Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, motorader18 napisał:

U nas teraz było do sprzedania ziemia 2 ha stówa za hektar to kupił gościu co ma swojego 8 hektarów trzyma trochę bydła i chodzi do pracy . Pytam się go czy mu się to opłaca on że tak . Jak dzieci dorosną to podzieli to na dwóch synów i niech robią z tym co chcą. Dla niego ziemią to lokata . 

No tak bo co z pieniędzmi robić.

Swoją drogą 10 ha w tym roku za 2,5 stówy kupiliśmy.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, wojak1986 napisał:

A tam wszyscy zdrowi byli?

Nie rozumię

• 0
Opublikowano
17 minut temu, marian7k napisał:

@Agrest widzisz jak z ziemią udało Ci się .... Żałuję że wcześnie urodziłem się.

Jak mi się udało?

Chyba sprzedającemu, bo dwa lata kupca szukał.

33 minuty temu, Zapracowany napisał:

No tak bo co z pieniędzmi robić.

Swoją drogą 10 ha w tym roku za 2,5 stówy kupiliśmy.

Gdzie tak tanio?

3,92 za 285 i 1,04 za 40.

Zostało około 6t pszenicy. Komu na małe auto???🤭

Doładuję jęczmieniem na pełne.

• 0
Opublikowano

Nic nie drożeje. Mam w innej gminie rok ogłoszone niecałe 2 ha po 40 i nikt się nie interesuje. Ale profilaktycznie podniosłem cenę o 5tys😆

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Gdzie tak tanio?

3,92 za 285 i 1,04 za 40.

Zostało około 6t pszenicy. Komu na małe auto???🤭

Doładuję jęczmieniem na pełne.

Na zachodzie, hodowli nie ma, chętnych bardzo dużo ale na dzierżawę. Niemiec dużo kupował ale pisiory wstrzymali.  każdy mówi że minim 40 za ha, ale jak przyjdzie co do czego to płacić nikt nie chce albo chce ale kasy nie ma. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Pszenica zdrożała o 45 % i teraz co się dzieje wszystko podrożało od paliwa po lizaka o 3,5 % na każdym produkcje spożywczym a do produkcji do 5 % i więcej ogólnie podsumować to do 50 % trzeba więcej płacić teraz za wszystko jak było . Te podwyżki pszenicy czy rzepaku już są zjedzone przez inflację .

Wszystko podrożalo 50% -umiesz liczyć ,raczej kiepsko 

• 0
Opublikowano

Napisałem dobrze bo jak zakupy były robiona za 100 zł to teraz za te same zakupy trzeba zapłacić o 50 zł drożej może nie na wszystkim pierdołach ale podrożało dużo w sklepach . A to nie koniec podwyżek .

• 0
Opublikowano

Dobrze że jest co zjeść inflacja była cały czas a pszenica ile lat stoi w miejscu. A rolnicy sami podbijają cenę ziemi nie jeden nie chce kupić ale podbije by sąsiad tanio nie kupił . 

• 0
Opublikowano (edytowane)

bez urazy do poprzedników ,ale może spotkalibyście sie z sasiadami i pogawędzili o życiu przy jakimś dobrym napoju,

a tutaj piszcie o pszenicy!!!

Pozdrowienia

Edytowane przez rodman
  • Like 3
  • 0
Opublikowano

Jeszcze chwila i matif na czerwono będzie. Ale zabawa.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Napisałem dobrze bo jak zakupy były robiona za 100 zł to teraz za te same zakupy trzeba zapłacić o 50 zł drożej może nie na wszystkim pierdołach ale podrożało dużo w sklepach . A to nie koniec podwyżek .

To co za zakupy robisz 5% to się zgodze

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

lepiej by było jak byś otworzył konkurencje na tle tych handlarzy skoro wiesz, że lepiej zapłacisz. Nie dość, że lepiej zapłacisz i zrobisz dobrze rolnikom to ile więcej nakupisz!! 🤣🤣🤣🤣 wylewanie tych żalów zawsze bawi :D

Jakoś zagraniczne koncerny typu ADM czy ZT Kruszwica potrafią aktualizować codziennie cennik, mimo że mają dużą przewagę nad resztą w swojej branży, a w wielu polskich firmach skupujących zboża i rzepak (oczywiście nie wszystkich) jest z tym problem, chyba że chodzi o spadki... Wiadomo, że dla Ciebie to jest dobre, bo nadal informacje do części rolników docierają za późno i dzięki temu jesteś w stanie więcej zarobić. Nie zapominaj jednak, że jesteś na forum rolniczym.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Wicherek napisał:

Wzrosty cen wzrostami ale pamiętajcie że już myślą nad żniwnymi cennikami , czy dać 600 czy 650 brutto !

jeszcze do żniw kawał czasu, wszystko może się wydarzyć, u mnie leży 60 cm śniegu gleba nie zmarznięta, gdzieś wymoknie , gdzieś spleśnieje, gdzieś wyschnie, 

pieniądz drukują to i ceny trochę inne będą

jak te koncerny na tych ciągnikach zarobią : dziś 170-200km trzeba 0,5 mln szykować i może mało to muszą dać trochę zarobić 

ja myślę że w żniwa cena będzie ale pół roku później może być różnie (raczej do dołu), już raz tak było jak spekulacja rynek opętała

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v