Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, gucik131 napisał:

kto tyle placi

Firma Samek, w Niegosławicach koło Złotej. Warunki są dwa: transport sprzedajacego, minimum 24 t i pasowało by aby przeszła z parametrami "na młynie". Wtedy 770zł netto/t czyli prawie 810 brutto ( vat 5% ) . Ja jeszcze poczekam trochę, może coś skoczy. Ci co sprzedali w grudniowej panice drugi raz nie zawiozą :) Ale sporo znajomych jeszcze trzyma. Handel dopiero po niedzieli ruszy na dobre, bedzie ciekawie. Widzę, ze oferty w innym miejscach kraju są sporo korzystniejsze. Wiadomo, od nas trzeba przewieść tirem a to kosztuje...

17 godzin temu, Dariowola napisał:

Jak najwięcej braku czasu. 

Sortuje tytoń. To bardzo czasochłonna praca...

Edytowane przez Marl
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

jest tu ktos z skl bądź ościenne? potrzebuje namiary na jakiś pewny skup 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Firma Samek, w Niegosławicach koło Złotej. Warunki są dwa: transport sprzedajacego, minimum 24 t i pasowało by aby przeszła z parametrami "na młynie". Wtedy 770zł netto/t czyli prawie 810 brutto ( vat 5% ) . Ja jeszcze poczekam trochę, może coś skoczy. Ci co sprzedali w grudniowej panice drugi raz nie zawiozą :) Ale sporo znajomych jeszcze trzyma. Handel dopiero po niedzieli ruszy na dobre, bedzie ciekawie. Widzę, ze oferty w innym miejscach kraju są sporo korzystniejsze. Wiadomo, od nas trzeba przewieść tirem a to kosztuje...

to Ci powiem wole sprzedac po 800 brutto transpor skupu. no ja akurat na ryczalcie. szalu nie ma ze 40 ton bedzie to sprzedania. jeszcze kilka dni poczekam na te mrozy, bo niestety u mnie blotko teraz

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ja mam wrażenie ze jak na zachodzie Wozniak nie ruszy to cala zgraja spi. W poniedziałek wszyscy wróca do gry obecnie jest rozruch ale giełda idzie swoja scieżka... 217euro  WLK/DOL 780 zl pasza. Maj 2020 giełda 200 euro sprzedaż na 840 zl pasza. Gdzie jest 17 euro A nawet wiecej ...??? KURS EURO IDENTYCZNY JAK W MAJU🤨

Edytowane przez mtz55
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, karino25 napisał:

Rok temu sprzedawałem pszenice po 800brutto a na matifie była 196euro

Teraz matif ok 215 euro a mi proponują 750 brutto 

Chyba ich poje.....

Zwoleń, mazowieckie

Moge od Pana odebrac ze zwolenia jak ilosci calosamochodowe po 790 netto paszowa ;)

Dnia 3.01.2021 o 19:39, Konrad2510 napisał:

Nie to nie o niego mi chodziło tylko o gościa co kupuje że dwa lata Pan Marek bardzo porządny gość

To co to za inny Kowalczyk z Klin ??? Ja zadnego innego Nie znam z tych okolic co skup prowadzi ???

3 godziny temu, luki2016 napisał:

Kto w centrum płaci 850 netto? 

Ja moge kupic pszenice na dostawy calosamochodowe bezposrednio do wytworni z GMP + pszwnice po 850 netto 

Edytowane przez AniaYogi
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Marl napisał:

Ciężkie życie w tym świętokrzyskim... W TJE max 800 brutto można dostać...

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, gucik131 napisał:

to Ci powiem wole sprzedac po 800 brutto transpor skupu. no ja akurat na ryczalcie. szalu nie ma ze 40 ton bedzie to sprzedania. jeszcze kilka dni poczekam na te mrozy, bo niestety u mnie blotko teraz

Poczekaj z tydzień. Powinno jeszcze z 20 zł w góre iść. Swierkowski w Jędrzejowie prowadzi jeszcze skup zbóż? 

• 0
Opublikowano

W świętokrzyskim się skupów narobiło, a szczególnie u mnie w TJE. Cóż z tego, że jest konkurencja i dużo skupów jak żaden rozsądnie nie płaci, każdy tylko patrzy zarobić na rolniku. Od paru lat wole handlować z ludźmi z łódzkiego bądź śląskiego - tu zawsze jest różnica na korzyść ;) 

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, MaXtzTS napisał:

Prowadzi ale podobno ciężko wyrwać kasę 

Z  śp. Świerkowskim seniorem z 12 lat temu handlowałem. I nawet spoko było. junior wtedy był kierowca rajdowym i młyn go nie interesował... Po śmierci seniora już nie sprzedawałem tam, opinie znajomych były negatywne. Nie wiem ile w tym było prawdy bo może ktoś  "czarny PR/antyreklame" robił, ale wolałem tego na swoim towarze nie sprawdzać. Po drugie są inne skupy, i kasa od ręki :)

• 0
Opublikowano (edytowane)

FDW pszeznyto  700 PSZENICA 800. 20 zł wg. mnie zaraz anowu podniosa bo i tak powinni min 20-30zł jeszcze dolożyć 😥

Chyba czas pospszatać pszenżyto 🤔

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, Konrad2510 napisał:

Już dzwonia i szukają pszenicę LHR po 800netto z domu aby żywego robaka nie bylo

Już dzwonia za pszenica LHR po 800netto z domu

Czyli za paszówke tyle dają ? a jak spełni parametry na konsumpcje  to ile ? 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

MATIF dziś startuje z 219 euro, ciekawie

No wczoraj widziałem 217,75euro w kontraktach na marzec cena najwyższa od 04.2014 ale jakie to przełożenie na nasze ceny będzie miało? Pewnie jakas zwyżka jeszcze bedzie

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mtz55 napisał:

FDW pszeznyto  700 PSZENICA 800. 20 zł wg. mnie zaraz anowu podniosa bo i tak powinni min 20-30zł jeszcze dolożyć 😥

Chyba czas pospszatać pszenżyto 🤔

To chyba dzisiaj podnieśli cene. Woźniak tradycyjnie zaczyna szaleć z cenami, przynajmiej w mojej okolicy, inni za bardzo sie nie wychylają, a tak jak ktoś wcześniej pisał, że jak woźniak podniesie cene to pozostali bedą próbować trzymać cene na podobnym poziomie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

No wczoraj widziałem 217,75euro w kontraktach na marzec cena najwyższa od 04.2014 ale jakie to przełożenie na nasze ceny będzie miało? Pewnie jakas zwyżka jeszcze bedzie

Dzwoń  do Cefetry , Procamu,   Viterry , Agrii  , do eksporterów , po co Ci pośrednicy ?

tylko eksporterzy mają realne ceny 

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, szczypka napisał:

jest tu ktos z skl bądź ościenne? potrzebuje namiary na jakiś pewny skup 

Pewny, niepwewny nie wiem, szwagier wozi co roku i nie skarży, że nie płaci -Dymek z Zawad.

• 0
Opublikowano

Ale się na matif bawią. Najpierw mocno zielono, teraz czerwono.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v