się żadnego prognozowania. Naprawdę nie mam pojęcia co może nowy rok przynieść.

U mnie mogłoby i do czerwca leżeć, ale zawsze grudzień lub styczeń sprzedawałem. W tym roku miał być grudzień. Potem zmieniłem zdanie że trzymam, dziś powróciłem do pierwotnej decyzji. 

• 0
Opublikowano

Jarecki To wiem wygooglowalem sobie. O tę renowke mi chodzi. Jarecki ologowany i same scanie, jak dobrze pamiętam z czasów drajwerki to często ich chyba na porcie w Szczecinie widziałem, o ile mnie pamięć nie myli. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

A kto jeździ taka renault range t z brązowa paka i brązowa przyczepą? Zdaje się że ten Jarecki WCI i ten o którym wspominam też WCI. Często widuje w okolicy.   

Tylko z tych na WCI to jeżdżą od Dymczyka Ambroziaka Glinicki Mroczek a i Zbrzezny też WCI u dymczyka same scanie granatowe i żółta z przyczepą jedna czy dwie

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał:

Tylko z tych na WCI to jeżdżą od Dymczyka Ambroziaka Glinicki Mroczek a i Zbrzezny też WCI u dymczyka same scanie granatowe i żółta z przyczepą jedna czy dwie

Na 100% na WCI przyczepa. Renówka na WGM dwóch gości jeździ. Często ich rano widzę w okolicach Kołbieli. (Solówka plus przyczepa)

• 0
Opublikowano

No jest tylu skupiających że ciężko powiedzieć jedyne co kojarze to Ambroziak ma chyba Jakieś auta na wgm

16 minut temu, pawel885 napisał:

w kałęczynie jakiś nowy skup powstał - w żniwa podobnież dobrze płacił , nie wiesz jak teraz?

To już watkowo jest on juz kupował wcześniej teraz hale postawił o tego ci chodzi? To Tomasz Glinicki jak płaci nwm 

• 0
Opublikowano

Ceny z wczoraj

Cedrob gumowo pszenica 1350 netto

Piast Płońsk 1380netto  ale dostawa po nowym roku.

8 godzin temu, Agrest napisał:

Ja mam słabą gęstość około 680. Ustaliliśmy 1260netto

Czasem warto wynająć  auto i wysypac gdzies dalej na wlasne konto.  Ale nieraz moze byc nerwowo czy probe przejdzie itp.

• 0
Opublikowano

Na szczęście u mnie jak pasza to pasza i nikt próby nie robi  bo i po co skoro idzie na paszę, wiem po ile sprzedałem kasa terminowo. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Ja mam słabą gęstość około 680. Ustaliliśmy 1260netto

Taką samą gęstość pszenicy miałem ja i poszła po 1200 zł netto i już takiej nie zbytnio chcą i dać cenę po 1200 zł .

Pszenica od 1200 zł do 1400 zł netto wedle parametrów .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, brodziak81 napisał:

Na Wilgotność  i przytulie  muszą probe zobaczyć. Jak duzo przytuli to na cedrob nie przejdzie. 

Absolutnie nigdy nie mam robionej próby na wilgotność, może kwesta zaufania do mnie bo długo współpracujemy, co do przytulii to podobnie nawet nikt nie patrzy, ewentualnie na wiosnę to wołka szukają.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Absolutnie nigdy nie mam robionej próby na wilgotność, może kwesta zaufania do mnie bo długo współpracujemy, co do przytulii to podobnie nawet nikt nie patrzy, ewentualnie na wiosnę to wołka szukają.

To nwm komu sprzedajesz. Są firmy co mocno patrzą na przytulie. 

A właśnie jakim środkiem ja można na wiosnę opryskać bo nie zdążyłem na jesieni.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Nie podejmuję się żadnego prognozowania. Naprawdę nie mam pojęcia co może nowy rok przynieść.

U mnie mogłoby i do czerwca leżeć, ale zawsze grudzień lub styczeń sprzedawałem. W tym roku miał być grudzień. Potem zmieniłem zdanie że trzymam, dziś powróciłem do pierwotnej decyzji. 

Ten rok jest dziwny. Ja zawsze żyto w styczniu lub lutym sprzedawałem ale teraz się zastanawiam czy nie sprzedać. Tylko w sumie kasa mi nie potrzebna.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Dlatego ja pszenicy jarej nie sprzedaję bo mam w tym roku obawy o jęczmień ozimy.

A i zastanawiam się czy i asekuracyjnie trochę ozimego na przyszły siew nie zostawić.

Choć gdyby wymarzł to pewnie ostudziłoby to moje chęci do dalszego siewu.

Niemniej Tych temperatur raczej u Ciebie nie będzie.

Mi się to sprawdza

https://www.yr.no/nb/værvarsel/daglig-tabell/2-775986/Polen/Podlaskie/Powiat bielski/Bielsk Podlaski

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, thomek napisał:

Czarnocin?

tak kolega z okolic?

22 godziny temu, galan99 napisał:

Dane ceny zbóż obojętnie jakie mają parametry , czy wedle parametrów tych najwyższych ? .

12% białka za każdy ubytek chyba 20 zł mniej ale nie jestem pewny najlepiej zawieść próbkę zapłacić i wyceniają indywidualnie

21 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Gdzie takie ceny ?

Agro kocięba czarnocin 97-318

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v