Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

Nie slyszysz ze 500+ glownie na wieś trafia?

Bo w mieście większość młodych woli się bujać w dyskotekach niż wychowywać dzieci, to 500 + głównie trafia na wieś,jeśli to prawda.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

Nie slyszysz ze 500+ glownie na wieś trafia? A suszowe? 

Zresztą te cale doplaty i inne prowy to patologiczny socjal

To o 500 plus to nic innego jak zwykła propaganda.

Dopłaty obszarowe i prow są poniekąd skierowane do branż około rolniczych. 

Rolnik przeżyje bez oprysku i nawozu, handlowcy nie. 

Suszowe jak najbardziej powinno być wyplacane, tyle że osobą które tego potrzebują. 

Tak zwane kredyty suszowe powinny być zlikwidowane, one powodują błędne koło i niekiedy patologię na wolnym rynku. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

To włącz TVN tam pedalskie hasła tylko jeszcze że łzami w oczach będzie wspominać PiS. lewacka opozycja doprowadziła rolnictwo do ruiny dzięki PiSowi gospodarstwa kwitną

Tak na serio?na pewno rodzima hodowla rozkwitła w powiecie w 2014 roku ponad 3000 loch , obecnie niecały 1000szt i to w białej strefie to sa dokładne dane przy okazji monitoringu choroby Aujeszky'ego

Opublikowano

No i co z tego młodzi nie chcą chodzić przy lochach poszli na łatwiznę teraz pozostał kontrakt i wyprzedaż czy dzierżawa ojcowizny nowe chlewnię powstają jak grzyby po deszczu jeszcze się chłopki cieszą że gnojowicę za darmo dostaną a że ktoś się w rozwoju zatrzymał na latach 80 tych to trudno

Opublikowano

Zobaczcie jakie złoto znalazłem:

Ceny produktów rolnych w Unii są utrzymywane na poziomie wyższym od cen światowych po to, aby z jednej strony chronić własną produkcję rolną (jej opłacalność) przed tańszą konkurencją spoza Unii, a z drugiej - ułatwiać eksport unijnych produktów. 

Wyższe ceny na produkty rolne utrzymywane są różnymi sposobami. W przypadku ok.70% produktów organizacje unijne skupują je interwencyjnie, gdy ich ceny obniżą się poniżej gwarantowanego poziomu. Pozwala to utrzymać dochody rolników na opłacalnym poziomie. Ceny ponad 20% innych produktów (m.in.wieprzowiny) są chronione przed konkurencją z importu wysokimi cłami. .... Gdy świń jest na rynku za dużo i cena za ich mięso się obniża - Unia dopłaca rolnikom do eksportu.

Materiały pochodzą z 2003r

• Like 1
Opublikowano
Dnia 10.10.2021 o 21:00, sylwekbarca2 napisał:

Ej może my weszliśmy nie do tej Uni i nas w uja ładują... 

Już zróżnicowanymi dopłatami w ch*ja nas robią, o reszcie nawet szkoda gadać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v