Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

Wbrew  pozorom odliczenie vat nie jest proste bo np 800 zł - 7 % vat =744             a 744 zł + 7 % vat =796,08            z matematyki miałem zawsze 5 jak by co .

800 * 1.07 * 0.93 = 796.08

u mnie nas wsi tez brutto. mamy wies strefa wolna od vatowcow i lgbt hahaha

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Grzegorz żeby wrzucić zdjęcie trzeba mieć smartfon ,ja mam pacerny telefon i większość kolegów w moim wieku w necie nie potrafi prawie nic zrobić, ja za stary na takie zabawy , a że mi sie powodzi i żyje dobrze to masz taki problem

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

robiac zakupy  watowiec w sklepie też ma różne stawki podatkowe załóżmy 23 i 8  %

z tej waszej mądrości też by wynikało że sprzedawca w sklepie rolniczym np.  ma podawać ceny netto przez telefon , bo temu co jest na wacie dany produkt też   inną cene  robi po rozliczeniu watu   np . jak  cena wat 23 albo 8 %  

mało tego ma może wyjaśniać gwożdzie 20 zł.  za kg . netto wat 23 % w torbie foliowej za 20 groszy w w tym wat 8 %

jest jeszcze cena np , okna  z 23 % watu , jak z montażem to 8 % wat i znowu dylemat do czego to okno wprawili hahaha jak do domu 8 jak do garażu 23  mało tego jak wat przyjdzie rozliczyć to następny dylemat połowe odliczyć , całość albo nic

ustawowo cena podawana przez telefon  powinna być brutto  , jak na produkty te same obowiązują inne stawki wat to grzeczność wskazywałaby na to że powinno się podać również cene netto

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Sprzedaż powina być netto ,kupno jak kto woli, duże firmy Ampol , Osadkowski , Agri , Agro-sieć, Agrochest , podają netto,niektóre nawet cene za 1 litr w opakpwniu 5 czy 20 litrowym

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Grzegorz86 napisał:

No misiu jak ty miałeś 5 z matmy to ładny poziom matmy miałeś w szkole... 800 brutto tzn ze jest 107% ceny co daje nam netto ok 747,66 netto. Teraz do tej ceny dodaj 7%. Dlatego zawsze byłem za tym by na maturze obowiązkowo była matma na odpowiednim poziomie.
No misiu jak ty miałeś 5 z matmy to ładny poziom matmy miałeś w szkole... 800 brutto tzn ze jest 107% ceny co daje nam netto ok 747,66 netto. Teraz do tej ceny dodaj 7%. Dlatego zawsze byłem za tym by na maturze obowiązkowo była matma na odpowiednim poziomie.

od kiedy cena netto jest ustalana na około  ceny brutto haha 

• 0
Opublikowano
12 minut temu, stach12 napisał:

robiac zakupy  watowiec w sklepie też ma różne stawki podatkowe załóżmy 23 i 8  %

z tej waszej mądrości też by wynikało że sprzedawca w sklepie rolniczym np.  ma podawać ceny netto przez telefon , bo temu co jest na wacie dany produkt też   inną cene  robi po rozliczeniu watu   np . jak  cena wat 23 albo 8 %  

mało tego ma może wyjaśniać gwożdzie 20 zł.  za kg . netto wat 23 % w torbie foliowej za 20 groszy w w tym wat 8 %

jest jeszcze cena np , okna  z 23 % watu , jak z montażem to 8 % wat i znowu dylemat do czego to okno wprawili hahaha jak do domu 8 jak do garażu 23  mało tego jak wat przyjdzie rozliczyć to następny dylemat połowe odliczyć , całość albo nic

ustawowo cena podawana przez telefon  powinna być brutto  , jak na produkty te same obowiązują inne stawki wat to grzeczność wskazywałaby na to że powinno się podać również cene netto

Jaka to ustawa ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Sprzedaż powina być netto ,kupno jak kto woli, duże firmy Ampol , Osadkowski , Agri , Agro-sieć, Agrochest , podają netto,niektóre nawet cene za 1 litr w opakpwniu 5 czy 20 litrowym

trudno się z tym zgodzić , stoi józek za ladą i sprzedaje wiadro po 7 zł , z drugiej strony lady franek za to samo wiadro płaci  8,61

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, stach12 napisał:

trudno się z tym zgodzić , stoi józek za ladą i sprzedaje wiadro po 7 zł , z drugiej strony lady franek za to samo wiadro płaci  8,61

Mylisz sie czy vatowiec czy ryczałtowiec ,jednakowo płaci kupując wiadro , przy sprzedaży jest różnica

• 0
Opublikowano (edytowane)

Sprzedaż to jest moje zboże ,rzepak ,buraki itd. wiadro to jest kupno do gospodarstwa, jak bys prowadził vat to byś wiedzial co jest kupno a co sprzedaż

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

O  ja  chromole , jaka  tu dyskusja  !   To  może  piszmy  jaki Vat mamy - 5%  czy  7 %  i  podawajmy  kwotę  Vatu  jaką uzyskalibyśmy   po  sprzedaniu tony  pszenicy  a  później  to  już  każdy  sobie  łatwo  obliczy  jaką cenę  netto  oferuje skup za  tonę  tego  zboża 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

Stasiu spokojnie, bo ci żyłka pęknie. Czy na gwoździe masz różne stawki vat? Jaki vat za te gwoździe zapłaci ryczałtowiec i vatowiec? Wiem, że myślenie sprawia ci ogromny ból, ale zanim napiszesz głupoty, pomyśl. Potrafisz pokazać tę ustawę?

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Taurus83 napisał:

Jak to jest ze na Dolnym Śląsku płacą lepiej za pszenicę niż 5 km od morza ? Okolice Kołobrzegu. 

Bo dużo idzie na Niemcy.

• 0
Opublikowano
miwigos napisał:

Grzegorz żeby wrzucić zdjęcie trzeba mieć smartfon ,ja mam pacerny telefon i większość kolegów w moim wieku w necie nie potrafi prawie nic zrobić, ja za stary na takie zabawy , a że mi sie powodzi i żyje dobrze to masz taki problem

A widzisz a ja mam smartfon i jakoś w aplikacji nie ma opcji dodawać zdjęć, także daruj sobie głupie tłumaczenia. Po drugie, mi to lotto komu się powodzi a komu nie, pilnuje swojego nosa i nie zamierzam wdawać się z Tobą w porównywanie przyrodzenia. Tak w ramach ciekawostki napisze Tobie, że na tym forum maml konto mój dobry kolega który ma ponad 1000ha i się tym nie chwali. Notabene, zaczynał od zera, wszystko co ma kupił za swoje. Tu większość dostala ziemie od rodziców, dziadków, wżeniła się itp i kozaczy. Zapytałem go kiedyś czemu nie udziela się na forum, ma tak obszerna wiedzę i co najważniejsze nie boi się eksperymentować, że mógłby zostać wzorem do naśladowania. Stwierdził, że to forum tylko z założenia służy do pomocy i wymiany doświadczeń, a w praktyce większość ludzi tu próbuje dogryźć innym, podbudować się. Nie zamierzam w tym uczestniczyc, a ty rób co chcesz, nie masz rodziny znajomych zainteresowan, to pisz sobie pisz, na zdrowie.

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v