Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

I gdzie te 900 za jęczmień na które czekałeś?  Ha ha ha ha 

Nie rozumiem twojej radości. Uważasz że powinienem czekać na 900?

A z innych się nabijasz,  że są pazerni i ciągle sprzedać nie mogą. 

Uważasz że złą cenę uzyskałem, masz lepszą?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Tak  po 600 za 50 kg 

Dobra Wicherek to czekam do czerwca tylko jak będzie poniżej 1200 to ty płacisz różnicę! Mam około 300 ton.😁

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@pawlus224, zawistnemu człowieczkowi zostało 5 worków, w tym 3 naczęte przez myszy. 

Zdzinio weź  już coś sprzedaj, bo jak w czerwcu zasypiesz młyny to reszta zostanie z towarem i będą musieli oddać przed żniwami po 600 brutto :/ ... Albo dużo zyskasz albo dużo stracisz...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, JanKrzysztof napisał:

@pawlus224, zawistnemu człowieczkowi zostało 5 worków, w tym 3 naczęte przez myszy. 

Zdzinio weź coś sprzedaj, bo jak w czerwcu zasypiesz młyny to reszta zostanie z towarem...

Uparłem się że poniżej 1000 netto nie oddam. Albo strace albo zarobie!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał:

Nie rozumiem twojej radości. Uważasz że powinienem czekać na 900?

A z innych się nabijasz,  że są pazerni i ciągle sprzedać nie mogą. 

Uważasz że złą cenę uzyskałem, masz lepszą?

Skoro się twierdzi że za 900 się sprzeda to się czeka na tą cenę. 

U mnie we wsi mam takiego co zawsze sprzedaje w czerwcu  i ile by teraz nie oferowali  to on czeka do czerwca.  

Nie znam cen na jęczmień bo go nie sieje 

9 godzin temu, pawlus224 napisał:

To ile Ci zostało jeszcze w stodole ?

3 bagi 

• 0
Opublikowano

Jak rozśmieszyć Pana Boga? - opowiedzieć mu o swoich planach i oczekiwaniach.

Tyle słowem komentarza do Twojego postu.

Ale zawsze możesz przyjechać i kupić resztę po 900. Będziesz zadowolony że zrealizowałem plan.🤣

A żeby Ci gul skoczył to pszenicę jarą sprzedałem po 1300 za tonę.😁

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Agrest napisał:

Jak rozśmieszyć Pana Boga? - opowiedzieć mu o swoich planach i oczekiwaniach.

Tyle słowem komentarza do Twojego postu.

Ale zawsze możesz przyjechać i kupić resztę po 900. Będziesz zadowolony że zrealizowałem plan.🤣

A żeby Ci gul skoczył to pszenicę jarą sprzedałem po 1300 za tonę.😁

Jeśli się udało to lux 

Bym przyjechał i dał tyle żeby ktoś dał 3stówy na tonie zarobić

Edytowane przez PAN88
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Agrest napisał:

Jeszcze matif kawę pije A Ty o spadkach?

chyba wiesz że matif to nie wszystko a giełda działa na okrągło TY TAK POWAŻNIE CZY SIE ZGRYWASZ 🙄??? 

zresztą tamten post o obniżkach pisałem 5h temu jak wasz matif był niby nie czynny  zobacz teraz po rzekomym otwarciu co sie dzieje 😉 

4 godziny temu, tomciu86 napisał:

No tak za darmo nawet nie wezma

zadzwoń zapytaj ,i sie uświadom ja sobie tego nie wymyśliłem takie informacje mam od wytwórni jak chciałem im sprzedać ,mi to akurat nie na ręke że spada bo mam trochę na sprzedaż  . wezmą w żniwa nową po 600 po co mają przepłacać skoro mają zapasy do żniw (nie mówię o wszystkich wytwórniach ,inni kupują ale ostro  z ceny schodzą ) przykładem jest tasomix ,golpasz a  cedrob 60zł z ceny do dołu z wczoraj info .co będzie dalej nikt nie wie ale mają okazje do tańszego kupowania to tak kupują normalna rzecz to jest rynek , nie raz było że pszenica kilka lat na poziomie 600-750 była wiecznie po 900-1000 nie będzie jak niektórzy myslą to jest raz na 8-10lat taka cena 

Edytowane przez andrzej123456k
dopisanie
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Spokojnie Panowie, paszarnie i młyny aż do żniw będą potrzebowały towaru. Pośrednicy to wiadomo że będą podążać za obniżkami ale jak śledzę ceny dla swojego regionu to nadal za paszówkę mogę otrzymać najwyższą od żniw cenę 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Wicherek Powiedz tym którzy jeszcze nie sprzedali , niech trzymają , towaru nie ma to tylko kwestia czasu jak 1000 netto będą płacić w całej Polsce , i to z pocałowaniem ręki .

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

a jak ceny kukurydzy idą w góre dółczy stagnacja ? 

Na giełdach wygląda na to że w dół, ok 211€

37 minut temu, Wicherek napisał:
38 minut temu, Wicherek napisał:

Cały czas  mam taka nadzieję , wegetacja już  jest opóźniona , w Kwietniu więcej zimna obiecują niż ciepła , ja spokojnie trzymam

https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-jaroslaw,cId,11372

Coś mi się wydaje że w maju poprzedniego roku na tym forum też twierdziłeś że będziesz trzymać do czerwca, jak cena w czerwcu padła na pysk to dumnie oznajmiłeś że sprzedałeś w maju, co wywołało lekkie oburzenie niektórych forumowiczów

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v