Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Daro20 napisał:

Ze znajomych kto już sprzedał to mówią że jakaś lekka pszenica w tym roku 🤔 ciekawe jakby u jutuberów po przeważał ile faktycznie wydajność mają😂

A widziałeś w telewizji nie umalowanych i upudrowanych aktorów. Tak samo u nich to się upudruje to umaluje a resztę nie pokażę.  Kiedyś byłem na weselu i po kilku głębszych usłyszałem takie słowa: Z 20 hektarów na młócił 150 czyli 7,5 z hektara. A tamte 20 z których namłócił 50 to sąsiada:) Od nasi youtuberzy.  Przynajmniej Edi farmer był szczery i pokazał prawdę o kombajnie.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Farmerna102 napisał:

Cena za paszową pszenicę bez szału , są skupy w okolicy które lepiej płacą . 

Ktoś tu pytał o mnie...  Ceny bramowe się zmieniły na pszenice aktualnie paszowa 1100 netto jakościową 1150. Jak ktoś posiada ilości calosamochodowe wycena indywidualna... w zależności od lokalizacji i ilości... 

• 0
Opublikowano
37 minut temu, AniaYogi napisał:

Ktoś tu pytał o mnie...  Ceny bramowe się zmieniły na pszenice aktualnie paszowa 1100 netto jakościową 1150. Jak ktoś posiada ilości calosamochodowe wycena indywidualna... w zależności od lokalizacji i ilości... 

to strasznie słaba cena za jakościową, 

Szamotuły Agriplus za pszenicę paszową płaci 1200 netto

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Piffpaff napisał:

czytam w top agrar że zbiory pszenicy najniższe od 5 lat przez np suszę w Kanadzie. Dodatkowo prognozują że z powodu braku nawozów na świecie przyszłoroczne płony mogą być jeszcze niższe a to zagraża bezpieczeństwu zywnosciowemu świata. Chyba dożyjemy czasów kiedy trzeba będzie trzymać pszenicę w bunkrach pod kluczem i ile ktoś w nocy nie skosi przed nami zboża... chore czasy

Jakie chore. Wrescie takie jak powinny byc. Zarcie drogie, glod na swiecie to moze tym ekologom, lewakom i ue ktos naleje oleju do glowy.

A my zarobimy takie pieniadze jak powinny byc na produkcji najwazniejszej galezi na swiecie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Patrząc na ceny produkcji to zarobisz tyle samo albo mniej niż rok temu. 

W tamtym roku szło dostać już nawet 1000 za pszenicę ale saletra była po 900. Teraz ta cena pszenicy to żadna rewelacja 

Edytowane przez XTRO
  • Like 5
  • 0
Opublikowano
Dnia 7.11.2021 o 11:35, Andrew1234 napisał:

Wczoraj skup Kowalczyk pszenica 1180 zł konsumpcja 1130 paszowa owies 900 żyto 900  jęczmień 950 pszenżyto 1000 podane ceny brutto ryczałt .Wie ktoś ile płaci Lubella bo nie idzie się dodzwonić ?

1200 brutto za paszową w sobotę z gospodarstwa dostałem pod Kraśnikiem. Jęczmień 1000, pszenżyto 1050 brutto.

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Bugii napisał:

Przeciez w tym roku saletra byla po 1200.  Srodki produkcji mozna bylo tanio kupic jak sie chcialo i pomyslalo.

Za rok każdy będzie chciał w czerwcu i ciekawe po ile kupisz. Sporo było takich gospodarzy, co zawsze kupowało nawozy za gotówkę w październiku po siewach. Teraz nie będą czekali aż się miejsce w szopce zwolni tylko kupią w czerwcu, postawią na paletach i okryją plandeką.  W tym roku przecena czerwcowa była marna, a w przyszłym roku prawdopodobnie nie będzie jej wcale, bo i tak wytresowani w tym roku chłopi kupią. 

Pszenica paszowa 1200 zł netto, wlkp.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Za rok każdy będzie chciał w czerwcu i ciekawe po ile kupisz. Sporo było takich gospodarzy, co zawsze kupowało nawozy za gotówkę w październiku po siewach. Teraz nie będą czekali aż się miejsce w szopce zwolni tylko kupią w czerwcu, postawią na paletach i okryją plandeką.  W tym roku przecena czerwcowa była marna, a w przyszłym roku prawdopodobnie nie będzie jej wcale, bo i tak wytresowani w tym roku chłopi kupią. 

Pszenica paszowa 1200 zł netto, wlkp.

Nic nie kupia. Bedzie im za drogo jak zawsze. Beda czekac ze stanieje.......

• 0
Opublikowano

Nie każdy ma kasę wolną na zakupy latem. Ja na przykład w tym okresie mam największe wydatki. Nawozy zawsze kupowało się jesienią. W tamtym roku saletra czy saletrosan po 1000zl. Teraz czekam do wiosny. 

• 0
Opublikowano

jak się kupuje ilości całosamochodowe to na te 3-4 miesiące to warto zrobić kredyt obrotowy w banku na takie zakupy. Opłaca się go prowadzić jeśli ciężko z ciągłością finansową w gospodarstwie a można troszkę zaoszczędzić bo nawet 150zł na tonie to przy 10t mamy 1500zł a prowadzenie takiego debetu jest korzystne finansowo, dużo firm tak działa.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Przeciez w tym roku saletra byla po 1200.  Srodki produkcji mozna bylo tanio kupic jak sie chcialo i pomyslalo.

jakiś Ty mądry. Ciekawe czy co roku kupujesz wszystko w czas. Stal i paliwo też mogłeś sobie nakupić jak było w cenie dobrej tzn palwio po 3,5.

Takie pieprzenie 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Szóstkę w lotto też potrafisz przewidzieć?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

ucz nas mistrzu bądź naszym mentorem w tym trudnym 2022 roku

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

No rzeczywiście wiedziałeś ze będzie wzrost z 1200 na 2800 i cała wolna kasę wrzuciłeś w saletre i oczywiście jeszcze warto było jeszcze wziąść kredyt , a teraz pic szampana , gratuluje i wyrazy uznania. 

A przecież nikomu z nas nie chodzi o racjonalne podwyżki gdyby takie były , te wzrosty są nie adekwatne do tego co jest teraz. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ach co za porady jakie to zakupy porobione już wszyscy wszystko mają zakupione i co najważniejsze nic nie sprzedali jeszcze takie mają zapasy kasy .

A w moich stronach nie mają zakupione  i do duże gospodarstwa do 200 ha i czekają że stanieje .

Cen pszenicy  1200 zł brutto .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, gustaww napisał:

jak się kupuje ilości całosamochodowe to na te 3-4 miesiące to warto zrobić kredyt obrotowy w banku na takie zakupy. Opłaca się go prowadzić jeśli ciężko z ciągłością finansową w gospodarstwie a można troszkę zaoszczędzić bo nawet 150zł na tonie to przy 10t mamy 1500zł a prowadzenie takiego debetu jest korzystne finansowo, dużo firm tak działa.

mam taki własnie i polecam :)

• 0
Opublikowano

Tu już nawet nie chodziło o to czy ktoś miał kasę wiosną czy nie, na tamten czas 1400 wydawało się drogo, nawet mój dostawca nie zamawiał bo mało kto był zainteresowany taką ceną i to raczej było racjonalne podejście patrząc z tamtej perspektywy. Wielu myślało, że z kolejną falą Covida gospodarką znowu dostanie zadyszki, a jak są mądrale, którzy powiedzą teraz że dało sie to przewidzieć to powinni koniecznie się zatrudnić w banku światowym czy coś podobnego. Jesteś tylko ciekaw czy na wiosnę też już wykupią na przyszły rok.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Dastan napisał:

Tu już nawet nie chodziło o to czy ktoś miał kasę wiosną czy nie, na tamten czas 1400 wydawało się drogo, nawet mój dostawca nie zamawiał bo mało kto był zainteresowany taką ceną i to raczej było racjonalne podejście patrząc z tamtej perspektywy. Wielu myślało, że z kolejną falą Covida gospodarką znowu dostanie zadyszki, a jak są mądrale, którzy powiedzą teraz że dało sie to przewidzieć to powinni koniecznie się zatrudnić w banku światowym czy coś podobnego. Jesteś tylko ciekaw czy na wiosnę też już wykupią na przyszły rok.

dokladnie tak jak piszesz też na zaraze liczyłem i się przeliczyłem ... 

• 0
Opublikowano

Ceny gazu ostatnio spadają, bo ruskie odkręciły kurek i napełniają magazyny na zachodzi Europy , jak uruchomią NS2 to powinno być jeszcze lepiej,  trzeba czekać i tyle.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v