Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oferta na dzisiaj za pszenżyto to 940 zł netto, jęczmień ok 880-900 zł netto tona, to ceny zabujcze dla hodowli, sam mam stado 25 loch w cyklu zamkniętym, na szczęście 2/3produkcji polowej idzie na sprzedaż, a nie pasze. Dzisiaj też miałem kontrolę inspekcji weterynarii, i muszę dobudować 7 przedsionków na przebranie, przed wejściem do budynku inwentarskich.... Sam nie wiem jak to ugryźć, może ma ktoś jakieś pomysł, co postawić przed wejściem..... 

Opublikowano
Dontcry napisał:

A tak z innej beczki, po ile teraz jest jęczmień i pszenżyto? Kupowal moze ktos teraz? 

Jęczmień 850 pszenżyto 950 netto biorą jak leci na statki pomorskie. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/parlament-holandii-wzywa-swoj-rzad-do-zablokowania-wyplaty-srodkow-dla-polski/f45lcse. Ja wzywa m wszystkich rolników by w ramach odwetu nie kupowali holenderski CH warchlaka niech im się utopia w gnojowicy jeszcze trochę to większość tam padniy producentówasowo państwo i h wykupuje od banków tak kredytami są zajechani

• Like 1
Opublikowano

k**wa nie dosyć że to nie jest ta unia do której wstępowaliśmy, to jeszcze śmią nas straszyć że kasy nam nie dadzą jak będziem fikać  xD

Taka unia polityczna to już była, nazywała się kiedyś RWPG, teraz jest podobna w skutkach.

Opublikowano
9 godzin temu, pabloooo napisał:

Oferta na dzisiaj za pszenżyto to 940 zł netto, jęczmień ok 880-900 zł netto tona, to ceny zabujcze dla hodowli, sam mam stado 25 loch w cyklu zamkniętym, na szczęście 2/3produkcji polowej idzie na sprzedaż, a nie pasze. Dzisiaj też miałem kontrolę inspekcji weterynarii, i muszę dobudować 7 przedsionków na przebranie, przed wejściem do budynku inwentarskich.... Sam nie wiem jak to ugryźć, może ma ktoś jakieś pomysł, co postawić przed wejściem..... 

Po jako h*j...komu 7 czy wiecej przedsionków na przebranie🤨 2 nie wystarczy? Co za zjebany system, zniszczą nas Ci idioci.

Opublikowano
pabloooo napisał:

bardzo prosto zlikwidować wszystkie świnie i przejść całkowicie na produkcję roślinna, obecnie ta 1/3 produkcji roślinnej jest skarmiana przez świnie i za te zboze dostajesz w zapłacie za tucznika po 600-650 zł za tonę a tak sprzedałbys bez śrutowania i roboty za 900 zł

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pabloooo napisał:

Zlikwidować jak najszybciej świnie i postawić przed wejściem do gospodarstwa napis.

Akwizytorom i weteryniarzom

WSTĘP SUROWO WZBRONIONY!  

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Oj ludzie ludzie myśleli że jak przyjęli nas do Unii co będzie tak cudownie .

Przyjęli by mieli dostęp do naszego rynku wschodniego bo przed lata nie mieli dusili się własnymi produktami i tak pomału co roku , śrubę dokręcają nam z wymogami .

Mają własne Hipermarkety , tylko zapamiętać jedno zniszczą hodowlę świń i to nie będzie końca sukcesu zamkną hodowlę i bydła tylko pomału by nie było buntu ale to jest zaplanowane .

Nowy ład pomoże szybko wprowadzić zmiany .

Świnia jak się czyta 3,5 przecie to śmiech że ktoś trzyma i się meczy za taką cenę .

Unia jest gorsz jak Moskwa była .

Opublikowano (edytowane)

Chyba tylko głupi albo naiwny myślał że nie chodziło o rynki zbytu, te wszystkie spisy prowadzenie dokumentacji, to tylko po to by wiedzieli ile czego jeszcze jest, to samo z bankami, wiedzą jak jest gospodarka zadłużona i gdzie uderzyć żeby szybciej wykończyć. Pod przykrywką pozornego dobrobytu, tak się dzisiaj podbija i ubezwłasnowolnia narody.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Szybko się od nie chce unii, jak faktycznie pójdą ostro i zakręcą kurek z kasą.

Opublikowano

Sytuacja jest zaplanowana i kontrolowana przez Unię na dziki nie było zgody Unii ale na ochronę granic jest pozwolenie Unii .

Uparł się na Polskę, czy nie. Kim jest Frans Timmermans, katolicki komisarz z Holandii, który bierze nas pod lupę .

Jak to się powiada NAPIJMY SIĘ ZA ŻYWYCH I MARTWYCH w imię czego zasadom .

@kopin Nie będziesz trzymał świń a ni krów Unia w tym pomoże .

2

Opublikowano

Płot będzie stawiany na podstawie ustawy wczoraj przegłosowanej,z tym im poszło szybko ale z ASF walczą  zamykając chlewnie ,a nie marudzcie już tak na tą Unię bo przecież WSTALIŚMY Z KOLAN I NIKT NAM JUŻ NIE BĘDZIE MÓWIŁ ŻE BIAŁE TO BIAŁE A CZARNE TO CZARNE -cytat wodza

Opublikowano (edytowane)

To jeden h*j sory za wyrażenie czy to było za PO cz y teraz za PiS .

Jednych klepali po ramieniu zieloną wyspę namalowali jak cała Europa padała .

Po od razu się na wszystko godzili .

PiS tez się na wszystko godzi tylko po pewnym czasie robi bonanzę  jak by co to walczą ludzie czy w tego nie widzicie PO i  PiS = 00000000000000000000000 .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Wy jednak nadal nic nie rozumiecie ludzie kierunek jest dawno określony produkcja od pola do stołu a wy myślicie że postawić tuczarnie przywieź warchlaka z Holandii paszę z Wipasxu i ktoś da wam kokosy na tym zarobić

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

no i co z tego, nawet jak ktoś ma pole swoje, wystarczającą ilość zboża żeby wyżywić całe stado, maciory plus gotowego tucznika od tego to i tak mu się opłaca bardziej sprzedać to zboże jak babrać w świnie. na dziś cena 6 zł to dopiero się opłacalność zaczyna mając wszystko swoje oprócz dodatków do paszy

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ciekawy czy będziesz tak chętnie zboże sprzedawał jak będzie po 500 za tonę.... A nastaną takie czasy,jak swinki zlikwidują u nas.... 

Trudno, tylko dlaczego za wszelką cenę utrzymywać świnie przynoszące straty, bądź balans na granicy jakiejkolwiek chwilowej opłacalności, taka cena jak jest dzisiaj, to była 25 lat temu, może za następne 25 lat będzie 6 zł. Unia dobrze wie jakie skutki przynosi ich polityka w stosunku do polskich hodowców i nie liczcie na szybką poprawę, bo jak się kogoś dusi i ledwie zipie, to nie daje mu się już złapać powietrza żeby odżył czasem.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

w sąsiedniej wiosce była ferma co hodowała po około 2 tys tuczników na rok , wszystko sprzedawała we własnych sklepach . i do tego 2 byki ubijała tygodniowo  ale mieso było smakowo bardzo dobre i klientów w sklepach  były kolejki .

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

"Trudno" przez rok tak.... Ale jak ciągle tak będzie cena balansować.... Co wtedy zrobisz? 

Toż ze świniami tak balansuje od lat, ludzie nie liczą wszystkich kosztów i tego że zapierda*ają cały rok za darmo i ma wielki zysk.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
PRZMAS19821982 napisał:

Ciekawy czy będziesz tak chętnie zboże sprzedawał jak będzie po 500 za tonę.... A nastaną takie czasy,jak swinki zlikwidują u nas.... 

po 500 zł nie pamiętam kiedy było, zawsze chociaż te 600 brutto, pszenica z reguły conajmniej 700 brutto. nie liczę tutaj okresu żniw, bo nigdy tak nie sprzedaje się, tylko później a wtedy ceny już lepsze

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v