Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, cieply90 napisał:

ktoś pisał o jałówkach ohz osięciny ja z ciekawości zadzwoniłem wiosną tego roku to powiedziano mi że nie zależnie w którym miesiącu jest cielna 7700 zł netto 

szczerze u mnie są krowy na uwięzi ewentualnie od wiosny do jesieni sa wyganiane ale do rzeczy jeżeli ktoś kupuje takie hodowlane jałówki gdzie przez cały rok mają być na uwięzi to według mnie strzelił sobie w kolano po drugie żywienie tam jest pewnie na tip top nie wszyscy mają wóz paszowy

kolega kupił z sąsiedniej wioski 3 jałówki po 7 tysi za sztukę poszły na uwieź jedna w nocy tak skopała ściółkę do betonu że się rozkraczyła i już nie wstała pozostałe się ocieliły ale jak powiedział mi ojciec mojego kolegi dają tylko 15-20 litrów na dzień powiedział że już nie kupi z wielostanowiskowych obór kuzyna kolega kupił z jakieś pomocy hogana czy coś że 3 tysie zwracali za sztuke kupił 15 szt bo chciał szybko obore zapełnić uwięziówka to nawet rok nie wytrzymały na nogi

a za październik 6 tys litrów białko 3,75 tłuszcz 4,68 1.77 brutto włoszczowa

Miałem z wolnostanowiskowej i udało się zaadaptować do uwięziówki na maty gumowe, sporo lat u mnie była.

Opublikowano

U mnie z głębokiej ściółki i luzu jak idą na stanowiska to zdarza się, ze maja problemy, jedna porzuciła ze stresu tak się ciągała, ale teraz cielą się na glebokiej, a dopiero po paru dniach idą na stanowiska i jest lepiej.

• Like 1
Opublikowano

U mnie tak samo jest jak u Ciebie .

Wcześnie było to samo przed wcieleniem na stanowiska i zanim się przyzyczaily do wyciągu i stanowiska to albo nogi puchły A i zdarzało się że  szybciej były porody . Na plus żarcie i woda pod nosem. Mysle że dobrze na stanowiska postawić takie 3 miesiące cielne jest czas się zaadaptować. 

Opublikowano

W mleczarni duże gospodarstwa trzymają tylko i wyłącznie kredyty i PROW-y. Przy 100ha ziemi na spokojnie można żyć z samych zbóż. Do 5 lat zobaczymy ile mleczarni i gospodarstw stricte mlecznych zostanie. Teraz prezesi robią propagandę, ale młodzi doić nie chcą a starsi likwidują z racji wieku. Jeszcze trochę, i będą wprowadzać obowiązkowe umowy wieloletnie. Nie będziemy mogli wcześniej jej rozwiązać niż po danym okresie. Po nowym roku zaczną się spotkania w mleczarniach. Trzeba zmienić status w spółdzielniach i wprowadzić przepis, że możemy zrezygnować z sprzedaży mleka w każdym momencie roku kalendarzowego i uwzględnieniem np. 1-3 miesięcznego okresu wypowiedzenia, a nie tylko we wrześniu. 

• Like 3
Opublikowano
34 minuty temu, Marcin133 napisał:

No to tzw bambry

myślą że świat przeżyją u mnie w wiosce też był bamber dosłownie krów 65 dojnych ziemi z 50 ha co prow to nowe maszyny ale co zachciało się więcej wiec postawili chlewnie na 1200 szt docelowo miały być dwie i tak zaczęło się kupowanie ziemi maszyn po 3 latach chyba skasowali krowy i przerobili oborę na świnki w tym roku na wiosnę w wieku 54 lat zmarł nagle pozostawiając cały majątek na SIEBIE 🤦‍♂️ dwóch dorosłych synów którzy zap...dalai dzień i noc teraz nie ma gospodarza i świnek a batalia

o majątek trwa do dziś...

4 minuty temu, greg1985 napisał:

U mnie tak samo jest jak u Ciebie .

Wcześnie było to samo przed wcieleniem na stanowiska i zanim się przyzyczaily do wyciągu i stanowiska to albo nogi puchły A i zdarzało się że  szybciej były porody . Na plus żarcie i woda pod nosem. Mysle że dobrze na stanowiska postawić takie 3 miesiące cielne jest czas się zaadaptować. 

otóż to ale z kim bym nie rozwiał KUPIONA JAŁÓWKA MA SIĘ ZA TYDZIEŃ OCIELIĆ I ZARABIAĆ nosz k...a mać no i niech zaraz po porodzie od razu niech się zacieli ludzie pazerni się w h.j zrobili na kasę jak nic

Opublikowano (edytowane)

Niech jeszcze stopy z kilka razy podniosą to te wielkie "biedronki" popostawiane za miliony na odsetki nie zarobią. A w tym tępie wzrostu które obserwuje się na około to za rok stopy urosną do 10% jak nie lepiej. 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
20 minut temu, cieply90 napisał:

myślą że świat przeżyją u mnie w wiosce też był bamber dosłownie krów 65 dojnych ziemi z 50 ha co prow to nowe maszyny ale co zachciało się więcej wiec postawili chlewnie na 1200 szt docelowo miały być dwie i tak zaczęło się kupowanie ziemi maszyn po 3 latach chyba skasowali krowy i przerobili oborę na świnki w tym roku na wiosnę w wieku 54 lat zmarł nagle pozostawiając cały majątek na SIEBIE 🤦‍♂️ dwóch dorosłych synów którzy zap...dalai dzień i noc teraz nie ma gospodarza i świnek a batalia

o majątek trwa do dziś...

otóż to ale z kim bym nie rozwiał KUPIONA JAŁÓWKA MA SIĘ ZA TYDZIEŃ OCIELIĆ I ZARABIAĆ nosz k...a mać no i niech zaraz po porodzie od razu niech się zacieli ludzie pazerni się w h.j zrobili na kasę jak nic

Dlatego lepiej dać kilka stów więcej i kupić pierwiastkę już wycielona i widzisz co i jak a jałówka to jak gra w lotka nigdy nie wiesz co trafisz

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, kokoman0 napisał:

Niech jeszcze stopy z kilka razy podniosą to te wielkie "biedronki" popostawiane za miliony na odsetki nie zarobią. A w tym tępie wzrostu które obserwuje się na około to za rok stopy urosną do 10% jak nie lepiej. 

Widzisz a już zapowiedź była że dla rolników wyższej ceny nie będzie więc nas inflacja obowiązuje przy zakupie towarów a wyprodukowanego mleka już nie 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

Chłop porównuje Polskę do USA. Zrobiłeś mi dzień :D jeszcze wspomnij że tam atrazyną pryskaja kuku, pewnie niedługo Unia Europejska się zreformuje i też nam tę substancję udostępni do stosowania :D Komedia, nie chce mi się więcej pisać bo mądry zrozumie, a głupiemu i tak nie przetłumaczysz 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano

Tak jak w każdej innej gałęzi rolnictwa, w skupie cena pod psem "przez covid" w sprzedaży ceny kosmiczne "przez covid" 🤷 jedno wielkie 💩 co się dzieje w tym kraju

43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Widzisz a już zapowiedź była że dla rolników wyższej ceny nie będzie więc nas inflacja obowiązuje przy zakupie towarów a wyprodukowanego mleka już nie 

Opublikowano
9 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Dlatego lepiej dać kilka stów więcej i kupić pierwiastkę już wycielona i widzisz co i jak a jałówka to jak gra w lotka nigdy nie wiesz co trafisz

według mie kupno wycielonej też jest lipne , zmiana paszy warunki , otoczenie zwierze się stresuje jak już kupować to 6-7 miesiecy cielną dać jej czas sie przyzwyczaić 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Ty sam to wymyślasz czy ktoś Ci dyktuje 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja wcale nie myślę już o pracowniku. Za mały jestem żeby mieć ich dwie zmiany, bo jak nie masz to jebiesz sam. A pracownicy zarabiają więcej od ciebie. Tu ma rację ten konsument. Może kołchozy przetrwają. Pod warunkiem że jak nie będą brały żadnych dopłat to smok administracyjno-urzedniczy ich nie pożre.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a jak to jest z pracą na fermach w angli czy europie zach . są normowane godziny pracy ?

Tak praca 36-40 godzin tygodniowo, nadgodziny zależy w jakim kraju i jaka ilość od 25 do 100% .Praca w weekend stawka dwukrotna.Dodatek za pracę w nocy 25% w godzinach od 20-6.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

według mie kupno wycielonej też jest lipne , zmiana paszy warunki , otoczenie zwierze się stresuje jak już kupować to 6-7 miesiecy cielną dać jej czas sie przyzwyczaić 

Ja brałem pierwiastki z Danii od Konrada i tam nie było problemów, paszowozu tez wtedy nie mialem, qq szło taczkami i trochę sianokiszonki nawet liście buraczane jedly bo wtedy jeszcze zbierałem jak susze były, i waliły całe kany bo przwodowki tez wtedy nie mialem, co do nóg to zależy od kalibru, duże mają gorzej na uwięzi, to tez trzeba chcieć trochę mniejsze. Z pierwiastkami jest inny minus. Bo jalowka ci się ocieli i może mieć jalowke i na remont juz możesz sobie uchowac za 2 lata się ocieli, a u pierwiastki przy dobrych wiatrach jalowka ocieli ci się dopiero po ok 3 latach

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, jarecki napisał:

Kupiłem już kilka takich pierwiastek kilka lat temu i właśnie z nimi nie było żadnego problemu gorzej z jałówkami zawsze jakieś przygody po wycieleniu. Gdy kupowałem pierwiastki to i litry się zgadzały z danymi które podawała firma sprzedająca a czasem nawet na + było coś tam u mnie więc nie mów o stresie bo przywiezienie sztuki zza granicy do Polski to już jest ogromny stres po prostu trzeba mądrze wybierać patrząc na sztukę a nie tylko aby wydajność dzienna była jak największa

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/prezes-osm-sierpc-spirala-inflacyjna-uderza-w-mleczarnie-i-rolnikow/ 

Średnia cena za wrzesień 1,8 zł netto. Widać jako jedna z nielicznych spółdzielni która przejrzała na oczy. Wielkie brawa za zdrowe podejście do rozwoju i obiektywna ocena rynku. Widzi że mleka brakuje i będzie brakować a na dodatek wszystko jest drogie i wielkie inwestycje odeszły w odstawkę. W zamian za to jest aktualnie najlepsza cena w kraju za mleka. Widzisz grzesiu jak się zarządza  

• Like 4
Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/prezes-osm-sierpc-spirala-inflacyjna-uderza-w-mleczarnie-i-rolnikow/ 

Średnia cena za wrzesień 1,8 zł netto. Widać jako jedna z nielicznych spółdzielni która przejrzała na oczy. Wielkie brawa za zdrowe podejście do rozwoju i obiektywna ocena rynku. Widzi że mleka brakuje i będzie brakować a na dodatek wszystko jest drogie i wielkie inwestycje odeszły w odstawkę. W zamian za to jest aktualnie najlepsza cena w kraju za mleka. Widzisz grzesiu jak się zarządza  

@grzesiu prosimy o komentarz Mlekpolu 🤭

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Wzór do naśladowania, trzeźwo oceniający sytuację. Grzesiu powiedz panu prezesowi że obory jak grzyby rosną, może nie zna sytuacji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v