Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

I  tak  to  właśnie  działa  ,  1200 za tonę  dwa  miesiące   po  żniwach   było    mało   i  wszyscy  czekali  na  więcej  , trzy  miesiące  po żniwach 1300 za tonę  wszyscy  czekają na  więcej  , zaczęły  się  pojawiać   oferty  dochodzące  do 1500 brutto  za konsumpcję  i wszyscy  mówią   - kurde  ładnie  idzie  w górę na  tej  giełdzie   , czekamy  dalej    .  -  I  tak  szczerze  mówiąc  ten  wzrost  cen  raczej  nie  przekładał  się  na  wzrost  obrotem  zbożami  ,  ale   jak  pierdykło   o  sto  złotych  w  dół   to  zaraz  zobaczymy  kolejki pod  skupami . Mieszalnie pasz   i młyny   nie  zrobiły  zapasów  na  okres  świąteczny  zachęcając  podwyżkami  to  zrobią  strasząc  przecenami ,   ale  spokojnie  bo  do  żniw daleko  a  ja  zeszłoroczną  pszenicę   sprzedałem po  tysiąc złotych  jak  ludzie  zaczynali  kosić  jęczmiona  ozime  , fakt  że  kontrakt zrobiony  był  dwa tygodnie  wcześniej

• 0
Opublikowano
7 minut temu, yaroslaw napisał:

I  tak  to  właśnie  działa  ,  1200 za tonę  dwa  miesiące   po  żniwach   było    mało   i  wszyscy  czekali  na  więcej  , trzy  miesiące  po żniwach 1300 za tonę  wszyscy  czekają na  więcej  , zaczęły  się  pojawiać   oferty  dochodzące  do 1500 brutto  za konsumpcję  i wszyscy  mówią   - kurde  ładnie  idzie  w górę na  tej  giełdzie   , czekamy  dalej    .  -  I  tak  szczerze  mówiąc  ten  wzrost  cen  raczej  nie  przekładał  się  na  wzrost  obrotem  zbożami  ,  ale   jak  pierdykło   o  sto  złotych  w  dół   to  zaraz  zobaczymy  kolejki pod  skupami . Mieszalnie pasz   i młyny   nie  zrobiły  zapasów  na  okres  świąteczny  zachęcając  podwyżkami  to  zrobią  strasząc  przecenami ,   ale  spokojnie  bo  do  żniw daleko  a  ja  zeszłoroczną  pszenicę   sprzedałem po  tysiąc złotych  jak  ludzie  zaczynali  kosić  jęczmiona  ozime  , fakt  że  kontrakt zrobiony  był  dwa tygodnie  wcześniej

w poniedziałek umowa podpisana po1500 zł netto,teraz to jest 160 zł więcej niż matiff,a pamiętam,że regułą było 100 zł niżej giełdy paryskiej.Chyba dobra decyzja?

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Jeśli  kasa  jest  potrzebna  na teraz   no  to to był  najlepszy  moment . komu  z kasą  nie spieszno  no  to  zobaczymy  co  pokaże  giełda  przez  najbliższy  tydzień 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Gaz tanieje to i salera stanieje

Przy tych parametrach to rewelacja 

Taki drobny szczegół dotyczący gazu ta cena prawdopodobnie dotyczy terminu odbioru: marzec, podobna historia jest z węglem na ARA co z tego że kosztuje 103$ skoro też dotyczy marca[taka wczoraj  była interpretacja tych giełd na portalu energetycznym]

• 0
Opublikowano
35 minut temu, yaroslaw napisał:

Powiedzmy sobie szczerze, te ceny to jednak bańka spekulacyjna, bo zboża nie brakuje, a bańki mają to do siebie że kiedyś pękają. Niektórzy liczą, że teraz inni że jeszcze wytrzyma. Ja teraz wywiozę 1/4 zapasu i czekam do wiosny.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, pinochet napisał:

w poniedziałek umowa podpisana po1500 zł netto,teraz to jest 160 zł więcej niż matiff,a pamiętam,że regułą było 100 zł niżej giełdy paryskiej.Chyba dobra decyzja?

Gdzie tyle płacą?

• 0
Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

dziś robią na gazie kupionym w marcu-kwietniu, ale ceny robią do gazu z obecną ceną

Spotkałem się z informacją że nasi dzieki słynnemu kontraktowi Pawlaka ,który kończy się w 2022 roku mają cały czas gaz w cenie ok 330$ ale nie wiem ile w tym prawdy, obecnie niby z natychmiastowym odbiorem 1100$/1000m3?

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Kiedyś ubezpieczałem, ale wówczas były polisy pisane na właściciela działki.

Pytałem w tym roku to jakoś niechętnie firma do tematu podchodziła, a polisa na właściciela mnie nie interesuje.

Ja dzierżawy bez papieru ubezpieczam na osobnej polisie. Tak mi doradziła pani z Concordii

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Tam same bambry u Was czy jak,

Prawie jak w kościele Tyś jest Panem Tyś najwyższy zbożu mój. Skrót od tysiąca to tys.

Cena jaką ma gospodarstwo w 4 lokalizacjach , trochę ponad 2,5 tys. ha, dzięki za poprawę

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, adam85235 napisał:

Podlaskie, sprzedane w poniedziałek ,1430 netto, lokalny młyn  

białko 14,5, gluten 31, gęstość 71, opadanie 160, wilgotność 14%

Gdzie tak płacą? Moja będzie elitarna a nie konsumpcja.

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Bravo!!!!! Nie zasoby nie jakość a brak taniej pszenicy to źródło podwyżek. Aha i zapamiętajcie gdzie wojna tam kasa ropa pójdzie w górę i gaz  i węgiel i Putin zarobi a te sankcje że ruskich na salony nie wpuszczą to kpina.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

dziś giełda już koło 290 euro, sraczka trochę przeszła, naiwni oskubani

A masz pewność że będzie po 1500  lub 1700, ,jak mi dadzą 1450 to jedną trzecią sprzedam, jak 1500 to połowe, chyba że ta cena będzie dopiero w marcu to prawie wszystko

• 0
Opublikowano

Widze w temacie ze sami maklerzy i znawcy giełdowi. Pszenice pewnie na matfi sprzedaja. Albo jada do pobliskiej paszarni z mowia panie co tak tak tanio bo na matif tyle jest xDD

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jezeli sprzedajesz jakosciowa do portu to oczywiscie ze sie interesujesz, ale jezeli amsz paszowke i sprzedajesz do paszarni to Cie ta cena z matif srednio interesuje.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Często się zdarza, że paszarnie lepiej płacą od okolicznych młynów i tym samym przerabiają konsumcję na paszę jak leci. Co do giełdy to nie ma się co oszukiwać, wszyscy się nią sugerują a tym bardziej duże paszarnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v