Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

nie wiem skąd te stawki bierzesz bo jest tyle co kolega wyżej pisał czyli samych dopłat można 3 tysie do ha brać

bizon1 napisał:

Pewnie do roślin strączkowych przeznaczonych na ziarno

dokładnie

• 0
Opublikowano

Ale musisz być w  programie rolnośrodowiskowym, pole po grochu zostawić do wiosny to żal

• 0
Opublikowano

dla mie sprawa jest jasna , nie da się połączyć produkcji rolnej z produkcją dopłat . 

23 minuty temu, Rogas71 napisał:

nie wiem skąd te stawki bierzesz bo jest tyle co kolega wyżej pisał czyli samych dopłat można 3 tysie do ha brać

możęsz zrobić rozpiske ?  np dopłaty + poplony to 2 tys . + łubin 400 zł i co dalej ?

• 0
Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Ale musisz być w  programie rolnośrodowiskowym, pole po grochu zostawić do wiosny to żal

Tak trzeba być programie RŚ i międzyplon idzie po zbożach ozimych a na wiosnę jare lub groch jednak nie polecam częściej jak co 4 lata 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rogas71 napisał:

no musisz ale ja wolę zebrać 2 tony grochu na 5 klasie niż walić tam nawozy w tej cenie i zebrać 5 ton żyta

a po poplonie gnojowicy i kukurydzą ładnie odda

na 5 klasie 2 tony grochu to ciekawa teoria .

5 klasa ale na papierze a że czy samej to koło 3 klasy .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

Chyba że kiepskie ziemie ,bo cena strączkowych tragiczna, na dobrej ziemi ta roślina nie kalkuluje się ,rzepak dał 3,8 t ,a groch 2,5-3 ,cena grochu prawie trzy razy niższa

U nas tylko kiepskie ziemie... 

• 0
Opublikowano

Ja tak robię, 20 ha poplonow za 650 zł, w tym roku jak piszecie ponad 800 plus dopłata za strączki a po strączkach żyto. Na 5 i 6 klasie fajna opcja. Łubin sieje gorzki, ze zbytem nie ma problemu. Nakłady niskie. Plon koło tony, średnio z ostatnich lat 1200, 1300 zł netto za tonę. 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:
Ochrona gleb i wód 33. Wariant 7.1. Wsiewki poplonowe 340 zł/ha
34. Wariant 7.2. Międzyplon ozimy 360 zł/ha
35. Wariant 7.3. Międzyplon ścierniskowy 380 zł/ha

Od 15 ha jest obowiązek siania poplonów w przypadku niezasiania poplonu są potrącenia dopłat

• 0
Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał:

NO BO NA TEN ROK PODNIEsli  na miedzy plony na 890 zł 

4 minuty temu, Dawid727 napisał:

Ja tak robię, 20 ha poplonow za 650 zł, w tym roku jak piszecie ponad 800 plus dopłata za strączki a po strączkach żyto. Na 5 i 6 klasie fajna opcja. Łubin sieje gorzki, ze zbytem nie ma problemu. Nakłady niskie. Plon koło tony, średnio z ostatnich lat 1200, 1300 zł netto za tonę. 

Dajcie jakieś źródło odnośnie tych poplonów bo to co ja znajduje to piszą że to jest projekt że poplony będą po tyle. 

• 0
Opublikowano
bizon1 napisał:

7 minut temu, andrzej1988 napisał:

rsm czeka na sķladzie po 149 brutto. zarezerwowany czeka. Tanio tez nie jest ale taniej niz teraz po 200.

3 tygodnie wstecz też zarezerwowaliśmy saletrę po 1560 po tygodniu pytam kiedy przyjedzie a gość że rezerwacja anulowana i obecna cena to 1870 i wyszło na to że pojechałem na inny skład cena 1600 wyfakturowałem i zapłaciłem i towar wczoraj jest już u mnie 

lampka mi sie zaswieciła. zadzwoniłem do niego dzis i pytam sie co z moim rsmem 32 zamowionym po 1490 brutto 21 września a on nie wie czy po tyle mi sprzeda bo jest po 2000. Musi sprawdzic ile mu zostało i w ogole i do mnie oddzwoni. Taki gagatek. Nigdy nie było problemu, zamawiało sie np latem w lipcu po niskiej cenie, przywoził we wrzesniu gdzie ceny były już wyzsze ale cene miałem lipcowa a teraz coś mu się popier...oliło. Jak mi zmieni cene na wyzsza to się wypisuje i koncze z nim wspólprace Tez mam swoj honor. Sorry moderatorzy. Mowa o nawozie a temat jest cenach pszenicy.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

no musisz ale ja wolę zebrać 2 tony grochu na 5 klasie niż walić tam nawozy w tej cenie i zebrać 5 ton żyta

a po poplonie gnojowicy i kukurydzą ładnie odda

Hahahah 2 tony grochu na piątej klasie i co może bez nawozu?? 

Rolnosrodowiskowy to tylko bez orka na wiosnę i to loteria. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v