Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na zachodzie Polski żniwa prawie skończone i naprawdę dużo ziarna będzie paszowego. To wschód kraju miał być zagłębiem zboża konsumpcyjnego w tym sezonie, ale pogoda pokrzyżowała plany...  O młyny się nie martwcie, poradzą sobie. Znam jednego gospodarza co pszenicę trzymał 3 lata, bo nie chcieli kupić w młynie ze względu na brak parametrów do czasu aż przyszedł suchy rok.  Nie było zboża z parametrami w okolicy, zawiózł próbkę i kazali wozić, choćby zaraz. Oczywiście cena bez potrąceń.

Paszowe to jest jak kupują, a sprzedają z wszystkimi parametrami.

14 minut temu, yacenty napisał:

Gdzie na zachodzie?

Tam gdzie grubery nie chcą wchodzić w ziemię, Ty to nie cały zachód.   :P

• 0
Opublikowano

To jest tylko południowy zachód, a reszta po północ koszą cały czas.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pogoda zapowiada się w tym tygodniu w kratkę nie wiadomo czy da się zbierać bo pada i pada prawie cały tydzień z przerwami nie da rady wyschnąć ziarno .

Po tygodniu opadów nie wiele może zostać do zbioru .

Połowa Polski nie kosi bo pada cześć wysuszyła ziarna mało wiec ciekawie się zapowiada .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Smiesza mnie te wasze elaboraty przewidujące cene zboza w zime czy po nowym roku. Co roku je tu czytam te waszę mądrosci i niogdy nie macie racji xDD Wiec moze zachwoajcie sobie te ubzdurane w swojej głowce wywody dla siebie lub opowiadajcie je u siebie pod Gieesem xD Bo i tak nigdy sie to nie sprawdza XD

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

U mnie żniwa zakończone w lipcu ,tak to mi się podoba ,współczuje tym co nie maja sprzątnięte go tego pada  i gnije

• 0
Opublikowano
17 minut temu, miwigos napisał:

U mnie żniwa zakończone w lipcu ,tak to mi się podoba ,współczuje tym co nie maja sprzątnięte go tego pada  i gnije

Hej co nie mają sprzętu o czym mowa w lipcu wykosiłeś jakie ziarno poślad i ile było ? .

Co było kosić jak ziarno było  nie dojrzałe .

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie chleb z porośniętego ziarna i do tego mega drogi .

Kraków pod wodą .

Kraków (dzielnica Bieżanów - Prokocim) - to efekt ostatnich opadów. Współczujemy wszystkim poszkodowanym .

rzeczywiście jestem z malopolski i powiem wam ze tyle pszenicy Durum i chlebówki co na Bieżanowie rośnie to ja nigdy nie widziałem...

Edytowane przez GABBER85
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, mds212 napisał:

Smiesza mnie te wasze elaboraty przewidujące cene zboza w zime czy po nowym roku. Co roku je tu czytam te waszę mądrosci i niogdy nie macie racji xDD Wiec moze zachwoajcie sobie te ubzdurane w swojej głowce wywody dla siebie lub opowiadajcie je u siebie pod Gieesem xD Bo i tak nigdy sie to nie sprawdza XD

Co Ty piepszysz. Ktoś może się przeliczyć w swoich prognozach ale są tacy że trawią. Ty z główką to do lekarza .....

• 0
Opublikowano

Jakie prognozy z czego wyssane? Pełno na tym forum znawcow giełdowych i spekulantow piszacych swe posty z obory. Jakby naprawde sie na tym znali to by na tym grube miliony zarabiali a tak to sobie psiza glupia posty podczas wyrzucania gnoju

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

@mds212, przecież obecne zbiory,prognozy zbiorów ma drugorzędne znaczenie, liczy się pusta kasa którą w danej chwili jakiś fundusz rzuci na giełde i zarabiają na tym grube miliony tylko że wcale nie wiedzą jak wygląda pszenica, spekulację na rynkach rolnych chciał ukrócić prezydent Francji Mitterrand? jednak został zakrzyczany , bo to byłby zamach na wolny rynek😃

• 0
Opublikowano

Kiedyś na giełdach był przepis, że handlowac możesz tylko tym i w takiej ilości, co masz we własnym magazynie. Niestety, bankom było ciągle mało i doprowadziły do likwidacji tego przepisu. No i mamy to, co mamy.

Skoro kogoś nie interesują dywagacje o cenach , to po co wogóle subskrybuje ten temat ?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

ZAPOMINACIE O NAJWAŻNIEJSZYM ŻĘ ROLNICY TAKŻĘ NA SPEKULACJI ZARABIAJĄ 

Ciekawe 🤔 bo im się raz uda coś sprzedać powyżej realnej wartości rynkowej? I firmy sprzedające nawozy i inne cuda zaraz to wylicza i wydoją całą nadwyżkę? Ja to miałem najlepsza bekę jak w tym roku gdzieś tak w czerwcu zaczeła się u nas wojna o dzierżawy to dawali 3300 plus dopłatę (ceny nawozów wtedy były "normalne") i równo za tydzień od tej głupoty wszystko poszybowało w kosmos 👍 dzis z tego co słyszę nikt nie chce się wychylać po za 2tys plus dopłatę bo to się nie opłaci ! Także niech mi ktoś powie że dochody w rolnictwie nie są centralnie sterowane 😉

Ciekawi mnie wasze zdanie na temat cen qq mokrej i tym co się będzie z nią działo 🤔 bo nasiane jest od ... pada równo , i co będzie z cenami jesienią? Gdy plony pszenicy są 20% mniejsze jak w tamtym roku u nas na terenie 

• 0
Opublikowano
47 minut temu, mds212 napisał:

Jakie prognozy z czego wyssane? Pełno na tym forum znawcow giełdowych i spekulantow piszacych swe posty z obory. Jakby naprawde sie na tym znali to by na tym grube miliony zarabiali a tak to sobie psiza glupia posty podczas wyrzucania gnoju

Najważniejsze to prognozy pogody. Ja mam szacunek do tych co gnój wyrzucają .Dla ciebie zostaje litości. 🤕

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Paszarnie bazują głównie na kukurydzy. U nas 70%upraw to 🌽 nigdy tyle zasiane nie było. A i plon zapowiada się niezły.

Mylisz sie. Przy drogiej soji kukurydza idzie w odstawkę. Soja kosztuje 2000 zł tona 46% białka co daje 43 zł za 1% białka. Porównaj sobie cenę kukurydzy i pszenżyta i przelicz ile % białka mają. Przez to że kuku jest droga to pszenżyto jest niewiele tańsze od pszenicy. Byście się zdziwili co do mieszalni przywożą. Chrupki kukurydziane, wafelki.

3 godziny temu, Ulman napisał:

Nie sprowadzą za 500 ale nie pozwolą na ceny po 1200 bo sie komuś przyśniło że po tyle weźmie. Jak się zapakują towarem z zagranicy to im zawieziesz gdy będą chcieli i po ile ci dadzą. Na ich miejscu już teraz bym szukał i nie użerał sie z fantastami którzy sami nie wiedzą ile się cenić i robią łaskę że przywiozą. Niedobór na naszym rynku wywinduje ceny ponad giełdę? Nie bądź śmieszny

Przecież rzepak szło sprzedać po 2900 w maju/ czerwcu. Takiej ceny na matifie nie było.

3 godziny temu, stach12 napisał:

1/3 zbiorów idzie na eksport , paszowe do sąsiada , na dezynfekcje i w świat konsumpcyjne

świń do zimy będzie połowe mniej

po szczepieniach dezynfekcja zbędna

do portu marna jakość

jeszcze z grypą ptaków wielka niewiadoma

a tu się niektórym 1200 za paszowe marzy , kup sobie kaziu pszenicy po 1200 ześrutuj tucznikowi po 3,5 to zaraz zmądrzejesz !!!

Grypa ptaków była i będzie. Tak samo z asf. Mimo to co roku jest rekord w produkcji paszy. Z trzoda się stanie to co z drobiem. Nikt nie będzie trzymał po 50 sztuk tylko będzie umowa kontraktacyjna od 1000 sztuk trzody. Drobiu też nikt nie chce kontraktować mniej niż cały tir. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v