Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, turtojs napisał:

tak z ciekawości ile masz hektarów ? jak ze 40 to szkoda nerwów u kogoś pracować, lepiej na swoim na spokojnie

Połowę tego. Sprzęt jakiś tam mam to w miarę szybko się obrobi. A dodatkowy pieniądz by się przydał.

5 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Pół mniej ;)

Jednak ... Klamka zapadła ;)

Ty w moich stronach mieszkasz? Weź no się ujawnij bo coś wnioskuję że mnie znasz 🤔

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Połowę tego. Sprzęt jakiś tam mam to w miarę szybko się obrobi. A dodatkowy pieniądz by się przydał.

Ty w moich stronach mieszkasz? Weź no się ujawnij bo coś wnioskuję że mnie znasz 🤔

Nie znam ,nie mieszkam w Twoich stronach ,  nie jestem nowym użytkownikiem , czytałem Twoje pytanie w pogodzie  i stąd też wiem ;)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Te przepowiednie kupujących o wysokiej cenie żywca to celowa zagrywka żeby hodowcy prosiaka naganiali. Już nie raz to słyszałem "panie kupuj prosiaka za trzy miesiące będą po 7zl. " I co i gówno. Jakoś im te przepowiednie się nie sprawdzają. Ja już z tego się wyleczyłem.

Nas to raczej nie dotyczy, wszyscy produkują w cyklu zamkniętym

Opublikowano

Może czas podsumować rok 2021:

Sprzedane prawie 1000 prosiaków i do każdego dokładka. Średnia cena wyszła ok 130 zł brutto. Najtaniej sprzedałem po 60 zł za sztukę 25 kg. Rok zakończę na dużym minusie prawie ....... złotych.

Niestety budynków się nie powiększy i grupy muszą schodzić regularnie.  Gdybym sprzedał samo zboże byłbym ponad 150 tys. do przodu i to  bez roboty i smrodu, nieprzespanych nocy przy porodach. Zostawię ze trzy loch dla hobby i aby nie oddać za "ogrodzenie" i od nowego roku wyprzedaż aby może dostać coś na otarcie łez i uregulowanie zobowiązań. Pozdrowienia dla wytrwałych i aby 2022 rok był lepszy...   

Szkoda przez długiego okresu ciągłego inwestowania, udoskonalania, przeróbek, udogodnień i budowy nowego budynku polepszania wyników hodowlanych, ale trzeba w końcu się otrząsnąć i zacząć żyć tak jak elektorat partii rządzącej.

• Like 4
  • Sad 2
Opublikowano
5 minut temu, MARAKAM napisał:

Sprzedane prawie 1000 prosiaków i do każdego dokładka. Średnia cena wyszła ok 130 zł brutto. Najtaniej sprzedałem po 60 zł za sztukę 25 kg. Rok zakończę na dużym minusie prawie ....... złotych.

Niestety budynków się nie powiększy i grupy muszą schodzić regularnie.  Gdybym sprzedał samo zboże byłbym ponad 150 tys. do przodu i to  bez roboty i smrodu, nieprzespanych nocy przy porodach. Zostawię ze trzy loch dla hobby i aby nie oddać za "ogrodzenie" i od nowego roku wyprzedaż aby może dostać coś na otarcie łez i uregulowanie zobowiązań. Pozdrowienia dla wytrwałych i aby 2022 rok był lepszy...   

Szkoda przez długiego okresu ciągłego inwestowania, udoskonalania, przeróbek, udogodnień i budowy nowego budynku polepszania wyników hodowlanych, ale trzeba w końcu się otrząsnąć i zacząć żyć tak jak elektorat partii rządzącej.

5 lat musisz coś trzymać , żeby nie robić zwrotu za ogrodzenie czy jak to wygląda ?

Opublikowano (edytowane)

Takiego SKUR....twa niebyło nigdy.Dzwonią co kilka tygodni i wypytują ile ,wszędzie ich pełno jak szarańczy a kto ma pieniądze to przestępca .

Edytowane przez Jurniczek
Opublikowano

Do mnie w połowie roku dzwoniła babka wypytując się o ilość trzody. Wyjaśniłam jej, że przecież mają dane ze spisu rolnego oraz z arimr i w ogóle kim ona jest- nigdy wcześniej nikt nie wydzwaniał z takim pytaniem; jednakże ona zakrywała się urzędem.

Teraz w połowie grudnia telefon od faceta, ta sama śpiewka i że jest z agencji statystycznej.

Poczułam jakby chcieli, abym najlepiej pozbyła zwierząt.

Opublikowano

Czy wcześniej przyszedł list z GUS jak tak to zostaliście "wylosowani" do wywiadu. Ja mam takie szczęście o 3 lat - do tej pory coś tam podawałem, ale gdy zadzwoniła przed świętami to poprosiłem aby mi przedstawili z jakiej puli to losowanie się odbyło,   aby mi wyjaśnili jak to możliwe że przez ostatnie 3 lata mnie losowali. Pani zapytała czy odmawiam udzielenia informacji, a ja jej że jak udzielą mi takiej informacji to chętnie im odpowiem.

Następna banda darmozjadów GUS przecież te dane mają w ARiMR, te całe spisy to aby znajome króliczka mogły "godnie" żyć

Opublikowano

Przecież w IW mają wszystkie dane; z GUS nic nie dostałam; w każdym razie dziwne te telefony, pomyślałam również, że ktoś może jaja sobie robi.

Opublikowano

też mam takie "szczęście" w tym losowaniu, wydaje mi się że jeśli odebrałem tel. raz drugi trzeci to po co mają szukać kogoś i to tłumaczyć, wyjaśniać wygodniej jak im szybko powiem ile tych sztuk mam ostatnio ceny gruntów jeszcze chcieli... oni też ludzie i kombinują jak mogą by szybciej i sprawniej zrobić😆 a w małopolsce cena rewelacyjna 4,1 strefa niebieska i oby gorzej nie było bo jeszcze rok czasu musze je mieć😱

Opublikowano
MARAKAM napisał:

Można zmniejszyć produkcję jak na ogrodzenie brałem?

Opublikowano
5 minut temu, Ywa napisał:

Przecież w IW mają wszystkie dane; z GUS nic nie dostałam; w każdym razie dziwne te telefony, pomyślałam również, że ktoś może jaja sobie robi.

To miał byc dowcip na temat danych i ich aktualizacji IW, ostatnio prostowałem papiery sąsiada stan 50 szt w 2005 roku , 2021 ten sam stan pomimo że nigdy nie miał trzody i nawet nie wiedział że figuruje jako hodowca, nikogo w agencjach nie ruszyło że rolnik hoduje 15 letnie świnie

• Haha 1
Opublikowano
Ywa napisał:

Do mnie w połowie roku dzwoniła babka wypytując się o ilość trzody. Wyjaśniłam jej, że przecież mają dane ze spisu rolnego oraz z arimr i w ogóle kim ona jest- nigdy wcześniej nikt nie wydzwaniał z takim pytaniem; jednakże ona zakrywała się urzędem.

Teraz w połowie grudnia telefon od faceta, ta sama śpiewka i że jest z agencji statystycznej.

Poczułam jakby chcieli, abym najlepiej pozbyła zwierząt.

Ty wiesz że dzwonią tylko nie wiesz skąd GUS robi swoje badania nie mają dostępu do Armiru

Ja żadnych info nie udzielam bo nie ma takiego obowiązku często dzwonią przedstawiciele handlowi by pozyskać dane o kliencie

Opublikowano

to po co ten GUS robi te statystyki, przecież agencja ma wszelkie pełne dane i bez zawracania głowy rolnikom i ogromnym kosztom mogli by to zrobić??

13 minut temu, GRZES1545 napisał:

4.1 i się chłopy cieszą🙆‍♂️

to taki śmiech przez łzy:S

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

To miał byc dowcip na temat danych i ich aktualizacji IW, ostatnio prostowałem papiery sąsiada stan 50 szt w 2005 roku , 2021 ten sam stan pomimo że nigdy nie miał trzody i nawet nie wiedział że figuruje jako hodowca, nikogo w agencjach nie ruszyło że rolnik hoduje 15 letnie świnie

U mnie IW doskonale jest zorientowane, na bieżąco papiery; nawet dyplom w listopadzie otrzymaliśmy; jednakże trochę późno, bo na pożegnanie hodowli to chyba więc pamiątka wisi.

11 minut temu, Rogas71 napisał:

Ty wiesz że dzwonią tylko nie wiesz skąd GUS robi swoje badania nie mają dostępu do Armiru

Ja żadnych info nie udzielam bo nie ma takiego obowiązku często dzwonią przedstawiciele handlowi by pozyskać dane o kliencie

Jakoś we wcześniejszych latach nikt nie dzwonił pytając się tylko o trzodę; powiedziałam im, że mam również wiele innych zwierząt, ale ich to nie interesuje, tylko świnki!

23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

4.1 i się chłopy cieszą🙆‍♂️

kurczę, moja ostatnia sprzedaż to 3,20 netto.

Opublikowano
10 minut temu, Ywa napisał:

U mnie IW doskonale jest zorientowane, na bieżąco papiery; nawet dyplom w listopadzie otrzymaliśmy; jednakże trochę późno, bo na pożegnanie hodowli to chyba więc pamiątka wisi.

Jakoś we wcześniejszych latach nikt nie dzwonił pytając się tylko o trzodę; powiedziałam im, że mam również wiele innych zwierząt, ale ich to nie interesuje, tylko świnki!

kurczę, moja ostatnia sprzedaż to 3,20 netto.

IW nie ma własnego systemu, oni bazują na irz a tam zdarzały się cuda obecnie dużo lepiej bo każdy na bieżąco może kontrolować stan

Opublikowano

W wyniku pandemii irz stało się wręcz koniecznością, nie ma się zmiłuj dla starszych ludziach, którzy wolą jeszcze załatwiać wszystko w okienku i bezradnie gubią się.

Jeśli ktoś normalnie badał mięso to chyba IW widział to w systemie zawsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v