Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Jk1976 napisał:

Najlepiej wyjdzie ten co kupił nawozy po starych cenach

ja kupiłem w lipcu saletrę po 1300brutto i uważam to za bardzo dobry ruch ale to jest tylko opcją na przyszły sezon. Co za rok? będę musiał kupić po 3000tys za saletrę a pszenica 1200-1500? zobaczymy

• 0
Opublikowano

Rząd szykuje tarczę, która ma powstrzymać inflację. Ale skutek może być odwrotny

Znacznie szybciej niż średnia rosną również ceny pieczywa (9,4 proc.), oleju (ponad 10 proc.) oraz kilku rodzajów mięs. Na przykład wołowina czy drób są odpowiednio droższe o 9,1 i 18,8 proc. Tanieje natomiast wieprzowina.

Sasin zapewne wkracza do akcji coś wymyślił tylko co ? .

Cena pszenicy powinna teraz szaleć .

• 0
Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał:

dziś już 311 euro - 1050 za pszenicę moim zdaniem nie wróci, chyba, że wystąpi całkowity krach w gospodarce i powrót deflacji

No , obyś się nie zdziwił , może nie w tym roku , bo zapasy światowe są na niskim poziomie , ale niech tylko wszystko ładnie przezimuje i póżniej pogoda dopisze i nie mówię tu tylko o Polsce , ale globalnie , to spekulacja swoje będzie robić i nikt nie będzie wtedy patrzył czy tobie się koszty zwróciły za uprawe czy nie  . Już bywało że pszenice 20 czy 25 lat temu sprzedawało się po 1000zł/t , by po ok pół roku była znowu po 400-450zł . 

• 0
Opublikowano

jakby ktos wiedział ze sie przewroci to by usiadł. Wariantow jest wiele a jak bedzie czas pokaże . skończcie juz  z tymi nawozami ze ja kupiłem po..... bo za rok wszyscy bedziemy kupowac w tej samej cenie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

pszenice 20 czy 25 lat temu sprzedawało się po 1000zł/t

nie przesadzaj, w 96r pszenica po 1000zł ... Były skoki cen spowodowane klęskami bo nie było towaru, np 2012r jak większość pszenicy wymarzła , dziś jest inna sytuacja , jest głód wszelakich surowców

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To nie chodzi o to ze jest nieurodzaj. Tylko o spozycie. Z roku na rok rosnie. Ludzi przybywa, chlewni w chinach a areal uprawowy maleje. I rozjezdza nam sie produkcja ze spozyciem. 

Ta sytuacja z roku na rok moze sie poglebiac.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

dziś już 311 euro - 1050 za pszenicę moim zdaniem nie wróci, chyba, że wystąpi całkowity krach w gospodarce i powrót deflacji

To co ten agro As który mi wysłał sms z ofertą na nowe zbiory  będzie dopłacać ze swojej kieszeni ? 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, małoroly2018 napisał:

czy z firmą ceferta pawłów ktoś ma jakieś złe wspomnienia?

ja ale to jakies 3 lata temu. Cena umówiona inna a przy dostawie inna. 

4 godziny temu, fergi99 napisał:

Kowalczyk Garbow pszenica paszowa 1300zl brutto

Ja u siebie mam ofertę 1350 brutto od łochpolu. Ich odbiór powiat kraśnik.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, PerezStunt napisał:

Sprzedawał ktoś pszenicę do firmy Olejwnik Expo?

Sprzedawał ktoś zboże do firmy Olewnik Expo? jakieś opinie?

Ja sprzedawałem w 2019 i 2020, problemów żadnych nie było, kasa była w ciągu 14 dni, podobno w 2018 jakieś problemy drobne mieli z kasą na czas, bo kontrahent spóźniał im się z zapłatą, taką plotkę słyszałem będąc w kolejce w 2019. Czy to prawda to nie wiem. Ja byłem zadowolony z współpracy.

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Rząd szykuje tarczę, która ma powstrzymać inflację. Ale skutek może być odwrotny

Znacznie szybciej niż średnia rosną również ceny pieczywa (9,4 proc.), oleju (ponad 10 proc.) oraz kilku rodzajów mięs. Na przykład wołowina czy drób są odpowiednio droższe o 9,1 i 18,8 proc. Tanieje natomiast wieprzowina.

Co do wzrostu cen pieczywa to się zgodzę, ale oleje to prawie 100% w górę, niedawno litr kujawskiego kosztował 6 zł teraz już 10 zł a nawet więcej.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, melon10641 napisał:

Tu się wszystko rozchodzi o to że jak teraz dostaniemy1300-1400 za pszenicę, kupimy saletry za 2800 i  po żniwach znów sprzedamy za 1300 to powiemy że trochę drogo ale spoko to się wszystko spina. 

Tylko każdy się boi, że w żniwa będzie cena 600zl a wtedy zakupiona saletra może być dla niektórych ostatnim.zakuoionym nawozem. 

Tak będzie , w żniwa po 600 zł  , ale dobry rolnik w żniwa nie sprzedaje tylko sypie na magazyn i kosi dalej a nie stoi w kolejce  i klnie bo go oszukali ! 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Zapracowany napisał:

Ty głupi jesteś. Oddaj rzepak po 2 k. jak ci za drogi.

Raczej Ty głu..i bo nie rozumiesz sensu mojej wypowiedzi, jak zdrożeje rzepak do 4 tyś a pszenica do 2 tyś to myslisz że bedzie Ci sie lepiej żyło, ,wtedy saletra bedzie po 3,5 tyś a paliwo po 7 zł

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Widzę że Ty stary Pis-owiec jesteś , na a Sasina nie licz , ich koniec jest bliski

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Wicherek napisał:

Widzę że Ty stary Pis-owiec jesteś , na a Sasina nie licz , ich koniec jest bliski

A wiesz że nie jestem tylko boję się tego Sasina , dlaczego bo Balcerek już pokazał co potrafi . A w styczniu inflacja 2 cyfrowa pewna a miasto , chleb i bułeczki lubi wiec co wymyśli Sasin to aż się boję .

Zanim ta zmiana się skończy jeśli się skończy to 2 lata .

Przy inflacji 2 cyfrowej pszenica powinna kosztować już blisko 2 tyś zł tona .

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, miwigos napisał:

Raczej Ty głu..i bo nie rozumiesz sensu mojej wypowiedzi, jak zdrożeje rzepak do 4 tyś a pszenica do 2 tyś to myslisz że bedzie Ci sie lepiej żyło, ,wtedy saletra bedzie po 3,5 tyś a paliwo po 7 zł

Jak pszenica będzie po 2tys to po odjęciu nawet 3500zł z hektara na tonę saletry zostaje pięciocyfrowa sumka ... 

Ale Ty pewnie wolisz pszenicę po 700 i saletrę po 900

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v