Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

Oni przeważnie sprawdzają ten parametr , który danego roku jest najniższy . W tym jest to gęstość w następnym , może być to białko , czy coś innego wymyślą żeby można zbić cenę 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

przetrzymaj pszenicę do Czerwca , a zobaczysz że nic nie będą  sprawdzali, jeszcze Cię w rękę pocałują  za to ze przywiozłeś    , a w żniwa to owszem  , towar musi być trefny ! 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, pawelek98 napisał:

Bzdura, widziałeś pszenicę która ma duże białko i małą gęstość bo ja nie

Ja to pisałem, 2019 miałem gęstość 71 a białko ponad 17... nadawali ulewy to posiałem 3 dawkę, ulewy przyszły ale pszenicę obaliły jakieś 60%. W 2020 białko 14.5 a gęstość 76. 

• 0
Opublikowano
56 minut temu, pawel885 napisał:

Ja to pisałem, 2019 miałem gęstość 71 a białko ponad 17... nadawali ulewy to posiałem 3 dawkę, ulewy przyszły ale pszenicę obaliły jakieś 60%. W 2020 białko 14.5 a gęstość 76. 

no to miałeś prawdopodobnie porośniętą i wtedy gęstości i opadania nie będzie

• 0
Opublikowano

oj Pawełek a co powiesz jak u mnie też lało cały maj i czerwiec, pszenica dostała 100 saletry na kłos, klasa 3 ziemi i plon na poziomie 5,5 tony a parametry białko 15-16% gluten od 30 do 35 a gęstość max 75. pełna ochrona na wysokim poziomie 3x grzyb, mogę nawet do młyna sprzedać ,pszeniczka zdrowa jak ta lala,  wszystkie skupy w tym roku patrzą tylko na gęstość. nic tylko produkować paszówkę. a  plony u mnie co roku na poziomie 8ton min.  . każdy mądry na swoim podwórku

cenę mam niby umówioną na 960 brutto do odbioru, lubelskie, a co będzie? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Wicherek napisał:

To jakie masz wnioski że tak a słaba gęstość była ?

NA gęstość może mieć również wpływ zbyt gesty siew...

CO do gęstości pszenica gęstość 70 białko 16.5 tak było w 2019 podczas suszy... plon 4,5 tony ziemia IV klasa.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano

W 2019 roku miałem 16.7 białka, 36 glutenu, 77-78 gęstość a plon 9 ton, a z tamtego roku czyli z 2020 białko 16.1, glutenu 34, gęstość 72-74 a plon coś koło 6.5 tony bo jeszcze wszystko nie sprzedane ale szału nie ma także nie ma reguły, grzyb zjadł gęstość bo za dużo deszczu było

• 0
Opublikowano

Panowie do tych wyników dodajcie błąd pomiarowy oraz kalibrację maszyn na skupach którymi robione są próby ziarna ;) czasem na jednym skupie wyjdzie inaczej niż na drugim z tej samej pszenicy np ;)

• 0
Opublikowano

Bardzo wysoka  zawartość białka w zbożu to trujące azotany są, świadczy jedynie a nie wykorzystaniu azotu i budowie plonu 

efektem kumulacja azotu w ziarnie  jak wiadomo białko składa się z azotu to wtedy takie wyniki ale nie jest to dobre zarówno na pasze oraz mąke

• 0
Opublikowano
Dnia 16.03.2021 o 10:13, BENNY82 napisał:

Przypomnę się bo obaj doskonale wiemy że to dobra cena. za 2 miesiące to w Parcewie będą się śmiali jak przyjedziesz do nich lub do innego skupu i zabulisz ponad 1000 ....to nie uniknione i realne ceny tylko nie dla rolników a dla pośredników nie wiem z czego się wyśmiewasz....

Kupiona pszenica z ich magazynu po 940 zł/t 500t

także chyba jednak nie będę wierzył forumowemu spekulantowi 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• 0
Opublikowano
36 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

1. Nie minęło 2 miesiące 😛

2. Cena netto ?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Masz mnie. Długo nie zwlekałeś z kupnem. Oni i tak zarobienia, rozumiem że transport po twojej stronie...500ton to pewnie jeszcze że żniw zapasy mają a kupowali po 650n ...i wilk syty i owca cała . Pozdrawiam. Czekam na tysiąca u pośrednika...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v