Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kiedyś to musi się skończyć niestety. Większość myśli że jak teraz jest drogo to w zimie będzie jeszcze drożej, a wielu może się na tym przejechać. Do momentu koszenia kukurydzy cena może się utrzymać na podobnym poziomie, a późnej to różnie może być. Sam trochę sprzedałem prosto z kombajnu po 960 netto. W tym tygodniu z przyczepę zawiozę, a reszta poczeka na rozwój sytuacji. 

• 0
Opublikowano

Huragan Ida zbliża się do Luizjany. Trwa masowa ewakuacja przed niszczycielskim żywiołem

Huragan Ida nieubłaganie zbliża się do wybrzeży Stanów Zjednoczonych. Ida może być najsilniejszym huraganem, jaki uderzy w Luizjanę od 150 lat. Prezydent Joe Biden wezwał mieszkańców, by zastosowali się do nakazu ewakuacji i zatwierdził stan wyjątkowy dla zagrożonych obszarów, aby zapewnić w razie potrzeby pomoc federalną.

Zobaczymy jak będzie ale żywioły szaleją .

• 0
Opublikowano

Zebrali ale niszczy wszystko i zasiewy inne mienia jak w Polsce przejdzie trąba to tak szybko się ludzie odbudują .

Tak jak teraz pada nie mogą posiać rzepaków a jak posieją to nie opryskane po siewie i zobaczymy jakie to będzie miało wpływ na następne zbiory i cenę .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Ale z silosów im oko cyklonu pszenicę zassie. Wtedy będzie ssanie na giełdzie😉

• 0
Opublikowano
25 minut temu, Taurus83 napisał:

k**wa galant co ty ciągle tylko tych katastrofach? W luizjanie to się produkuje skórę z aligatora, krewetki i bawełnę.  zboża to już tam dawno pokosili...

Galan to psychopatyczny fatalista. Wszystko mu zagraża, wszystko na niego czycha jest mu źle, będzie jeszcze gorzej a na koniec nie będzie niczego

18 minut temu, galan99 napisał:

Zebrali ale niszczy wszystko i zasiewy inne mienia jak w Polsce przejdzie trąba to tak szybko się ludzie odbudują .

Tak jak teraz pada nie mogą posiać rzepaków a jak posieją to nie opryskane po siewie i zobaczymy jakie to będzie miało wpływ na następne zbiory i cenę .

W USA zawsze były tornada śnieżyce i powodzie. To nie ma znaczenia podobnie jak fakt że nie mogą zasiac czy opryskac rzepaku. 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Nawet nie wyciąłem. Jak zostanie to trudno - ryzyko zawodowe. Uważasz że jak będą mniejsze zbiory fasoli w 3 powiatach w Polsce to świat to zauważy? 

Jak nie wyciąłeś to wygrany jesteś w ub roku też tak miałem a rok podobny z opadami

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Świat ale w Polsce się zauważy .

Jak będzie taniej na świecie jak u nas to szybko dowiozą. Nie żyjemy w izolacji ani w próżni. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Może to powtórka z roku 2012 gdzie pszenica była średnio po 1100zł a rzepak po 2300zł.

Coś na zasadzie pobudzenia gospodarki, żeby chłopy jeszcze bardziej obkupili się nowym złomem itd. Nie wiem, nie znam się, pogdybać każdy może ;)

2012 były straszne wymarźnięcia w Pierdziszewie.  Na Matifie też wymarzło? W Australi, USA też? 

• 0
Opublikowano

@pawel885i w Watykanie 😂😂😂

Ktoś tu mądrze napisal jak jest z początkiem sezonu drogo to każdy magazynuje i czeka na jeszcze większe pieniądze. 

Mi się wydaje że gdzieś kolo stycznia ta bańka spekulacjii pęknie 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pęknie ale cena będzie nadal 900-1000 a w szczytowych momentach 1200 bite . Skupy są zawalone owsem i żytem od dopłatowców, jak usłyszą słowo pszenica to oczy jak 5zł im się robią 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Kiedyś to musi się skończyć niestety. Większość myśli że jak teraz jest drogo to w zimie będzie jeszcze drożej, a wielu może się na tym przejechać. Do momentu koszenia kukurydzy cena może się utrzymać na podobnym poziomie, a późnej to różnie może być. Sam trochę sprzedałem prosto z kombajnu po 960 netto. W tym tygodniu z przyczepę zawiozę, a reszta poczeka na rozwój sytuacji. 

Tak  w temacie kukurydzy   to  właśnie  byłem  się  przejść   po mojej plantacji  i  kolejną  plagę  odkryłem  , sporo  kolb  jest pokryte  mszycą 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak będą mieli tylko świat drożej produkuje jak w Polsce .

Kto ci takich idiotyzmow naopowiadał? Jakby tak było to nigdy by do nas żaden import nie wszedł 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

@pawel885i w Watykanie 😂😂😂

Ktoś tu mądrze napisal jak jest z początkiem sezonu drogo to każdy magazynuje i czeka na jeszcze większe pieniądze. 

Mi się wydaje że gdzieś kolo stycznia ta bańka spekulacjii pęknie 

Czy początek sezonu było drogo ?Jednemu się wydawało że chce pierdnąć a on się zesrał. Dopóki sytuacja na świecie jest niestabilna i jest duża inflacja to niewiedzę sensu sprzedawać. Chyba że  szybko pieniążki zmaterializować. 

Edytowane przez Dariowola
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v