Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, paktofonikas1987 napisał:

Dobije do 100 to będzie można sprzedać, przynajmniej liczyć łatwo 😉 3t pszenżyta za tonę saletry 😁

Jak dobije do 100 to będziesz chciał 105

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, piotreku1 napisał:

Przeczytaj i zobacz ile wynoszą cła eksportowe w Rosji i do tego na pszenicę znowu cła wzrastają. I przestań wprowadzać ludzi w błąd swoimi wypocinami!!!!  

,, U nas podaż zbóż jest coraz mniejsza, a rynki międzynarodowe są w ciągłym ruchu. Z Rosji napływają dane podsumowujące dotychczasowe wyniki zbiorów. Rosyjscy rolnicy zebrali 75,1 mln ton pszenicy. Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa planuje wprowadzenie od 15 lutego do 30 czerwca 2022 r. limitu eksportu zbóż. W poprzednim sezonie wielkość kontyngentu eksportowego wynosiła 17,5 mln ton. W Rosji od 6 października o 2,3 dolara/t podwyższone zostaną do 57,8 USD/t cła eksportowe na pszenicę,"

Artykuł Top agrar 

Zwracam honor po prostu przeoczyłem,przepraszam za wprowadzenie w błąd, czyli w sumie dostajemy rosyjska cenę w naszych portach.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

A mi wpadło ostatnio pod oczy info odnośnie zapasów w USA chyba najmniejsze od 19 lat i zbiory najmniejsze od 14.

Tylko nie pamiętam dokładnie czy jest tak jak napisałem czy coś źle zapamiętałem. Jak ktoś może to niech poprawi. 

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Bugii napisał:

Powinno rosnac do marca.

Zależy jaka wilgotność i temperatura. 😜🤭🤭🤭

• 0
Opublikowano (edytowane)

O 100% wam koszty urosły że chcecie 1500 zł, nie dawno była 750

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, tom50 napisał:

Słabo pszenica drożeje. Przy tych kosztach to minimum 1500.Czekam na 1200 osobiście i sprzedaje jak się doczekam

Będzie 1200  będziesz czekal na wyższą cenę

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

O 100% wam koszty urosły że chcecie 1500 zł, nie dawno była 750

Saletra o 300 % to pszenica ma wzrosnąć na 2500 zł , nie sztuka sprzedać to co jest w magazynie za 1000 zł , trzeba myśleć czym się będzie nawozić za dwa , trzy lata

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Niektórzy to widzę że są na bakier z matematyką,  bo myślą że koszt to tylko nawóz, w koszty wlicza się wszystko, od nawozów,  po podatki czynsze swoją własną prace, zakup naszym części zamiennych itp, nie tylko nawóz jest kosztem także jak ktoś robi lubić za darmo na koszty to niech dalej tak robi,  nic dziwnego że rolnika uważa się za ciemnego i głupiego bo niestety ale w większości przypadków tak jest bo nie umie liczyć i cieszy się że pszenica jest po 1000 zł a przecież była po 750

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Ja pracuje średnio 11 godzin dziennie x 6 dni. 30 zl na godzinę sobie liczę. 

Jutro wystawiam ostatnią fakturę na pszenicę. Nie ważne że mokra, nie ważne że ostatnie 15 ton, że parametry po 10 dniach opadów. przyjechali zabrali. 990 netto. Miesiąc temu po tyle konsumpcję sprzedawałem...

• 0
Opublikowano (edytowane)

W zeszłym sezonie koszty netto w pszenicy 2700, nie licząc amortyzacji , według wielu wzrosły do 5400 w co nie wierze , u mnie nie wiele bo nawozy kupione przed żniwami, więc zapowiada się kolejny dobry sezon , bo ten bardzo dobry , nic jeszcze nie sprzedane

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

u znajomego wypłata za mleko 12tys ma w sumie 20 krów ,w dwujke z zoną przy tym robia czyli 2 x 3 tys wyplaty z normalnej pracy by spokojnie zarobili to daje razem 6 tys doliczyc wyzywienie krów 20 szt x 300zl na sztuke miesiecznie =6tys czyli razem 12000 tys ,wniosek jest prosty po co doiuc krowy jak z byle jakie roboty to samo siec wyciągnie i weekend wolny urlop sie nalezy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nie wszyscy zarabiają 3 tyś na etacie , ja wole to co mam ,ale wielu by miało lepiej na etacie, od 20 krów 12 tyś ,coś kiepskie te krowy

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
Pronar82a napisał:

Niektórzy to widzę że są na bakier z matematyką,  bo myślą że koszt to tylko nawóz, w koszty wlicza się wszystko, od nawozów,  po podatki czynsze swoją własną prace, zakup naszym części zamiennych itp, nie tylko nawóz jest kosztem także jak ktoś robi lubić za darmo na koszty to niech dalej tak robi,  nic dziwnego że rolnika uważa się za ciemnego i głupiego bo niestety ale w większości przypadków tak jest bo nie umie liczyć i cieszy się że pszenica jest po 1000 zł a przecież była po 750

niestety potwierdzam z tą matematyka. Mam powiedzmy takiego znajomego co ma ok 25ha klasa gleby 3-4 a taka biedę klepie z rodziną że szok. Rozmawiałem z nim jakoś tydzień temu to koleś nie zna podstawowych substancjii stosowanych w ochronie zboz tylko jedzie do lokalnego sklepu i kupuje gotowe produkty! 25ha a nie wie kiedy jest 1 kolanko w pszenicy bo nigdy nie skracał bo daję 100kg saletry na wiosnę i tyle. W tym roku zasial rzepak pierwszy raz to mówię mu ze czeka cię przynajmniej 3-4 wjazdy na pole z opryskiwaczem jeszcze w tym roku to się smial że nie ma opcji bo ludzie we wsi będą się śmiali z niego. Padłem!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v