Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

10490 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pronar82a napisał:

W holmerach jak i kombajnach masz coś takiego jak zmniejszenie hedera podczas kończenia koszenia, u mnie można podzielić heder w kombajnie  na 4 części,  czyli wychodzi co 1.15 m, i zawsze tak dzielę jak kończę i o dziwo u mnie na działkach wychodzi dobrze a u 90% ludzi więcej,  ciekawe dlaczego? 🤷‍♂ Dlatego że mają więcej na gruncie niż w akcie ale niektórym tego nie da się wytłumaczyć bo myślą że ktoś ich chce naciągnąć albo tylko udają debila. 

Ciekawa teoria z tym że w aktach jest mniej niż na polu , bo u mnie wręcz przeciwnie np , w akcie 2,48 a do dopłat przychodzi 2,40  , lub w akcie 1,41 a do dopłat 1,35 . U tych może być więcej co mają pole przy drodze lub coś takiego , i po prostu przyorają kawałek drogi . bo tak jak piszesz , to wątpie żeby było , no chyba że jestem tym 1% . Chyba że 2 opcja , i po prostu walą głupa . Ale z takimi to najlepiej się rozliczyć i w przyszłości niech se szuka drugiego jelenia .

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał:

Na pewno ktoś ma działkę 1 ha a w rzeczywistości działka ma 1,5 ha. Takich cudów już dawno nie ma. Przed wejściem Polski do UE to jeszcze tak potrafiło być ale teraz gdzie każde pole jest 10 sfotografowane z samolotu to jest niemożliwe. Każdy wie ile we wniosku doplatowym ma ujete. U mnie w regionie już nikt nie bierze za koszenie od hektara tylko na godziny. Właśnie po to żeby uniknąć takich przepychanek że ktoś twierdzi że ma 3 ha a w rzeczywistości jest 4ha. Jak działka jest prostokątna to zawsze można szybko zweryfikować za pomocą.geoportalu. 

A u mnie  odwrotnie , wszyscy  od  hektara  i nawet  jak  ktoś Bizonem albo  Clasem  weteranem  pojedzie  na  usługę  to  pyta  ile  tego  było  ,  ale  to  już  sporadycznie  bo  "Bizonowcy"  to  mają  robotę  swoje  omłócić  ewentualnie  jak  ktoś  ma  hektar albo  dwa  po sąsiedzku  . Pamiętam kiedyś  dwa Bizony  w  SKR były  i młóciły  całą  wioskę  do tego  ze dwie prywatne  Vistulki  które  szybko  zamieniono  na  bizony   i  żniwa  trwały trzy  tygodnie   a  jak  pogoda  była  kiepska   to  ponad  miesiąc  a teraz  ponad  połowa  pszenicy  znika w szczytowym  momencie  w ciągu  3-4 dni  a żniwa  bywa  że  10 dni trwają  ale  to  zasługa  dużych kombajnów   i  tego  że  już  sporo  małych  gospodarstw  wypadło  z gry  i  dużo  jest  działek  kilkunastohektarowych

• 0
Opublikowano

Moim zdaniem młócenie na godziny to też droga do przegięć ze strony kombajnisty , bo kosi tak żeby godziny leciały , a nie żeby pola ubywało . Ja liczę od ha i jak widzę że zboże marne to deko schodzę z ceny , lub jak powalone to cenę na te kawałki ustalam indywidualnie z właścicielem gos.

• 0
Opublikowano

Bizonowcy to najlepsze biznesmeny , męczą hektar 1.5godz jak dobre zboże , 300zł na h minimum i ta sama śpiewka  - "paaanie ale po dźonderach to tona ziarek za kombajnem, ja to wolno, dokładnie, jak u siebie" 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Bizonowcy to najlepsze biznesmeny , męczą hektar 1.5godz jak dobre zboże , 300zł na h minimum i ta sama śpiewka  - "paaanie ale po dźonderach to tona ziarek za kombajnem, ja to wolno, dokładnie, jak u siebie" 

zal dupe ci sciska ze nawet bizona nie masz ha ha

• Like 1
  • 0
Opublikowano

czy fortschritem czy bizonem - hektar ładnego zboża 1godzina 10 minut, takiego do 8t/ha, zakładając, że po kombajnie ma nie być zielonej łąki, bo da się i krócej

• 0
Opublikowano

Tylko stawka za hektar nie godzinę . Cwaniaki kosza powolutku , kręcą się wkoło . Już nie mówię o tym ze mocne wysokie zboże około 8 t nie wiem czy bizon wykosi w ta godzinę 10 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Tylko stawka za hektar nie godzinę . Cwaniaki kosza powolutku , kręcą się wkoło . Już nie mówię o tym ze mocne wysokie zboże około 8 t nie wiem czy bizon wykosi w ta godzinę 10 

dobrze utrzymany , ustawiony i operowany bizon da radę, wypróbowane. Tylko to nie może być pole o nieregularnych kształtach , gdzie kręcenia więcej jak koszenia, bo manewrowanie też zabiera czas. No i na górkach się kosi inaczej, niż na płaskich, równych kawałkach

• 0
Opublikowano

godzina i dziesięć minut na pszeniczkę 6-8t wystarczy, a jak ktoś ma repcia albo guzik nie operator , to już inna bajka

koszę różnymi kombajnami już 25 lat , więc jakąś opinię mam, nawet wylegi na płasko kosiłem godzina i 20 minut hektar, tylko trzeba to robić z głową, oczywiście, bez zielonego w łanie

a czasem 2 godziny to mało - też się zdarza

• 0
Opublikowano

wysokość zboża też, czasem 5t pszenicy , co ma 1,10 wysokości położy na czas każdy kombajn, a jak ładnie skrócone i bez zieleniny, to i 7-8 idzie jak w masło

no chyba, że ktoś zostawia ściernisko na pół metra

• 0
Opublikowano

u mnie usługodawcy idą w kombajny z hederami po 6m i niestety, coraz więcej osób nie może sobie pozwolić na ich usługi, bo ze względu na ukształtowanie terenu i przejezdność dróg, nie da się dojechać, a nawet jak przyciągniesz heder na wózku, często nie ma go gdzie zaczepić.

takie uroku pagórków i małych działek, dlatego nikt nie kręci nosem, nawet jak bizonek kosi 10 minut dłużej, bo albo on, albo nikt, czasem jest taki wybór

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Nie mam nic przeciwko bizonom ani innym. Tylko czym by nie kosili niech robią to jak ludzie. Bo znam przypadek ze przyjechał gość na 14 ha starym jd do młodego gospodarza to kosił mu to z 10 godzin . Za 600 zł godzinę koszenia bo wszędzie zakłada ze wykosi 2 ha w 1 godzinę . 

• 0
Opublikowano

U mnie we wsi skończyła się hodowla zwierząt i wszyscy chcą ciąć slome. Z 8 kombajnów które do tej pory były we wsi tylko 2 ma sieczkarnie i ustalają cenę między sobą bo wiedza ze innego wyjścia nie mają mniejsi rolnicy a slomy nie ma komu kupić, sam mam z zeszłego roku 100rolek i chętnych brak. taki klimat

• 0
Opublikowano

Ja przy okolicznych gospodarzach i obszarach pól zawsze kosze na godziny, Hektar w godzinę się robi w zależności od łanu, 50 minut max 1,20. John Deere 970 heder 4,2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v